středa 29. ledna 2014

J. K. Rowling - Harry Potter a Kámen mudrců

Série: Harry Potter #1
Originální název: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Počet stran: 286
Rok vydání: 2000 / originál 1997
Žánr: fantasy, dobrodružný

Anotace:

Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele, připomínající blesk - to je Harry Potter. Jedenáctiletého učedníka čarodějných umění stvořila nadaná spisovatelka J. K. Rowlingová a ze své ostrovní britské vlasti jej vyslala pro potěchu všem duším okouzleným fantazií. Vítejte i vy mezi jeho příznivci, nepatříte-li k odkouzleným nudným mudlům!

Mé hodnocení:

Nechápu, jak jsem mohla čekat tak dlouho než jsem si Harryho přečetla. No možná vím, nemám ráda takový ten povyk kolem knih a filmů a nakonec jsem ráda, že jsem se na knihy vrhla až teď.

I když už jsem filmy několikrát viděla, vůbec jsem nevěděla co od knihy čekat. Bála jsem se, že mi nesedne styl autorky a nebo fakt, že kniha je psaná pro mladší ročníky, přece jen jedenáct let mi už nějaký ten pátek není. Taky jsem od hodně lidí slyšela, že série je dobrá až od třetího dílu. Omyl! První díl byl boží! První dva díly mám půjčené od Veru (i když jsem si téměř jistá, že první díl je někde v nejtemnějším koutě moji skříňky) a už jsem se poohlédla po bazaru knih a všechny díly si koupila.

Teď k samotnému příběhu, který každý na světě důvěrně zná. Malý Harry neví, že je kouzelník, bydlí se svou tetičkou, strýcem a bratránkem, v knize mě zarazilo, že Dudley má světlé vlasy, zarazilo a zároveň pobavilo. Harry mi nepřišel až tak moc jako chudáček, jak ve filmu, ale i tak mi ho bylo líto. Hagrid je v knize nejlepší! Mám ho ráda i ve filmech, ale v knize je ještě lepší a to platí i o Brumbálovi, který v knize srší vtipem a trochu mu šplouchá na maják. Líbilo se mi, že Neville měl v knize více prostoru než ve filmu. A stejně jako ve filmu, mě vyděsilo, když se to stvoření krmilo krví jednorožce a k slzám mě dojalo když Neville získal deset bodů pro Nebelvír.

V knize jsou některé části, které se neobjevily ve filmu, ale za to se objevily ve hře a já dostala chuť si ji znovu zahrát. Už teď se těším na druhý díl, na který se do konce týdne vrhnu.

Citace:

"Nikdy jsem si nezapamatoval," křikl Harry na Hagrida, aby přehlušil rachot vozíku, "jaký je rozdíl mezi stalagmitem a stalaktitem?"
"V jednom je em a ve druhém ," řekl Hagrid.
"A teď se mě na nic nevyptávej, poněvač já asi brzo budu zvracet."

"Nemohu se zdržet dlouho, máti," řekl. "Sedím vepředu, pro prefekty jsou vyhrazená dvě kupé-"
"Takže ty si prefekt, Percy?" řekl jeden z dvojčat a tvářil se, jako by ho to velice překvapilo. "Taky jsi mohl něco říct, neměli jsme o tom vůbec tušení."
"Počkej, myslím, že jsem slyšel, jak něco takového říká," namítl druhý. "Jednou -"
"Nebo dvakrát -"
"Okamžik -"
"Celé léto -"

Od toho okamžiku však byli s Hermionou Grangerovou kamarádi. Jsou věci, které musíte prožít společně, abyste toho druhého začali mít rádi, a omráčit horského trolla, vysokého dvanáct stop, k takovým věcem určitě patří.






Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

3 komentáře:

  1. Harryho Pottera miluju. Je to úžasná série. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Harry Potter je moje srdcovka, vyrostla jsem na něj respektive přesně s ním a ještě dřív než začalo šílenství :) Těším se na večer až poběží zase třetí díl v televizi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem, že právě proto, že se ságou nerostu mě nebude tolik bavit. Jsem ráda, že jsem se mýlila :)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)