neděle 22. června 2014

William R. Forstchen - Vteřinu poté

Originální název: One Second After
Počet stran: 416
Rok vydání: 2012 / originál 2009
Žánr: EMP, sci-fi, post-apokalyptický

Anotace:

Vysloužilý armádní důstojník John Matherson se přestěhoval s rodinou do Black Mountain v Severní Karolíně. Nedávno ovdovělý John a jeho dvě dcery žijí v přívětivé maloměstské rutině. Jednoho dne ji však něco naruší – najednou přestanou fungovat všechny elektrické spotřebiče. Že by rozsáhlý výpadek? Pravda je však krutější, než by se zdálo – za vším je výbuch EMP, elektromagnetické bomby. A výpadek zdaleka nebude jen dočasný… Kdo přežije v zemi, která se z blahobytu rychle propadá do archaické společnosti? Docházejí léčiva, násilní vykradači se začínají organizovat do tlup, objevují se první fámy a domněnky o původcích útoku. Den za dnem ubíhá od propadu do temných časů, až se uzavře rok. Rok Johnova boje o zachování rodiny, života, budoucnosti… Strhující post-apokalyptický román překvapí svou uvěřitelností a nepustí čtenáře, dokud se nedobere poslední strany.

Mé hodnocení:

Dokážete si představit, že svět zachvátí elektromagnetický pulz, který vyřadí veškerou elektřinu? Ráno si neuvaříte kávu, nebude vám zvonit budík, nezkontrolujete si emaily a nenastartujete auto? A to není to nejhorší, lidé panikaří, rabují obchody se vším co by se mohlo hodit. Jídlo se kazí, léky také a ve městě je jen hrstka doktorů…

Tomuhle říkám pravá nefalšovaná post apokalyptická kniha. Ve většině knih je popsán konec světa idylicky na rozdíl od této knihy. Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jak to vypadá v době katastrofy například v pečovatelském domě… Řeknu vám, že při popisech jsem stěží popadala dech a nemohla jsem věřit tomu, že mě to nikdy nenapadlo.

Bývalý voják, profesor, vdovec, otec dvou dětí a majitel dvou psů - to je John. John, kterého v malém městečku Black Mountain každý zná a každý ho má rád. Jeho mladší, dvanáctiletá, dcera trpí cukrovkou. Vše je v pohodě a svoji nemoc zvládá statečně. Jenže EMP vyřadí ledničky, v kterých se dá schovat inzulín, který se rychle kazí a snižuje svoji účinnost. Co dokáže otec udělat kvůli své dceři? Dokáže ochránit svoji rodinu i malé městečko před bandou kanibalů ze sekty zvané Horda, která plení jedno město za druhým?

Ač kniha měla opravdu hodně dlouhé kapitoly, byla úžasná. Seděla jsem jako na trní a každou smrt jsem těžce nesla. Autor knihu napsal až děsivě reálně a nezapomněl dodat, že hrozba EMP je stejně reálná jako v knize. Běhá mi z toho mráz po zádech…

Citace:

"Pamatuješ co jsem říkal, že je nejhorší ze všeho?"
"Ženská s puškou, která nemá odvahu ji použít," odříkala.

"...Jak říkám, bez rádia a bez jakýchkoliv zpráv a komunikace se šíří hlavně fámy, protože pravdu nikdo nezná. Nikdo se v tom nevyzná a každý si hraje na odborníka, a každý se taky snaží ostatní vystrašit..."

Svět se změnil navždy. Amerika, jakou znali, se už nikdy nevrátí.






Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

4 komentáře:

  1. Neuvedomuju si, ze bych vlastne nejakou postapokalyptickou knihu cetla, vzdy to koncilo tou katastrofou... Rada bych si zrovna tuhle knihu precetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. ♥ Jsem ráda, že s eknížka líbila!! Já bohužel vím hodně spoilerů, ale i tak ji chci o prázdninách číst :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi líbila a i když ji máš naspoilerovanou, tak i tak budeš valit oči co se tam děje... Doporučuji :)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)