pondělí 29. července 2013

Joy Fieldingová - Ještě mě nezabíjej

Název: originál Still Life, česky Ještě mě nezabíjej
Autor: Joy Fieldingová
Rok vydání: originál 2009, česky 2010
Počet stran: 304
Žánr: thriller

Moje maminka miluje tuhle autorku a četla od ní všechny knihy, většinu máme taky doma, takže o obálky knih této autorky často zavadím, ale málokdy její knihy čtu, tudíž jsem se opravdu seznámila zatím pouze s pár knihami... Protože jsem si nebyla jistá, jakou knihu si vzít na dovolenou, rozhodla jsem se zaúkolovat právě maminku a chtěla jsem, aby mi vybrala knihu právě od této autorky. Abych byla překvapená, ani jsem nečetla, o čem kniha je, obálku jsem znala, což není nic divného. Bohužel hned u první strany mi došlo, že jsem knihu četla, ale když už jsem ji s sebou měla, přečetla jsem si ji rovnou znova, abych aspoň měla trochu jinou perspektivu....
Casey je bohatá, krásná, úspěšná, má dokonalého manžela a dvě skvělé kamarádky, která jsou každá jiná, ale jako trojce tvoří zajímavou skupinku lidí, které k sobě váže pevné pouto. Ne vždy byl její život jako z pohádky, její matka byla alkoholička a zkrátka megera, otec proutník a podvodník a sestra měla celý život problémy s drogami, alkoholem a i se svou starší sestrou. Casey po smrti rodičů zdědila obrovské mění a je tedy opravdu dobře zajištěná. Navíc se jednoho dne vynořil zajímavý chlap, který se náhodou nachomýtl k její firmě a hned při prvním setkání ji požádal o ruku. Ti dva se brzy také vzali a byli nadmíru spokojení. Casey navíc měla stále své dvě kamarádky, hodnou a láskyplnou Gail a trochu výstřední Janine, se kterou měly sice i nějaké ty nespory, ale rozhodně se měly stále oddaně rády. Jediným drobným problémem v životě Casey se mohla zdát její mladší sestra Drew. Ty dvě byly naprosto jiné a i jejich životy se velmi lišily, když navíc jejich otec odkázal celé své dědictví Casey a ta měla Drew jen dávat určitou dávku peněz, aby to hned celé nerozfofrovala, byl z toho oheň na střeše a na jejich vztahu to zrovna nepřidalo.
Casey má tedy téměř dokonalý život, až do chvíle, kdy ji jednoho odpoledne srazí auto a ona se po pár
týdnech "probere" a zjistí, že je v komatu a nemůže mluvit, nevidí a ani nedokáže hýbat svým tělem. Jediné její spojení se světem je její sluch, do reálného světa se jí však motají i různé paralelní světy včetně vzpomínek, snů, hlasů z televize, takže její hlava je jeden velký roj plný myšlenek a zmatku...
Casey se úporně snaží vymanit ze svého ne zrovna dobrého stavu a bojuje každý den o svůj život a hlavně svou bdělost. Mezitím za ní chodí její blízcí, včetně jejího milovaného manžela, kamarádek a taky trochu výstřední sestry... Po nějaké době se ukáže, že ne vše je takové, jak se může zdát a že Caseyina "nehoda" vlastně žádná nehoda nebyla a někdo se ji pokusil zabít. Mohla to být snad Janine, která v sobě chovala jistou zášť z minulosti? Rozhodně je to dostatečně dobrá herečka, aby dokázala sehrát divadýlko i na Casey. Nebo snad za její skoro smrtí stojí ukřivděná Drew, která touží po svých penězích, které ji koneckonců opravdu patří? V hlavně Casey se rozpoutá dlouhá a únavná bitva o lepší život plná překvapení, lží, pravd a taky bolesti. Podaří se nakonec Casey zachránit její život?
Kniha se mi líbila, na první i na druhé čtení. Myslím, že je Joy zajímavá autorka a narozdíl od některých jiných ženských autorek není její psaní příliš přehnané. Umí si dobře pohrát se svými postavami a rozhodně má co nabídnout. Je zajímavé, že hlavní postava vlastně celou dobu jen leží na posteli a mlčí, zatímco ostatní postavy jsou ty, co příběh rozehrávají a nějak se mění. Byla zde určitá dynamika a také napětí, některé věci mě opravdu štvaly, ale ne pro to, že by byly špatně napsané nebo by se autorce nepovedly, ale právě proto, že se jí povedly a byly naprosto proti mému zdravému rozumu a morálce. Rozhodně mi to stálo i za to druhé přečtení.



"Určitě s tím nebude problém," odpověděla Casey upřímně. Warren Marshall je dar, pomyslela si, to nejsnadnější zadání, jaké kdy dostala.
"Mimochodem, vezmete si mě?" zeptal se vzápětí.
"Prosím?"
"Promiňte. To říká muž, který spěchá. Jestli chcete, můžeme raději začít večeří."

A přesto navzdory hrůzám uplynulých několika měsíců, navzdory odhalením pravdy, lžím a zradám, navzdory ztrátě zraku, schopnosti mluvit a hýbat se a všeho, co ji dělalo tím, kým je, si Casey uvědomila, že na smrt ještě není připravená. 
Teď ne. Teď, když má téměř nadosah všechno, o co přišla. Když může co nevidět získat všechno, co ztratila.
Rozhodně ne bez boje.

1 komentář:

  1. Dobrý den, všichni, mé jméno je Safa El Sadat, jsem ženatý 20 let s manželem a máme dva syny, starší 16 let a mladší 11 let. Můj manžel mě hodně miloval, ale dostalo se do bodu, kdy se zapojil do záležitosti se ženou, která je její spolupracovnicí. Nikdy jsem si to nepředstavoval, ale nějak se změnil jeho postoj ke mně a dětem, jeho pozdní příchod z práce mě přemýšlel o tom, že i na mém 20. výročí svatby v březnu se držím dál od sexu, jak to slibujeme na svatbě Den výročí, 15 dní před výročí svatby přiznal, že ano, že měl sex se svým spolupracovníkem.
    Přivedl ji do mé postele, když jsem byl na práci, to znamená, že mé pocity byly pro něj naprosto bezcenné, můj duševní stav je plný utrpení, myslím, že nemůžu zapomenout a obnovit bolest, tato žena měla plnou kontrolu nad ona a já jsem nikdy nechtěla dělat to s násilím, ona chce vyhrát mě, zatímco ona je rozvedená, ona říkala, že ona žárlí na náš vztah a ona zničí mě tím, že vezme mého manžela. Musel jsem o tom diskutovat s přítelem, který mě požádal, abych našel dobré kouzelnické kouzlo, v první řadě jsem nikdy nevěřil v tento pravopis, ale musím to zkusit, až když jsem narazil na email PROPHET NOSA UGO na internetu o tom, jak pomohl tolika lidem, aby si vzali zpět a pomohli opravit vztah a učinili lidi šťastnými ve svém vztahu a některých dalších příbězích týkajících se Duchovní nemoci a dalších.
    Vysvětlil jsem mu jeho situaci a pomohl mi provést nějaké modlitby, nějaké bylinky a kořeny a malou oběť, kterou jsem udělal, a do 7 dnů se vrátil, aby se omluvil a byl to pro mě jen zázrak, jsem šťastný dnes že mi pomohl a můžu s hrdostí říci, že můj manžel je se mnou znovu a on je nyní zamilovaný do mě jako nikdy předtím.
    Potřebuješ nějakou pomoc ve svém vztahu, jako dostat zpátky svého muže, manželku, přítele, přítelkyni, vyhrávat loterie, bylinný lék na nemoc, HIV, pohlavně přenosné choroby, astma, artritidu, Fybroid, mrtvici nebo jakýkoli druh nemoci, duchovní problém , Propagace pracovních míst, diváci, kteří čtou můj příspěvek, který potřebuje pomoc, pokud jde o jakékoliv životní výzvy, by měli kontaktovat společnost PROPHET NOSA UGO a budete rádi, že jste to udělali.

    E-mail: nosaugotemple@gmail.com
    WhatsApp: +34631686040
                         +17207992813

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)