středa 14. května 2014

Tomáš Zářecký - 15 minus

Originální název: 15 minus
Počet stran: 416
Rok vydání: 2011
Žánr: thriller, horor

Anotace:

15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...

Mé hodnocení:

Přiznám se, že čeští spisovatelé mě moc neoslovují. Ani jim moc nevěřím, ale to je asi chyba. Pokud nepočítám klasiky jako Máj a Kytice četla jsem pouze knihu Tajemství z domu temnot, takový lehký průměr. Pak ale přišla Rodaw a pěla ódy na knihu 15 minus. Dávat za ni plnou cenu se mi moc nechtělo, takže jsem si knihu nechala ujít. Po nějakém čase jsem na jednom blogu četla, že knihu mají v LK. Hned jsem pro ni běžela a konečně jsem se k ní dostala…

Kniha příběhem připomíná Běh o život nebo Dlouhý pochod od Stephena Kinga. Z počátku jsem si myslela, že hlavní výhru v knize 15 minus může vyhrát jen jeden člověk. Příjemné zjištění bylo, že výhra se rozdělí mezi přeživší. Lidem v knize zatemňovala vidina šedesáti milionů mozek a podle toho to taky dopadlo. 
I kdybych byla ta nejchudší osoba na světě tuhle reality show bych si nejspíš nechala ujít. Džungle je opravdu nehostinné místo s mnoha nástrahami a pokud znáte nějaké filmy z jejího prostředí, tak vás kniha moc nepřekvapí. Je jasné, že když se v hloubi džungle objeví řeka, že asi nebude průzračně čístá bez jakýkoliv nástrah. 
I přes svou předvídatelnost mě kniha bavila, měla spád, pár zajímavých lidí a pár nechutností. Některé opravdu jen pro silné žaludky.
Pokud i vy máte silný žaludek, tak si knihu přečtěte.

Citace:

"...Co Ramón? Ještě ho nikdo nezabil?"
"Ne."
"Škoda. Hele ho, támhle je. My o volovi a Ramón je tady."
"Neříká se to ve skutečnosti kapánek jinak?"
"Upravil jsem si to vzhledem k okolnostem..."

Všichni toužíme po penězích. Jediný rozdíl spočívá v tom, k čemu je potřebujeme.







Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

2 komentáře:

  1. Mmm, že bych jí konečně vytáhla z poličky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem s tím dlouho otálela, ale věř že to stojí za to :-)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)