středa 25. září 2013

Sarah Crossan - Dech

Originální název: Breathe
Počet stran: 264
Rok vydání: 2013 / originál 2011
Žánr: Dystopie

Anotace:

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

Mé hodnocení:

Co??? Nestačím zírat. Naprosto úžasná kniha, trochu mi připomínala Monument 14. Už aby byl další díl, konec byl strhující, pomalu jsem ani nemohla dýchat.
I když v knihách nemám ráda takové ty zaláskované páry co by jeden za druhého položili život v této knize se mi to líbilo. A ač nemám ráda holky, které jsou bezhlavě zamilované do někoho kdo je nechce, tak Beu jsem si naprosto zamilovala. Celá její osoba byla naprostý opak toho, co se mi vždy líbí. Byla tak hodná na Maude a tak obětavá. Nešlo ji nemilovat.
Líbilo se mi, že je příběh vyprávěn z tří pohledů,  když prvních pár desítek stran jsem se musela třeba v půli kapitoly ujistit, čí pohled na věc to vlastně čtu. 
P.S. Mám pocit, že pan Watson bude mít ještě důležitou roli. Nebo aspoň v to doufám.

Citace:

"Další maličký na cestě, Caine," pohladí se máma na břiše. Musím odvrátit zrak. Vůbec se na ni nedokážu koukat, když je těhotná. Kdykoli to zkusím, vyvstane mi v hlavě jistý obrázek rodičů, který bych radši neviděl.

"Svobodní? Ha! Ha!" vykřikne Maude. "Co to je bejt svobodná? Jo, dýchat se dalo dobře, ale opravdu svobodní jsme nebyli nikdy. Svoboda je jen slovo."


2 komentáře:

  1. Taky jsem v prvních kapitolách vždy nevěděla, koho čtu. :) Dech se mi ale hodně líbil. Taky se těším na další díl. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně se mi libilo jak se zachoval Quinnuv otec :-)
      Ale ten minist mi pil krev!

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)