pátek 5. prosince 2014

Vánoční edice: knihy, které patří k prosinci


Souhlasím s tím, že knihy by se měly číst podle nálady a chuti, ale také podle toho, jaké je zrovna období. Knihy na sebe dokonale vážou vzpomínky a pocity, energii, takže propojit si je s něčím je ten nejlepší způsob.

Jsou některé knihy, které bych si nečetla jindy než okolo Vánoc. Pak jsou tu takové, které bych mohla číst kdykoliv, ale vždycky je v tomhle období s nostalgií vytáhnu. No a pak mám doma knihy, které jsem si pořídila za tím účelem, že si je přečtu právě v prosinci.

Dnes vám představím ty knihy, které jsou pro mě srdcové, ty, které jsem již četla a ráda bych vám je doporučila i takové, které jsem zatím nečetla, ale mám to v plánu.


Prošla jsem si všechny své knihovničky a nakonec sestavila seznam čítající 13 knih, které bych vám ráda představila.

Knihy v angličtině


Ráda čtu knihy v originále, dává mi to úplně jiný a nový náhled do autorova světa. A nějaké rozhodně patří i k Vánocům.


Nečtu v průběhu roku příliš romantických příběhů, většinou mi přijdou kýčovité, ale za studených zimních večerů je to vítané. Tentokrát jsem si zvolila známé knihy Let It Snow a Dash and Lily's Book of Dares. Očekávám od nich přeslazenost hodnou čokoládě zabalenou ve velké vrstvě sněhu.


A Christmas Carol už tak nějak patří do mojí vánoční rutiny. Četla jsem ji loni a rok předtím také. I letos si knihou minimálně prolistuji a některé pasáže si ráda znovu přečtu. Je to klasika, kterou by si měl pořídit každý, protože její poselství je úžasné. Loni těsně před Vánoci jsem četla Zlodějku knih. Myslím, že právě k prosinci se tahle kniha dokonale hodí. Nedávno jsem si ji pořídila v angličtině a letos si ji plánuji přečíst znovu právě v originále. The Book Thief! Jdete do toho se mnou? :)

Knihy z let minulých


Tyhle tři krásky jsem četla loni okolo Vánoc a utkvěly v mé paměti natolik, že bych vám je ráda doporučila. Možná váháte a nevíte, po jaké knize sáhnout. Tohle trio je dokonalou volbou.


Dcera sněhu je naprosto pohádkově úžasná, četla jsem ji loni těsně po Vánocích a ten příběh si zamilovala, takže mi to nedá a nějaké útržky si přečtu i letos. Pokud hledáte knihu, která má duši, tahle je ta pravá.


O Zlodějce knih jsem už mluvila, za touhle knihou si stojím a věřím, že se může líbit téměř komukoliv (výjimky se najdou vždycky). Nevěděla jsem, co od Sestry čekat a nakonec jsem jí byla unešena. Je to to pravé čtení do postele, když venku mrzne.

Mrazivé čtení



Je u nás doma už takovým zvykem, že si dáváme pod stromeček detektivky. Máme je všichni rádi a k Vánoční pohodě se dokonale hodí trochu té krve a severské brutality. Když už pro nic jiného, alespoň aby to vyrovnalo onen ulepený pocit z romantického čtení. Zimní oběť četla maminka ale já ještě ne, takže je velmi pravděpodobné, že si ji tuhle zimu přečtu. Kdy jindy by se taky měla číst Zimní oběť než v zimě, to dá rozum.


Tato autorka je jedna z mých nejoblíbenějších už dlouhá léta a Led v žilách jsem četla před pár lety po Vánocích. Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Bylo to v prvním ročníku na vysoké, já se učila na nějakou šílenou zkoušku z češtiny a ve volných chvílích četla právě tuhle knihu. Když si na ty momenty vzpomenu, zaplaví mě úžasný pocit klidu a lásky, moc ráda na to vzpomínám, i když tenkrát jsem dost možná nervila jako ďas. Jestli máte rádi severskou literaturu, vřele doporučuju, tenhle díl se autorce povedl!

Pohádky


K Vánocům neodmyslitelně patří pohádky. Loni jsme s maminkou a sestrou koupily v knihkupectví Bratry Lví srdce a nakonec se k nim nedostaly. Letos už se o to postarám a knihu si společně přečteme.


Děti z Bulerbynu jsou jednou z mých nejoblíbenějších knih vůbec. Miluji je celý svůj život a pamatuji si spoustu chvil, kdy mi je maminka četla. Posledních pár si je už čtu i sama a o Vánocích se k příběhům Astrid Lindgrenové vždycky vracím.


I ve Švédsku se slaví Vánoce a myslím, že mnozí lidé by si z těch popsaných v knize měli vzít příklad. Jestli máte romantickou duši, tenhle kousek si určitě přečtěte u vánočního stromečku.

Naprosto vánoční knihy


Loni jsem si spontánně pořídila tuhle knihu, protože se mi líbila její velmi specifická tematika. Nakonec jsem se k ní pořádně nedostala, tak snad si letos alespoň jednu povídku přečtu.


Jedním z důvodů, proč jsem po ní sáhla, byly tyhle úžasné ilustrace. Takže i kdybych ji nepřečetla, budu si ji muset prolistovat.


Kuchtění miluju, ale nikdy jsem si nepořídila pořádnou kuchařku. Až doteď. 


Nigella je zajímavá paní, její nápady se mi líbí. Navíc je ta kniha úžasně provedená, takže je to úplná pastva pro oči.


Teď po večerech ležím a listuji a přemýšlím, co vyzkouším.


Jestli vaříte a pečete alespoň z poloviny tak rádi jako já, určitě si ji také pořiďte, je to skvost.

Hromadná krása


Aspoň u těchto čtyř knih si můžu být jistá, že je letos využiju, bez nich by to nešlo!


Je krásné, když může člověk číst ve více jazycích. Čtete v angličtině? :)


Jé, krom jedné jsem je všechny četla. Jakej jsem? Šikovnej! :D


A tohle vánoční čtení začíná za.. tři.. dva.. jedna.. TEĎ!

Máte nějaké vlastní typy na knihy, které je prostě naprosto nutné doma mít a přečíst si během Vánoc nebo obecně v zimě? Vím, že lidé mají s Vánoci hodně spojeného také Harryho Pottera, ale buďme upřímní, my ho totiž máme všichni spojeného se vším.. Ale je pravda, že ty Vánoční hody jsou v něm opravdu fenomenální. Taky bych si takové dala líbit.. Ale to sem nepatří. Užijte si prosinec. A přečtěte co nejvíce knih!

6 komentářů:

  1. Já děti z Bullerbynu čtu také vždy o vánocích. Je to taková moje malá tradice. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je to krásná tradice, že? Já je teda čtu i v průběhu roku.. Vždycky když jsem smutná nebo nějak vykolejená, vím, že mi to zlepší náladu :) nedám na tu knihu dopustit

      Vymazat
  2. Spoustu těch knih chci číst - no jak to tak vypadá, tak asi vyhraje Zlodějka knih. :) Skvělý článek a Děti z Bullerbynu... že bych si ten skvost sehnala v knihovně a po x letech přečetla? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zlodějka knih je skvělá volba, schvaluju :) a klidně se okolo svátků stav a já ti něco z Dětí přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek :-)
    Ta kuchařka vypadá skvěle a koukám, že si ji pořídilo již hodně "knihomolů". Já si v minulém měsíci pořídila také jednu skvělou kuchařku, ale na tu vaši tedy nemá.
    Doma mám také několik anglických knih, ale ještě jsem žádnou celou nečetla - prozatím.
    A které knihy mám spojené s Vánocemi já? Ikdyž ne úmyslně tak jsem po dva roky četla Sparkse :-) a jinak skvělá kniha na Vánoce? Doufám, že to bude Zimní příběh, který chci o svátkách přečíst :-)
    Zlodějku knih budu číst v lednu :-) Už se na ni neskutečně těším :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)