pátek 9. srpna 2013

Mé knižní série *1*


Jako první série zde nemůže chybět můj milovaný Darren Shan a jeho sága o Darrenu Shanovi. Což má být vlastně taková smyšlená biografie o upířím pomocníkovi Darrenu Shanovi. Sága má dvanáct dílů a je rozdělena do čtyř trilogií (upíří krev, upíří zvyky, upíří válka a upíří osud)

Hned do první fotky mi vlezlo moje zrzavé zvířátko Mišan, asi se vám chtěl ukázat, tak tady ho máte :)


Tak přejdu k otázkám.

1. Jak ses o téhle sérii dozvěděla?
No bylo to před šesti lety, v době kdy jsem četla Stmívaní, jeli jsme s rodiči na dovolenou a já chtěla koupit nějaké knihy o upírech. Prodavačka v knihkupectví (která tomu houby rozuměla) mamce prodala druhý díl, s tím, že na první to nenavazuje. No spletla se, druhý díl jsem přečetla rychlostí blesku a po návratu z dovolené jsem si běžela pro první a třetí a druhý jsem s radostí přečetla znovu. 

2. Kolik dílů si zatím stihla přečíst?
Všechny, jelikož poslední díl u nás vyšel už před čtyřmi lety.



3. Co na tuhle sérii říkáš?
Miluju ji! Všem ji doporučuji. Děj vás naprosto vtáhne a pustí až na konci knihy. Vy co jste to nečetli máte to lehčí, jelikož všechny díly jsou k mání. Dokážete si představit čekat třeba tři měsíce na další díl? Div jsem nestanovala před knihkupectvím abych mohla číst jak to dopadne. Nejhorší na těchto knihách je, že na konci každé je ukázka z následujícího dílu, to vám pěkně pocuchá nervy. V prvním vydaní těchto knih byla na konci rovnou celá první kapitola. Není divu, že jsem si v té době kousala nehty.

4. Který díl z celé série máš nejraději?
Asi druhý jelikož jsem ho četla první a ještě desátý.

5. Jaká je tvoje oblíbená postava a proč?
Rozhodně Harkat Mulds vzhledem k jeho sešité kůži, velkým očím a původu. Ale o původu mluvit nemůžu protože bych moc spoilerovala. Potom čerodějka Evanna, protože může vzít na sebe jakoukoliv podobu a i přesto vypadá škaredě. Samozřejně mám ráda Lartena Hroozleyho a jeho oranžové vlasy a pěkně chladný přístup.

6. Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?
Osmond Sud! Zkráceně pan O. Sud, jeho intriky, povrchnost a hodinky ve tvaru srdce (které dokonce i tlouklo) mě vytáčeli na největší míru. Samozřejmě by se bez něj nic z toho nestalo. 

7. Když porovnáš originál a české obálky, které se ti víc líbí?
Abych pravdu řekla, nevím jak originální obálky vypadají. Je víc vydaní a ty dvě co na mě google vyplivl se mi moc nelíbí. Knihy jsou určeny pro čtrnáctileté kluky, takže vypadají obálky moc dětsky. Druhá verze co sem vygooglila mi zase přijde moc strašidelná. Takže odpověď je: české obálky (druhé vydaní).


8. Která obálka se ti líbí nejvíc?
To je těžké, ale asi Jezero duší.


9. Existuje nějaké scéna, na kterou jen tak nezapomeneš.
Existují dvě scény, jedna je úplně v závěru druhého dílu. Jde o scénu s nakládanými cibulkami. Je dojemná a smutná. Pak jde o scénu, která můj svět otočila o 180°, nechci psát co se v ní stalo, je to snad největší spoiler jaký bych mohla napsat, ale u té scény jsem brečela jak malá holka. 

Tak první příspěvek do tohoto projektu mám za sebou. O Darrenu Shanovi neslyšíte naposledy, jelikož mám od něj ještě tři série :)


2 komentáře:

  1. Tuto sérii bych si chtěla pořídit.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neváhej a pořiď ;) Určitě nebudeš litovat. Některé díly jsem měla v paperbacku a sháněla jsem je levně v hardbacku a v knihkupectví Dobrovský je měli jen za 80 Kč, zkus tam zaběhnout. Vím, že 12 dílu po dvou stovkovkách je celkem zátěž na peněženku...

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)