sobota 8. března 2014

Měsíční chvástačka za únor

Meme od Judit

Přesto, že je únor nejkratší měsíc v roce, je to taky měsíc, kdy mám narozeniny a svátek a tudíž je na knihy poměrně bohatý, nezdráhám se říct, že tohle byl zatím asi můj nejštědřejší únor (blog opravdu dělá divy, děkuju!).


Celkem jsem za únor nashromáždila 21 knih, čímž jsem si příjemně zvětšila svou skromnou knihovničku. 
Nebýt toho, že mi část z knih dali ostatní z lásky, možná bych ze sebe i měla špatný pocit, že tak utrácím (samozřejmě to je ale útrata, která za to stojí).


Mám radost, že mé nové úlovky jsou celkem různorodé (krom toho faktu, že hodně z nich je dystopie), takže mohu opravdu sáhnout po lecčem.


Zjistila jsem, že nutně potřebuji jednu knihu do české literatury, tak jsem nahlodala i své spolužačky/kamarádky a vytvořily jsme celkem velkou objednávku na kniha-levně, přihodila jsem tam i pár kousků, které se školou neměly co dělat, jedním (nebo vlastně třemi) z nich je tato série PoloSvět (Zima, Jaro, Léto). První díl koupil přítel a teď to čte (programátor a kniha o virtuální realitě, tak jistě), ty zbývající dva já.


3. března tomu bylo přesně 20 let, co Karel Kryl zemřel, já jsem se rozhodla, že toho trochu využiji ve svůj prospěch, jeho smrt tak nějak "oslavím" nebo spíše uctím jeho památku a něco si přečtu. Kryla mám ráda celý svůj život, je to jeden z písničkářů, kterého milovali už dávno moji rodiče, takže u nás doma vždycky hrál (bohužel jen v přehrávači). Země Lhostejnost je vydáním poměrně nová kniha, jinak se ale vrací do počátku devadesátých let a je to zajímavé čtení! Už dlouho jsem tuhle knihu plánovala, ale nikdy to nevyšlo, teď jsem se konečně nenechala odradit a udělala jsem si jí radost v první den nového semestru. K Půlkacíři jsem se ještě nedostala, ale jsou to rozhovory s Krylem, takže tam bude jistě spousta zajímavého. Možná někdy zkusím zplichtit nějaký speciální článek o Krylovi (že by na výročí jeho narození? :D), ale každopádně jsem hrdá na to, že někoho takového máme spojeného s naší zemí.


Patricka Nesse jsem znala z povědomí a taky z některých zahraničních recenzí, konečně se k němu snad dostanu i já. Volání netvora je kniha, kterou bych většinu dní asi přešla bez povšimnutí, tentokrát jsem ji ale vzala do ruky, když jsem byla s kamarádkou v knihkupectví, a jsou v ní úžasné ilustrace (eyegasm!). Okolo Stromu už jsem nesčetněkrát prošla, ale tentokrát jsem se bůhví proč zastavila a přece jen se zamyslela a koupila si ho spolu s Voláním netvora.


Zmizelá mě láká hodně, ale přijde mi jako poměrně drahá kniha (vím, že je hodně kvalitní a tak, o to nejde), při nákupu na kniha-levně jsem si však řekla, že si ji tedy vezmu, když tím poměrně dost ušetřím oproti kamennému obchodu. Na Co je tvoje, je i moje mě před nějakou dobou upozornila Adelica a nakonec jsme si to teď v lednu koupily při náletu na Dobrovského (tuším).


Trilogii Chaos od Patricka Nesse jsem dostala od mé milované Adélky (AKA Adelica) k narozeninám a svátku a jsem z vidiny té dystopie celkem nadšená, myslím, že to bude super. Už se nemůžu dočkat, až ji začnu číst, jen si dám pár knih odstup, protože jsem zrovna četla dvě dystopie po sobě.


14. února byl Mezinárodní den darované knihy a já jsem jakožto správný knihomol byla obdarována knihou a nedal mi ji nikdo jiný než můj úžasný přítel (on mě snad opravdu miluje nebo co) - Amy a Roger Na cestě je kniha, na niž jsem kdysi viděla recenzi na youtube a myslím, že to bude takové příjemné slunečné čtení, těším se na ni a navíc jsem snad nikdy nečetla knihu, kde je road trip! Dobrá znamení jsem dostala od své kamarádky k narozeninám, mám ráda Gaimana a ohledně Pratcheta mám smíšené pocity, uvidíme, jsem fakt zvědavá. Marcelo ve skutečném světě, je kniha, kterou jsem také dostala od svého přítele, k svátku, zjistila jsem, že mám doma nechutně málo knih z CooBoo, tak to musím trochu dohnat.


Pavel Šrut je asi můj nejoblíbenější současný český autor, je naprosto úžasný co se týče dětské literatury a Lichožrouti jsou skvost! Tohle je třetí díl Lichožrouti navždy a dostala jsem jej k svátku od přítele (pořád ten samý, víc nemám). V šedých tónech je další CooBoo kniha, která bude podle mě dost zajímavá, obálka je bombová, úplně ve mě vyvolává chuť jít stavět sněhuláka a zároveň smutnit nad těmi dráty, mám ji od přítele k narozeninám.


A nakonec anglická část mých novinek. The Peach Keeper je narozeninovým dárkem od přítele (to už je v tomhle článku naposled, slibuju :D), těším se na ni. The Great Gatsby jsem si koupila kvůli škole, hodím si to na reading list ke státnicím, pořád jsem nevěděla, jestli to chci nebo ne, ale nakonec jsem se rozhodla tomu dát šanci, už jen proto, že Fitzgerald je hrozně hezké jméno. :D John Green mě natolik zaujal, že jsem si umanula, že jeho tvorbu si pořídím i v originále a začala jsem knihou, kterou má dokonalou obálku a naprosto úžasný název (miluji jméno Katherine) - An Abundance of Katherines. A nakonec Eleanor a Park, kniha, o které jsem už párkrát slyšela a na vlastní pěst jsem se chtěla přesvědčit, jestli je opravdu tak skvělá a jedinečná, jak se o ní tvrdí.

A to je pro dnešek vše, tak zase příští měsíc (nebo nějaký co bude následovat po něm, uvidíme). :)














1 komentář:

  1. Krásné kousky. :)
    V šedých tónech je super kniha. :)
    Polosvět a Chaos mám taky doma. :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)