čtvrtek 8. srpna 2013

Åsa Larsson - Sluneční bouře

Autor: Åsa Larssonová
Originální název: Solstorm
Počet stran: 312
Rok vydání: 2010 / originál: 2006
Žánr: detektivka

Anotace:

Na podlaze kostela v severním Švédsku leží mrtvé a rituálně zmrzačené mužské tělo. A na noční obloze mezi vločkami padajícího sněhu tančí polární záře. Rebecka Martinssonová se po letech vrací do svého rodného městečka Kiruny. Kdysi musela toto místo za dramatických okolností opustit a odejít do Stockholmu, kde pracuje jako daňová poradkyně. Nyní se vrací zpět, aby pomohla své dávné přítelkyni Sanně, jejíž bratr byl hrůzným způsobem zavražděn v kostele náboženského společenství, které kdysi založil. Krásná a zranitelná Sanna potřebuje Rebečinu pomoc, aby se očistila od podezření, jež na ni padlo po bratrově smrti. Rebecka se ocitne před nelehkým úkolem. Při hledání vraha se bude muset vypořádat nejen s policejními postupy, ale bude nucena čelit i dohadům kolujícím uvnitř uzavřené a vyděšené komunity. Bude muset zapátrat hluboko ve své paměti a ve svém svědomí, aby se postavila čelem k temnému tajemství, které za sebou v Kiruně zanechala a které je ukryto pod rouškou všeobecného mlčení. A bude se muset postavit vrahovi, jehož úmysly je těžké odhadnout...

Mé hodnocení:

Tuto knihu jsem měla doma strašně dlouho, pořád se mi do ní nechtělo i když o této autorce Veru pořád básnila. Řekla jsem si, že ji konečně udělám radost a knihu si přečtu. Nelituji toho... Kniha splnila to co jsem od ní čekala a popisem zasněžené Kiruny, sněhových vánic a odhrabávání sněhu mi alespoň trochu navodila pocit chladu v těchto tropických dnech.

Hned na prvních pár stranách jsem se zamilovala do těhulky Anny-Marii. Ovšem Sannu jsem z hloubi duše nesnášela. Lidi z povahou jako ona by měly mít speciální označení. 

Autorčin styl psaní mi vyhovoval na 100%, s ničím se nepárala, žádné přehnané popisy zde nebyly. Detail, kvůli kterému jsem tuto knihu nechtěla číst, mi nakonec nepřišel tak morbidní, ale zrovna dvakrát veselo mi z toho nebylo (pokud vás zajímá o co jde, budete se muset pustit do čtení:)). 

Každopádně doma mám čtyři díly této série, smutné je to, že druhý díl zatím nemám, takže se mám na co těšit a toto není naposledy co se o právničce Rebece dočtete tady na blogu. Z mě dostupných informací se tady co nevidět objeví recenze na pátý díl této série od Veru. Já jdu zatím netrpělivě očekávat aˇž mi mamka cestou z práce vyzvedne nového Darrena :)

Citace:

Nevadilo jí to, na spodní prádlo a punčochy by měl člověk dbát, když má důvod se domnívat, že se bude pře někým svlékat. Spodní prádlo měla seprané a zašedlé.

Ťapka se na ni šťastně podívala a rozhodla se, že si při psích hrátkách vystačí s Rebecčinou společností. Vesele zavrtala čenich do lehoučkého prašanu, zvedla se a pohodila hlavou. Pak přizvala ke hře Rebecku, předníma nohama žuchla na zem a sklonila se. Tak pojď, říkaly její lesklé černé oči. 


2 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě,ale nevím jestli by mě to bavilo. . :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud mas rada severske detektivky jako ja a Veru,tak se ti to libit bude ;-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)