úterý 5. května 2015

Stephen King - Pistolník

Série: Temná věž #1
Originální název: The Gunslinger
Počet stran: 199
Rok mého vydání: 2009 / originál 1982
Žánr: sci-fi, fantasy
Nakladatelství: Beta Dobrovský

Anotace:

Pistolník Roland je poslední střelec přízračného světa ztraceného kdesi daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd a prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honbu za mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny světy. To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém...

Mé hodnocení:

Konečně jsem se dostala k přečtení prvního dílu Kingovi nejznámější sérii - Temná věž. 

Pistolník Roland mě velice překvapil, ač to není obvyklý Kingův žánr dost se mu to povedlo. Kniha měla dokonale ponurou atmosféru, kterou jste prožívali s Rolandem. Ihned na první straně příběhu se dovídáme, že Pistolník sleduje Muže v černém po nehostinné poušti. Myslíte, že ho nakonec dožene? Nebo mu čaroděj bude stále unikat? 

Možná to je jen můj osobní názor, ale kniha postrádá nějaký hlubší děj, ale zato hlubokých myšlenek je plná. Jde vlastně jen o takový úvod do celé série. Bylo zodpovězeno minimum odpovědí a zároveň vyvstalo mnoho otázek. Nedokážu si představit jak série bude pokračovat. Jedno jisté Roland hledá Věž. Najde ji? Co v ní je ukryto?

Dozvíme se něco málo, co tíží Pistolníkovo svědomí (i když on sám si to nepřipouští). Kniha je plná spoileru. Na jedné straně je napsáno “a to bylo naposledy, kdy ji viděl živou” takže na následujících stranách nejspíš umře. Ale podle mě to nebude jen tak, protože kniha je podivně čarovná, takže si myslím, že smrt není překážkou. Jsem zvědavá, jak to celé dopadne.

Mimochodem - jsem jediná, kdo zbožňuje autorovi předmluvy, doslovy a mnohdy i věnování? 

Citace:

Ten druhý tu pálil ďáblovu trávu, no jistě. Tady venku to byla jediná věc, která vůbec hoří. Při hoření vydávala mastné, chabé světlo a hořela pomalu. Osadníci v pohraničí mu vyprávěli, že v jejích plamenech sídlí ďábli. Sice s ní topili, ale do světla se nedívali. Říkali, že toho, kdo se dívá, ďáblové uhranou, přilákají a nakonec vtáhnou do plamenů. A další člověk, natolik hloupý, že se do ohně podívá, uvidí třeba vás.

"To je Zoltán."
Jakmile krkavec zaslechl své jméno, znovu zakrákal a přeletěl k Brownovi. Přistál osadníkovi na hlavě a usadil se mu s pařáty pevně zachycenými v husté kštici.
"Jebu tě," krákl Zoltán zřetelně. "Jebu tě i tvýho koně, na kterým jedeš."

"Věříš v posmrtný život?" zeptal se pistolník, když si Brown hodil tři klasy horké kukuřice na talíř.
Brown přikývl. "Já si myslím, že tohle je posmrtný život."



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)