neděle 30. dubna 2017

Meik Wiking - Hygge: prostě šťastný způsob života

Název: originál The little book of hygge, česky Hygge: prostě šťastný způsob života
Autor: Meik Wiking
Rok vydání: originál 2016, česky 2017
Počet stran: 287
Nakladatelství: Penguin (v češtině Jota)
Žánr: prostě hygge

Nedávno za mnou byla na návštěvě Terezka a mimo jiné jsme se také vypravily do knihkupectví. Já už nějakou dobu nenápadně kroužila kolem knihy Hygge a řekla si, že si při téhle příležitosti udělám radost a koupím si ji. No a shodou šťastných okolností se mi do rukou dostalo nakonec úplně jiné Hygge, než jsem měla naplánované. České vydání se mi tolik nelíbilo jako tohle anglické, tak jsem si nakonec koupila to a až doma zjistila, že je to úplně jiné Hygge, než jste četli vy ostatní. Koho by taky napadlo, že v krátké době vzniknou dvě knihy na tohle stejné téma. Mě to každopádně nenapadlo. Knihu jsem ale i tak hned začala číst. A dnes bych vám k ní ráda řekla pár slov.


Hygge je specificky dánské slovo a hodně zhruba bychom jej mohli popsat jako takový ten příjemný hřejivý pocit, který člověk občas má, třeba když čte svou oblíbenou knihu nebo poslouchá zvuky deště zabalený do deky s horkou kávou či čajem.


Kniha je hodně specifická svou formou. Není totiž jako ostatní knihy o štěstí, které se mi spíše protiví, než aby mi imponovali. Měla jsem pocit, že by Hygge mohlo být jiné a naštěstí jsem měla pravdu. Její autor je vědec a tak jsou v knize jak surová data z různých výzkumů, tak jeho vlastní vyprávění o dětství nebo různých lidech, které potkává.

V podstatě je tahle kniha takový malý návod na to, jak docílit onoho Dány tak zbožňovaného hygge. Je to schováno v úplných maličkostech a každodenních drobnostech, na které nemusíte vynaložit kdoví kolik energie nebo peněz. Stačí si třeba zapálit večer svíčku, uvařit si dobrou kávu a číst si nebo třeba pozvat přátele na večeři.

Na knize se mi líbilo hlavně to, že dokázala dokonale vystihnout všechny ty pocity, které běžně zažívám, ale nedokáži je popsat. Třeba to, že dávám přednost povídání s jedním člověkem doma v kuchyni před tím, abych šla někam do hlučné společnosti. Nebo to, jak se každoročně těším na Vánoce, i když ostatní říkají, že to je jen o penězích a stresu. V hygge se skrývají ty vzpomínky, které budu mít vždycky spojené s knihou Děti z Bulerbynu nebo ta slunná líná odpoledne, která občas zažívám. Okamžiky nemocí s dobrou knihou nebo výlet do jeskyní ve dni, kdy hrozně pršelo.

Je spousta způsobu jak si navodit to správné hygge, ať už je to tlumené světlo (svíček, lampy,
zapadajícího slunce), dobré jídlo (hlavně dorty a obecně hodně sladkého), horká káva, společnost rodiny a blízkých přátel nebo třeba staré tlusté ponožky, které rádi doma nosíte.

Počasí v Dánku není kdovíco (autor vtipně podotknul, že miluje léto a je to jeho nejoblíbenější den v roce), a tak se Dánové naučili vytvořit si takové hřejivé okamžiky, které by je protáhly skrze dlouhé temné zimy a sychravé deštivé dny. Zaplňují své dny dorty a grilováním a své ulice koly.

Kouzlo knihy netkví jen v dokonale plynulém stylu vypravování autora, který dokáže zaujmout, ale také v nádherných fotografiích, které jsou v knize zakomponovány. Celé to působí krásně skandinávsky - střízlivě, prostě a minimalisticky. Hřejivě a přesto tak nějak čistě a rozumně. Každodenně a přesto jedinečně.

Už je to pár dnů, co jsem Hygge dočetla, ale stále se k němu v myšlenkách vracím. Je to jedna z těch knih, které s vámi zůstanou. Ze kterých si něco odnesete a budete se na svět dívat zase trošku jinak. Já si teď budu ještě více schopna vychutnat všechny ty drobnosti, které mám ráda. S lidmi, na kterých mi záleží. Okamžiky naplněné čtením knih, večery u oblíbeného seriálu nebo třeba západ slunce při běhu.

Možná - podobně jako já - nemáte rádi vtíravé knihy, které se snaží člověku radit, jak má být sám se sebou spokojený a šťastnější. Vězte, že Hygge takové vůbec není. Naprosto přirozeným způsobem vás dokáže nadchnout a nalákat vás na hrnek horkého kakaa nebo uspořádání rodinné večeře. Je to kniha pro všechny, co si umí užít život. A taky samozřejmě pro ty, co to neumí dostatečně. Přečtěte si ji, pokud máte rádi Skandinávii nebo jejich způsob přemýšlení. Zkrátka si ji přečtěte, protože se vám bude líbit. A jestli ne, asi nejste dost hygge. Smůla pro vás.





You know hygge when you feel it. It is when you are cuddled up on a sofa with a loved one, or sharing comfort food with your closest friends. It is those crisp blue mornings when the light through your window is just right.

Our words and language shape our hopes and dreams for the future - and our dreams for the future shape how we act today.

There is even a website dedicated to kaffehygge which states, 'Live life today like there is no coffee tomorrow.' So while you can hygge without coffee, having some definitely helps. There is something comforting about having a warm cup of coffee in your hands. It si definitely conducive to hygge.

Hygge is humble and slow. It is choosing rustic over new, simple over posh and ambience over excitement. In many ways, hygge migt be the Danish cousin to slow and simple living. It is wearing your pyjamas and watching Lord of the Rings the day before Christmas, it is sitting in your window watching the weather while sipping your favourite tea, and it is looking into the bonfire summer solstice surrounded by your friends and family while you twistbread slowly bakes.

As mentioned in the food chapter, hygge is about giving yourself and others a treat. It is about savouring the moment and the simple pleasures of good food and good company... It is about keeping in mind that you live right now, allowing yourself to focus on the moment and appreciate the life you lead, to focus on all that you do have, and not what you don't. Clichés? Totally.

Even though it is possible to hygge all year round, only once a year is hygge the ultimate goal of an entire month. Without achieving hygge, a Dane's toil for the Christmas project is redundant. Chestnuts, a fireplace, friends and family coming together around a table of delicious treats, decorations of red, green and gold, the fresh scent of pine from the Christmas tree, carols everybody knows and the broadcasting of the very same TV shows as last year - and every year before that - these are features of a fairly ordinary Christmas all over the world. From Dallas to Durban, people sing along to the word of 'Last Christmas'. From Dublin to Dubai, people know the plot of A Christmas Carol. this is no less true in Denmark.

And let's face it, this is where most of our lives will play out. Not on cold, January days, but every day. Once a year - or more, if we are lucky - we may find ourselves on a beach in some exotic country and we may find both hygge and happiness on these distant shores. But hygge is about making the most of what we have in abundance: the everyday. Perhaps Benjamin Franklin said it best: 'Happiness consists more in small conveniences or pleasures that occur every day than in great pieces of good fortune that happen but seldom.'

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)