pondělí 21. července 2014

Jeff Lindsay - Drasticky děsivý Dexter

Série: Dexter #1
Originální název: Darkly Dreaming Dexter
Počet stran:198
Rok vydání: 2007 / originál 2004
Žánr: detektivka

Anotace:

Dexter Morgan není právě typ člověka, kterého byste si přivedli domů a představili ho své matce. I když je zábavný a má nádherně ironický smysl pro humor, jedna z jeho charakterových vad (má vražedné sklony) může působit dost odrazujícím dojmem. Ale v jádru je Dexter dokonalým gentlemanem a skutečnou oporou své sestře Deb, miamské policistce, a zajímá se jen o odklízení lidí, kteří si jeho zvláštní návštěvu skutečně zaslouží. Dex je dost pohledný, ale naprosto nevšímavý (upřímně, i trochu zmatený) k zájmu, který o něj projevují ženy. Přes skutečnost, že nemůže vystát pohled na krev, pracuje na oddělení miamské policie jako specialista na analýzu krevních vzorků; tato práce mu umožňuje sledovat zprávy o nejnovějších zločinech a mít oči otevřené k vyhlížení své nové oběti.
Dexterův dokonale uspořádaný život je náhle narušen, když se v Miami objeví druhý, mnohem nápadnější sériový vrah. Dexe fascinuje, dokonce i přivádí k nadšení, že tento druhý vrah má styl připomínající jeho vlastní. Přesto se nemůže zbavit pocitu, že tento tajemný nový příchozí se nejen pohybuje na jeho území, ale obrací se přímo k němu. Tento nový vrah totiž nejen kopíruje Dextera - ale jako by ho vyzýval: „Pojď si se mnou hrát." Dexter si svůj tajný dvojí život vytvořil pro osamělou existenci... ale i roztomilého netvora může zaujmout výhled na nalezení přítele.
Jde o svěží, překvapivý a brilantně napsaný román, který si jistě získá širokou čtenářskou obec.

Mé hodnocení:

Drasticky děsivý Dexter… nebo bych spíš měla napsat drasticky nudný? Povím Vám, že kniha mi dala opravdu zabrat. Zbytečně dlouhá a Dexterovi myšlenkové pochody mě uspávaly, ale nebudu předbíhat.

Kdo zná seriál jistě ví, že Dexter je velice pečlivý sériový vrah, který pracuje pro policii. Vše by šlo celkem hladce, kdyby se platonicky nezamiloval do vraha, jeho díla se začínají nacházet v Dexterově rajonu. Všichni se snaží Řezníka, jak pojmenovali vraha, najít, ale Dexter k tomu má své důvody. Jeho pečlivost a obrazy jež vytváří z částí těl Dextera až dětsky fascinuje. 

Dexterovo myšlení mě štvalo. Byl tak chytrý, až byl hloupý a přes své zajímavé charisma a dokonalou přetvářku jsem se nakonec rozhodla, že tohoto padoucha si nezamiluji. Paradoxně nejsympatičtější mi byla vyšetřovatelka LaGuertová, trošku náruživá, kolumbijská krasavice, která se mi zalíbila.

Až posledních padesát stran, mě trochu zvedlo ze židle, ale sto padesát stran co tomu předcházelo, to nezachránilo. Určitě si někdy přečtu další dva díly, které mám doma, ale po ostatních dílech se pátrat nebudu. To si raději pustím seriál, který se podle mého povedl více než kniha. 

Citace:

"Ahoj, Dextere," řekl Vince, aniž vzhlédl. "Copak tě sem přivádí?"
"Přišel jsem se podívat, jak pracují skuteční odborníci na vysoce profesionální úrovni," odpověděl jsem. "Neviděl jsi tu nějaké?"

"Nevidím tělo," namítl jsem.
"Koukáš na něj. Je v těch pytlích. V každém jeden kousek. Rozřezal oběť na kusy a pak každý zabalil jako nějaký vánoční dárek. Už jsi někdy viděl něco takového?"
Ovšemže ano.
Přesně tak to dělám já.

Tato část města spala, tak jako vždy. Pár lidí se ještě toulalo po Miami: turisté, kteří vypili příliš kubánské kávy a teď nemohli usnout. Lidé z Iowy hledající benzinovou pumpu. Cizinci mířící na South Beach. A pochopitelně také dravci - gangsteři, lupiči, narkomani; upíři, ghúlové a smíšená monstra jako já.


2 komentáře:

  1. Tak málo jo ? Pff Mě se líbil moc :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, sto lidí, sto chutí, ale tenhle "antihrdina" mi prostě nesedl...

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)