středa 22. července 2015

Knižní léto

Určitě to všichni znáte - děláme si plány. Někteří méně, jiní více, ale snad každý knihomol si občas napíše seznam toho, co by si přál zvládnout/přečíst... Já osobně mám tvoření seznamů vážně ráda, jsem jako Rory, takový seznam člověku umí občas i zvednout náladu. A když nic víc, alespoň si udělám pořádek v hlavě/pokoji. Jeden takový jsem si vytvořila i pro toto léto a nese se ve znamení knih. A nakonec jsem se rozhodla, že se s vámi o své plány podělím.

1. Desing

Tak tohle bylo v plánu už hooodně dlouho. Vymýšlela jsem, asistovala při focení a snila o tom, že se náš blog převleče do nových odstínů a barev. A povedlo se! Jednu položku už mám tedy splněnou.


2. Dokončit komiks maraton

Bohužel jsem tomuto projektu nevěnovala tolik času, kolik jsem si původně přála. Škola mě nehezky zaměstnávala. Chtěla jsem jej tedy alespoň správně dokončit, formou nějakého shrnujícího článku. Opět je to už něco, co jsem stihla splnit. Hooray.


3. Fantastické světy

Dlouho jsem si v hlavě pohrávala s myšlenkou na nějaký fantasy projekt. Chtěla jsem něco prostého, plného knih a novot. A za tím také budu nadále směřovat až do konce tohoto roku. Fantastické světy jsou již v plném proudu a můžete se i přidat, pokud chcete!


4. Potter-ton

Psát články o Harrym a jeho světě je těžké. Snad vše už bylo řečeno. Přesto si je ale nemohu odpustit, protože čtení knih v originále do tohoto světa vnáší nový nádech a já musím své nadšení procpat i na blog. Přes léto bych ráda napsala minimálně článek o Vězni z Azkabanu (už jsem přečetla) a o Ohnivém poháru (budu číst v srpnu i spolu s Adelicí). Možná přidám i jiný článek, ale to je nyní ve hvězdách. Zatím si můžete zavzpomínat třeba na Tajemnou komnatu.


5. Více tematických článků

Mám je ráda. Opravdu ano. U bloggerů jsou to jedny z mých nejoblíbenějších článků. Před nějakou dobou jsem konečně jedno ze svých nutkání přetvořila na článek o tom, že knihy znamenají domov. Moc mě bavilo tento článek tvořit - fotit i psát. Takže bych ráda ještě pár tematických článků napsala. Nápady mám, teď jen najít dostatek času a pohody na to je přivést až k vám.


6. Více recenzí

Recenze jsou v blogovém světě poměrně nevděčné články. Kdysi se možná zdálo, že budou základem naší komunity, ale ne mnoho čtenářů má o ně zájem, takže postupně upadají. I přesto bych si teď v létě ráda našla dostatek času na jejich psaní, protože si to knihy, které čtu, určitě zaslouží, a navíc myslím, že je to dobrý způsob jak se postupně zlepšovat (myslím, že i teď vidím velký rozdíl mezi recenzí před dvěma lety, rokem a nyní - ne že bych se chtěla vychloubat).


7. Fotit na blog/instagram

Focení je pro mě tak trochu problém. Nejsem moc šikovná. Nemám nijak kvalitní foťák nebo mobil (ano, to není vše, ale je to důležité, že ano?) a většinu času nemám především vhodné světlo (kombinace pozdního vstávání a mého tmavého pokoje). Přesto mě focení baví a myslím, že se ke knihám a psaní skvěle hodí. Ráda bych se postupně vylepšila, ač ze mě nikdy nebude nic podobného fotografovi. Držte mi palce.


8. Soutěž k narozeninám blogu

Soutěžilo se u nás i loni, když jsme slavily s Adelicí první narozeniny blogu. Teď jsou to tedy dva roky, co jsme založily naši Knižní louku. A tak jsem si přála, aby tato soutěž byla opravdu lákavá. Aby lidi pokud možno bavila, ale přitom byla naprosto jednoduchá a bez složitých podmínek. Myslím, že se to snad podařilo a vy můžete stále ještě soutěžit (až do konce měsíce)!


9. Přečíst nějakou bichli

S Adelicí se samy sobě vždycky smějeme (neustále mi připomíná, že jsem chtěla přečíst Annu Kareninu, buhů) kvůli všem těm bachratým knihám, co nám leží na poličkách, a nečteme je. Musím přiznat, že čtu radši kratší knihy, ty delší mi přijdou jako velký závazek - co když se mi nebude kniha líbit? co když ji budu číst moc dlouho? co když pojedu na výlet a budu ji muset tahat? Přesto ale, když už nějakou tlustší knihu čtu, si nakonec její čtení většinou užívám naplno. A tak jsem v tomto bodě byla mírná - nestanovila jsem si přečíst pět nebo deset tlustých knih ale zkrátka jednu. A podle mých měřítek se mi to i daří. Už jsem přelouskala Eldest (něco přes 600 stran) a teď čtu Píseň krve (také nějakých 620 stran). No a možná nakonec dojde i na něco tlustšího (moc tomu teda nevěřím)...


10. Přečíst něco ze Sklenice plné knih a přetvořit ji

Sklenice plná knih. Skvělý nápad, hezké zpracování, velké nadšení a nakonec naprosto šílený útlum... Tak nějak by se dal popsat můj a Adelicin proces se Sklenicí. To, co se nejdříve zdálo jako super nápad, nakonec dopadlo trochu jinak. Není jednoduché začít číst knihu, kterou jsem si nevybrala svou vůlí. Ale ráda bych si zase projednou vylosovala. No a protože mám za poslední měsíce dost knih, které ve Sklenici nejsou, a já pomalu ztratila přehled, ráda bych také si dala tu práci a celou ji udělala znovu - tedy alespoň její obsah, sklenice jako taková je v naprostém pořádku.


11. Uspořádat si knihovničky

Původně jsem "úkolů" na léto měla deset. Nakonec jsem přidala ještě tenhle poslední. Musím přiznat, že jsem nechutný bordelář. Ano, už je tomu tak. Kdybych nemusela, asi nikdy bych si neuklidila. Tak nějak v těch svých haldách papírů, knih a čokolád nacházím klid... ale postupně se snažím být pořádnější, protože ta láska k nepořádku už není to, co bývala. No a na toto léto jsem si slíbila, že dám do pucu knihy. Už potřebovaly přeskládat, poličky na mě křičely, že ten prach je táhne k zemi a nebyla jsem úplně spokojená s tím, jak jsem je měla uspořádané. Poslední dny jsem na tom začala pracovat a musím se pochválit - je to hotové. Teď už vám jen ukážu své výsledky formou článku (článků) a bude.



Tak, milí zlatí, to je pro dnešek vše. Původně naprosto jednoduchý seznam se nakonec rozrostl v poněkud rozsáhlý článek, ale to snad nevadí. Máte i vy nějaké knižní plány na toto léto? A daří se vám vaše plány obyčejně plnit nebo spíš rádi vše děláte podle nejnovějších rozmarů?

2 komentáře:

  1. Já si vytvořila plán čtení, který mi už trochu selhal (když jsem si z knihovny půjčila celého Stopařova průvodce... takže re-reading Písně ledu a ohně si dám příště :D). Jinak už jsem skoro dočetla Pottera v originále a snad o tom také napíšu nějaký shrnující článek, protože to bylo boží. Spolu se stěhováním do nového pokoje mě čeká i nová knihovna (zoufale přemýšlím už teď, jak ji zorganizuji :D). A pak mám spíše cíle do školy, protože přestupuji, tak si potřebuji nějaké věci doučit/zopakovat už během prázdnin - ale upřímně se na to dost těším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. bezvadný seznam. sama mám ale se seznamy špatnou zkušenost, napsat si je zvládnu ale plnění je dost problém. ale je bezva, že tobě se to postupně krásně daří :-) to originální vydání Harryho je opravdu moc krásné!

    a tahle věta mě fakt rozesmála: "poličky na mě křičely, že ten prach je táhne k zemi" :D :D :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)