neděle 10. srpna 2014

Stephen King - Doktor Spánek

Série: Osvícení #2
Originální název: Doctor Sleep
Počet stran: 456
Rok vydání: 2014 / originál 2013
Žánr: horor

Anotace:

Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme se známými hrdiny. Malý Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a záchvatů zuřivosti. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém poklidném městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane „doktorem Spánkem“. Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrací se zoufalou prosbou o pomoc...


Mé hodnocení:

Člověk si myslí, že když přečetl hodně knih od pana Kinga, tak ho nemůže nic překvapit, ale tahle kniha boří všechny hranice. King si s námi opravdu zahrává a nedokážete myslet ani větu dopředu aniž by vás aspoň trochu nepřekvapil.

Danny, kterého jsme poznali před čtyřiceti lety v hotelu Overlook, je tu znovu. Ač se zapřísáhl, že neskončí jako jeho otec, přesně to se stalo. King, jako vyléčený závislý, dokázal naprosto přesně popsat stavy a myšlenky alkoholika, což mě naprosto děsilo. Alkoholismus nemám ráda, alkohol mění lidi, takže první část knihy mě celkem zvedala ze židle. Ale na rozdíl od svého otce se Danny rozhodl se svou závislostí bojovat. I když Dannyho chápu, asi bych se taky raději napila, než abych všude viděla mrtvé lidi, nafouklé utopením nebo s roztříštěnou lebkou. Na to, aby mě toto neděsilo, mě moc ovlivnil Šestý smysl s Brucem Willisem, ale to odbočuji.

Danny vezme svůj osud do rukou, skoncuje s pitím a najde si práci v hospicu, kde pomáhá umírajícím lidem klidně přejít na druhý břeh. Tato jeho práce mi nejednou vehnala slzy do očí.

V druhé lince příběhu se setkáváme s rodinou, jejíž dcera Abra je zvláštní miminko, které způsobuje spousty nevysvětlitelných jevů. Předpoví pád dvojčat a to jí ani nejsou dva měsíce, lžičky pověsí na strop, na klavír hraje v noci písničku od Beatles a způsobuje, že na všech televizních kanálech běží Simpsonovi. Určitě si pamatujete Tonyho, imaginárního kamaráda malého Dannyho, jeho prostřednictvím se Abra seznámí s Dannym a stanou se z nich přátelé. Jednoho dne Abra uvidí jak někdo mučí a zabije malého chlapce, ale po čase je incident zapomenut a znovu si na něj vzpomene o dva roky později a tím se nastartuje koloběh událostí.

Třetí linka je o Pravém rodu, ač neméně důležitá, tak mě moc nebavila. Pravý rod tu žije po tisíce let. Jak jinak by mohl Taťka Vrána osobně znát Shakespeara (pokud by tedy nedělal společníka Doktorovi). Za tisíce let nastřádali nevyslovené bohatství, Ameriku křižují v karavanech, pohrdají obyčejnými lidmi (které nazývají burany), kradou jejich osvícené děti a jejich osvícením se živí. Jejich vůdkyní je Klobouková Rose, která se rozhodla Abru zničit.

Nejednou mi u knihy spadla čelist a nepřidával na tom ani fakt, že King psal mnohdy v náznacích a pravý důvod vystoupil na povrch až o dvacet stran dál.  Pokud jste četli Osvícení, Doktor Spánek je důstojným a dech beroucím pokračování, které všem doporučují. Malá otázečka na konec. Na začátku knihy se objevila narážka na jednu knihu syna Stephena Kinga. Kdo si toho všiml? 

Citace:

Samozřejmě si také myslel, že se nikdy nenapije alkoholu, protože viděl, co to udělalo s otcem.
Někdy se člověk prostě splete.

"Práci jsem tam pořád měl, akorát ji dělal někdo jinej."

"... Proč se díváte na reklamu na očistu střev, Jannie? Nebo je to příliš osobní?"
Zívla. "V tuhle hodinu tam kromě tohohle dávají jenom reklamu na zázračnou podprsenku. A tu už mám."

Amerika je živoucí tělo, dálnice jsou jeho tepny a Pravý rod jimi putuje jako tichý virus.


6 komentářů:

  1. Kopni mě už do zadku, ať si toho Kinga konečně přečtu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vlastní zkušenosti vím, že čím víc tě budu nutit, tím méně se ti do toho bude chtít :D Ale řeknu ti, přicházíš o hodně... A to máš doma Holčičku, které měla ráda Toma G. to je úplně boží kniha, kterou za odpoledne klidně přečteš... Popřemýšlej o tom drahá :P

      Vymazat
  2. Měla bych se kát... já to nečetla. Taková fanynka Kinga jsem a ani Osvícené jsem nečetla, proto jsem letos nekupovala pokračování :D Možná jde o to, že když koupím dostupný paperback Osvícení, tak mi to nebude ladit s Doktorem Spánkem....já vím, je to prkotina, ale knihy ještě nemám a jak koukám, musím rychle pořídit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prkotina to vůbec není, taky mě to štve, že knihy k sobě neladí, ale když už jsem četla osvícení, tak jsem chtěla vědět jak to pokračuje... A pokračování po tolika letech, to už ani knihy na poličce nemusí být vedle sebe :D

      Vymazat
  3. Taky bych si to chtěla přečíst, protože od Kinga jsem přečetla jen jednu knihu a to jednu z jeho méně známých knih. Ale asi by bylo lepší si prvně přečíst první a až potom tenhle druhý díl. Recenze je moc hezky napsaná, vůbec nechápu, kde autor bere tolik nápadů, že po tolika knihách ještě dokáže překvapit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to prostě king! Miliony knih a každá originální :) No je lepší si přečíst i první díl aby si plně všechno kolem osvícení pochopila :) Oba dva díly rozhodně doporučuji :)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)