čtvrtek 3. dubna 2014

Rolf & Cilla Börjlind - Skočný příliv

Originální název: Springfloden
Počet stran: 456
Rok vydání: 2013 / originál 2012
Žánr: thriller, detektivka

Anotace:

Ostrovní pláž v zátokách Hasslevikarna se stane němým svědkem nelidské vraždy. Obětí je neznámá těhotná žena. Píše se rok 1987, případ je po čase odložen jako nevyřešený. Po více než dvaceti letech ho znovu otevírá Olivia Rönningová, studentka Policejní akademie. Má k dispozici moderní metody a techniky, novinové články, spisy, svědectví, ale chybí jí to nejpodstatnější – Tom Stilton, který tehdy vedl vyšetřování, ale teď jako by se po něm slehla zem… Výjimečný debut, jehož tíživá severská atmosféra čtenáře okamžitě vtáhne do děje a odmění je nečekaným závěrem; vychází ve 22 zemích.

Mé hodnocení:

Tak tahle brilantní detektivka mi vážně vyrazila dech. Zpočátku sice na vás autoři navalí milion jmen a dva případy, které se postupně mění v pět případů, ale výsledný efekt, kdy do sebe každý díl skládačky zapadne, byl působiví.
Hned na začátku podryju to, co jsme psala v minulém článku a to, že mi dámské hrdinky nejsou po chuti. Jedna z hlavních hrdinek Skočného přílivu, Olivia, si mě získala. Byla paličatá, ukecaná, tak trochu se stranila svým vrstevníkům, milovala svého kocoura Elvise a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Nevím zda to bylo hrdinkou, která je věkově přibližně stejně jako já, nebo těmi tolika postavami, kde každá měla něco do sebe a každý v knize byl něčím zajímavý. Jak si jinak vysvětlit dětského psychologa, který si postupem let utvořil vztah s pavoukem ve sklepě? Nestačila jsem valit oči.
Ale co mě potěšilo ze všeho nejvíc byl výslech skoro na konci knihy! Miluju výslechy kde se nakonec vrah přizná. To napětí a jak to najednou všechno scvakne, boží.  Ve Skočném přílivu bylo výslechu věnováno skoro dvacet stran! 
A ten konec! B-R-I-L-A-N-T-N-Í (omlouvám se za Caps, ale jinak to vyjádřit nejde). Většinou se mi nějak nedaří dopředu vydedukovat kdo je vrah (nebo nějaké podobné skryté tajemství) , ani se o to nějak nesnažím. Většinou si řeknu: “ No, ten by to mohl být.”, ale málokdy se trefím. Jsem ráda, že jsem se netrefila i v tomto případě, protože na konci mi doslova spadla čelist…

Citace:

Pärt měl radost, přece jen dal dva góly. Vera měla radost, našla totiž v kontejneru u zimního stadionu na Zinkensdammu černý lak na nehty. Jelle se necítil nic moc. Ale tak se to s ním mělo skoro pořád, takže si toho nikdo nevšímal. Dva šťastní a jeden truchlivý na cestě nocí.

Seděla u laminátového stolu v kuchyni a kouřila, otočená k pootevřenému oknu. Nechtěla, aby byl kouř cítit v bytě. Ani se jí ani nechtělo přestat kouřit. Před mnoha lety chtěla, ale byla to jediná nectnost, kterou měla, a věděla, že suma je konstantní. Kdyby přestala kouřit, začala by s něčím jiným.
S něčím horším.

Když Olivia přišla k sobě domů, bylo skoro sedm večer. Elvis ležel natažený jako dvojstrana z Playboye na koberečku v předsíni, nohy měl vystrčené všemi směry: toužil po něžnostech. 

"Nevoní to lahodně?"
Mårten ukázal naběračkou k velkému hrnci na sporáku. Olivia stála vedle něj.
"Ano. Co je to?"
"No, víte, měla to být polévka, ale nejsem si jistý, budeme to muset ochutnat."






Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

5 komentářů:

  1. Hm hm hm proč mi to děláš?! Kniha zní fakt skvěle a přesně pro mě! Určitě někdy neodolám zase :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslím, že zrovna tobě by se mohla líbit. Ráda bych si na ni přečetla tvoji recenzi :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, prave jsem knihu docetla a chtela jsem se zeptat na vec, co mi vrta hlavou? Dovíme se, co Tomovi Stiltonovi pošeptala matka na smrtelné posteli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to v knize je řečeno,ale teď si nejsem vůbec jistá. Zkusim to najit ;-)

      Vymazat
    2. Tak teď si mě dokonale zmátla,jelikož jsem si to spletla s Přechodem, kde matka na smrtelné posteli něco septala peterovi.
      Mám ale dojem,že ve skočnem přilivu je to taky řečeno,ale asi to není důležité,když si to nepamatuju :-D

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)