středa 18. června 2014

Sklenice plná knih by Veru

Všichni my knihomolové to známe. Naše poličky jsou plné úžasných a krásných knih. O některých toho víme hodně, skoro všichni je už četli. Některé jsme objevili v zaprášeném koutu antikvariátu nebo ve výprodeji nějakého malého obchůdku a nikdo je nezná. Ke všem máme určitý citový vztah, jsou to přece knihy. Jak si tedy vybrat tu jednu určitou, kterou si přečíst? Všechny vypadají lákavě, když leží na policích, ale co když si vybereme špatně a zrovna nám kniha nesedne, to by byla přece škoda. Kdyby tak jen někdo mohl vybírat za nás. Ale když knihu vybere sestra, zase to není ono, vždyť je nezná, vybírá bůhví podle čeho... A v tuhle chvíli nastupuje ten spásný nápad. Vybírat si pomocí náhody, bez možnosti dopředu vědět, co budeme číst, vlastní rukou, ale snad jen pomocí osudu nebo prostě jen tak. Sklenice plná knih (pro anglicky mluvící často vystupující pod jménem TBR Jar - To Be Read Jar). Problém je vyřešen. A navíc vám přibude do vaší knižní sbírky další kráska, kterou si můžete připravit podle svého vlastního vkusu a momentální nálady. Zkrátka výhra na všech frontách.

Někdy loni na podzim jsem při brouzdání po youtube narazila mimo jiné i na video jedné z mých nejmilejších
booktuberek Little Book Owl, jako většina z nás maniaků, i ona měla problémy s tím, že nakupovala knihy ve velkém a tak měla doma těch nepřečtených šíleně šíleně moc. Aby si trochu vypomohla, vyrobila si TBR Jar. Nevím, kdo s nápadem původně přišel. Ale rozhodně se mi líbil. Tu přece musím mít taky. Přišly státnice a čas nebyl víceméně žádný, a tak se nápad přesunul do dalšího roku.

Hon na sklenici, která bude mít patřičnou velikost, tvar i ono úžasné otvírání. Vymýšlení českého názvu, protože TBR prostě nepůsobí tak úplně srdečně, je to anglicky a ještě k tomu zkratka (ne snad, že bych nemilovala angličtinu a nová slova). Chtělo to něco trošku hravého a milého. Sklenice plná knih. To by mohlo fungovat. (Edit: díky článku Adelice jsem objevila, že úplně stejně to má i Kath's world of books, neuvědomuji si, že bych tento blog nějak znala nebo o Sklenici tady četla, pokud to ke mě přišlo ve snu, tak odkazuji na tyto stránky).

Jak to bude probíhat - přibližně každý měsíc (klidně častěji, dle situace) si vytáhnu knihu ze Sklenice a budu si ji muset přečíst. Pokud mi bude připadat příšerná nebo ji ani nebudu schopná dočíst a bude mi jasné, že není pro mě, bylo by moudré ji dát pryč - do antikvariátu, někomu ji věnovat, prodat, zapojit do nějakého projektu, zkrátka ji poslat dál. Nerada bych stanovovala určitý pevný rytmus losování knihy ze Sklenice, protože pokud si vytáhnu třeba Annu Kareninu nebo Přechod, může se klidně stát, že budu knihu číst měsíc, ač se zalíbením, tudíž by se to mohlo nehezky posunovat. Nechám to tedy náhodě a příležitosti.

Sklenice plná knih bude mít pro pořádek svou vlastní rubriku, kde vždy hodím (a stejně tak předpokládám
moje spolublogerka) nějaký miničlánek s tím, jakou knihu jsem si vytáhla. Může to být fotka. Pár slov. Možná i video. Uvidíme. K prvnímu vytahování dojde brzy, snad tento týden, hned po tom, co dočtu současnou knihu.

Možná dojde i na to, že si budeme s Adelicí tahat navzájem, takový nápad již padl, ale to je prozatím ve hvězdách.

Asi jen poslední dodatek - samozřejmě budu v průběhu číst i knihy dle vlastního výběru, tím pádem se budou postupně ve Sklenici objevovat již přečtené knihy, pokud si takovou vytáhnu, tak ji zkrátka zahodím a budu tahat znovu. Double pleasure!

Nemůžu se dočkat! Pořídíte si také Sklenici plnou knih? :)

8 komentářů:

  1. Sklenice se povedla, paráda! :)

    OdpovědětVymazat
  2. moc pěkný článek i fotky, nejvíc se mi líbí ta poslední :-) a sklenice je SUPER! na nepřečtené knihy sklenici nemám, protože čtu výhradně podle chuti, jinak bych se k četbě nedokopala, ale mám tahací lístečky na knihy, na které chci psát recenze, a funguje to stejně jako u Sklenice :-)

    a kdybyste se holky náhodou nudily, tak jsem vás (opět, doufám, že vám to nevadí - kdyby jo, tak řekněte) nominovala do TMI tagu, takže pokud se budete chtít zapojit, zapojte se, pokud ne, tak se nic neděje ;-)

    http://zefill.blogspot.com/2014/06/tmi-too-much-information-tag.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tag udělám určitě, už jsem si to u tebe četla a vypadá to dobře :) a děkuji, snad mi ta sklenice bude věrnou rádkyní co číst :D s těmi recenzemi to zní taky dobře, já se zatím snažím dělat víceméně na vše

      Vymazat
  3. Rozhodně založ, je to super (ještě jsem netahala, ale dá se to čekat :D)

    OdpovědětVymazat
  4. Wau! Úžasný nápad! Já mám nepřeberné množství nepřečtených knih a taková sklenička či dózička by se mi hodila, asi si projekt vypůjčím ať vždycky nemusím hodiny přemýšlet co z těch svých hromad vytáhnout XD

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)