čtvrtek 2. ledna 2014

Top 10 roku 2013

Milí knihomolové,
zdravím a přeji Vám všechno nejlepší do nového roku. Přeji Vám všem spoustu knih a spoustu času na jejich přečtení. Vlastně o nic moc jiného v našem světě nejde.

Tento článek bude takové ohlédnutí za rokem 2013. V minulém roce jsem přečetla 43 knih (což je příjemné protože v roce 2012 jsem přečetla pouze 17 knih). Koupila jsem si nebo dostala dohromady, za rok 2013, 118 knih. Pro ty, co nejsou na matematiku, to znamená, že na každou jednu přečtenou knihu jsem si koupila (skoro) tři nové.

V minulém roce jsem se začala počítat do knižní blogosféry a, i když ne osobně, tak jsem poznala spoustu skvělých blogerů. Hlavně díky Rodaw a jejím videům jsem se rozhodla, že by bylo fajn mít blog o knihách a Veru nadšeně souhlasila. Takže díky Rodaw.

Žádná předsevzetí si nedávám, protože bych je stejně nedodržela. Znám se přece jen nějaký ten pátek.
Tak už přejdu k mému Top 10.
43 knih není zase tak moc, ale vybrat z nich těch 10 nej byla celkem fuška, Ale zvládla jsem to a tady je žebříček:

10. místo



Duo Lars Kepler se v žebříčku objeví vícekrát, zaslouží si to, protože jejich detektivky jsou úžasné. Ač nejlépe hodnocený díl u mě nevede. Ihned se zamilujete do komisaře Joony Linny a jeho ocelově chladnému pohledu a vyšetřovacích metodách podlehne každý čtenář.


V této knize jde o zavražděnou dívku, která bydlí na statku (ústavu) s dalšími dívkami, jejichž výchova není snadná protože jsou psychicky narušené. Komisař Linna rozplétá síť upředenou kolem vraždy a čtenář zapomíná dýchat.

9. místo


Čím více nad knihou Erebos přemýšlím, tím více se mi ten nápad líbí. Ústřední postavy si získaly moje sympatie a konec knihy mě rozplakal jako malou holku. Nechci psát spoilery, takže kdo četl tuhle knihu ví, o čem mluvím.

Moje hodnocení knihy si můžete přečíst tady.

8. místo


Dlouho jsem všude četla ódy na dánského spisovatele Jussiho Adlera Olsena, tak jsem se o jeho kvalitě chtěla přesvědčit na vlastní oči. Můžu říct, že právem dostal místo v mých Top 10 knihách. Pověst ho sice předběhla, ale na příběhu to neubralo ani kapičku. Čekala jsem spíš, že kniha je hodnocena trochu s nadsázkou a nakonec jsem uznala, že recenze nelhaly a J. A. Olsen je opravdu skvělý spisovatel a těším se, až si přečtu jeho Zabijáky.


Knihu mám i s tímhle pěkným věnováním od babičky. Bolestné protože mi babičky pes den předtím trochu upravil na pár dní vzhled, když mě kousl do nosu. (Co si budem nalhávat mohla jsem si za to sama a jen děkuji, že babička nemá třeba rotvajlera.)
Moje hodnocení na knihu si můžete přečíst tady.

7. místo



 A Kepler obsadil i sedmé místo mého řebříčku. Tuto knihu na sedmé místo dostala scéna, která se odehrávala v lese a mám pocit, že i na okraji nějaké vesnice a nebo v chatové oblasti. Tím si nejsem moc jistá. Ale pocit, který jsem při té scéně měla si umístění zaslouží. Na scénu jen tak nezapomenu.


6. místo



I kniha Hvězdy nám nepřály si zasloužila tohle místo. rozepisovat se nemusím, každý ví, jak je to dojemný příběh plný citů a boje se zákeřnou nemocí. Jsou zde i úsměvné chvíle a hlavní hrdinka Hazel si mě hned získala už jen proto jak byla statečná a protože tolik milovala čtení. Tady najdete mé hodnocení.


Pět spodních příček je obsazeno a dostáváme se k prvním pěti titulům.

5. místo


Tak Kepler obsadil i páté místo, všechny tři jeho knihy jsem četla na začátku minulého roku. Každý jeho čtenář mi dá za pravdu, že Keplerovi detektivky prostě do tohoto žebříčku patří.

Kniha Hypnotizér má ze všech čtyř knih nejmenší hodnocení, ale pro mě je nejlepší (i když ji asi porazí díl čtvrtý, který zrovna čtu). Geniální nápad, geniální zápletka a dokonalý úvod do atmosféry severské krimi ságy z pera dua Lars Kepler. 


Pamatuji si jak jsem knihu začala číst před rokem. Na Silvestr jsem dočetla Vánoční koledu a pár minut po půlnoci jsem sáhla po Hypnotizérovi. Nikdy nebudu litovat, že mě Veru k jeho knihám přivedla.

4. místo



Kniha Černobílý svět je prvotina americké spisovatelky Kathryn Stockettové. I když kniha není můj styl na doporučení kamarádky jsem si ji koupila a žasla jsem. Tak silný příběh o rasismu a černošských hospodyňkách a úsměvných situacích i situacích k pláči. Kniha kde zjistíte jak to všechno bylo když rasismus vládl americe a v bohatých bílých rodinách "otročily" černošské ženy. Zjistíte, že ne všechny bohaté bílé paničky byli rasistky a některé se snažily svým hospodyním pomáhat a měly je rádi, ale jen za zavřenými dveřmi.


Dostáváme se k prvním třem místům.

3. místo



Kolem knihy Bílý kůň jsem chodila snad půl roku, než jsem si ji koupila a za jediný deštivý víkend jsem ji přečetla. Snad se někdy dočkám druhého dílu. Poslední kapitola knihy byla první kapitolou druhého dílu, který zatím nevyšel. Pokud má někdo informace o jeho vydání sem s nimi.


2. místo



Kniha, kterou jsem si koupila, protože se mi líbila anotace, ale její počet stran mě odpuzoval. Myslím, že nebýt projektu Měsíční párování ke knize bych se nikdy nedostala. Ale Žanetka byla tak hodná a vybrala mi tuto knihu. A já se po jejím dočtení ptala sama sebe proč jsem si ji nepřečetla dřív. Hlavní hrdinka Myfanwy si mě získala a prostředí podobné x-menům si ihned získalo mojí přízeň. Na hodnocení se můžete podívat tady.


A teď poprosím fanfáry! První příčku žebříčku obsadil sám mistr hororu!

1. místo


Kniha, která má vše, co od knih čekáte v jednom. Romantickou zápletku, záchranu světa, cestování v čase, úsměvné chvíle a i chvíle kdy brečíte jako malá holka. Více se dočtete tady.

Sice se Stephenu Kingovi nepodařilo překonat román Pod Kupolí, ale právem tato kniha je na prvním místě za rok 2013.


Jsem zvědavá jaké knižní novinky přinese rok 2014 a jestli si i za rok někteří autoři udrží příčky v mém žebříčku. 


4 komentáře:

  1. Zajímavý seznam a krásné fotky, jak to děláte, že máte ty knihy vždycky tak krásně nafocené! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tady s tím focením jsem moc spokojena nebyla,takže děkuji,potěšilo :-)
      Nejlépe nafocené je ma vždy Veru z knižního přátelství

      Vymazat
  2. S tím rotvajlerem jsem si hned představila, kdyby tě koušla naše Tamina :D :D a jsem ráda, že ty knihy, co tu máš, alespoň znám, ale měla bych si některé přečíst

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)