sobota 22. února 2014

Jo Nesbø - Netopýr

Série: Harry Hole #1
Originální název: Flaggermusmannen
Počet stran: 408
Rok vydání: 2013 / originál 1997
Žánr: detektivka

Anotace:

První román ze série případů Harryho Holea, ve kterém nekonvenční kriminalista odjíždí do Sydney sekundovat místní policii při vyšetřování. Kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi.
V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem - symbolem smrti...

Mé hodnocení:

První díl případu, jehož vyšetřování se chopil samotný Harry Hole, jsem ze začátku brala s velkou rezervou, jelikož je to nejhůře hodnocení díl, ale chtěla jsem přečíst všechny díly a nejraději pěkně od začátku, chápeme?
Jo píše velice dobrým stylem, kniha se četla jednoduše a přitom měla i nějakou hloubku, o kterou se postaral hlavně australan Andrew, který mi vážně přirostl k srdci. Stejně jako Harry, vyšetřovatel jak má být, sympaťák, i když má nějaké ty problémy. Vadilo mi když Harry dal volnost svým démonům, ale chápala jsem to. A krásná zrzka Birgitta, která se mi taky líbila. Andrew Harryho seznámil s mnoha zajímavými lidmi, nejlepší byl klaun Otto, gay a transvestita, který působil v kočovném divadle a byl prostě úžasný. V knize nebyl nikdo, koho bych neměla ráda. I bezdomovci v knize měli šmrnc! 
Kniha se odehrává v Austrálii, kam byl Harry odvolám, aby pomohl při vyšetřování vraždy jedné norské dívky. Harry svůj úkol zvládl bravurně a byl to typ detektivky, který si nejspíš zamiluji. Líbilo se mi, že v knize byly australské legendy a různé kultury. 
Už aby vyšel třetí díl a já měla sérii kompletní. 

Citace:

"Víte proč tu zůstala?"
"Nejspíš ze stejného důvodu jako většina nás ostatních. Člověk sem jede na dovolenou, zamiluje se do krajiny, do podnebí, do snadného života nebo do nějakého chlapa. Zažádá si o prodloužení povolení k pobytu, děvčata ze Skandinávie nemají zrovna problémy se získáním práce v nějakém australském baru, a najednou je to domů tak daleko a zůstat je tak snadné."

"...Lidská povaha je jako velký a nepřehledný les, v němž nikomu není dáno se úplně vyznat. Dokonce ani matka nezná nejniternější tajemství svého dítěte."

"Jestliže jste celý život šťastným homosexuálem a máte pouze homosexuální přátele, možná se není co divit, že vás vyděsí, jestliže si jednoho dne povšimnete, že pohled na dvě pěkně tvarovaná prsa vám způsobuje cukání v bimbasovi. Krucinál, bydlíme v Sydney, jediném městě na světě, kde lidi skrývají heterosexualitu."






Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

2 komentáře:

  1. Já si počkala a četla ho jako první takže jsem neměla srovnání a taky se mi líbil hlavně i co jsem se dozvěděla o Austrálii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si počkala, ale postupně než vyšly první dva díly jsem si dokoupila zbytek ;) Před netopýrem jsem četla jen Lovce hlav... Jsem vážně zvědavá na další Harryho případy...

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)