pondělí 12. ledna 2015

Stephen King - Pan Mercedes

Série: Bill Hodges
Originální název: Mr Mercedes
Počet stran: 376
Rok mého vydání: 2014 / originál 2014
Žánr: thriller, detektivka
Nakladatelství: Beta - Dobrovský

Anotace:

V nuzném městečku na americkém středozápadu dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede.

Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.

Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli šíleného posedlého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí a jeho závěr, což je mnohem mrazivější, skutečnou událost naopak předjímal.

Mé hodnocení:

Asi se budu opakovat, ale tohle byla jízda! Vždy mě překvapí, že Stephen King dokáže i v tak vysokém věku napsat takový trhák.

Kniha začíná u budovy pracovní agentury, která ráno otevírá a slibuje volná pracovní místa. Před agenturou se už od noci schází nezaměstnaní lidé a plánují si přečkat noc před budovou, aby měli co největší šanci získat práci. Ale co čert nechtěl do davu lidí úmyslně vjede muž s šedým mercedesem. Osm lidí zabije a patnáct zraní. Záhadně se mu podaří uprchnout a tak časem tento incident vyšumí. Do doby než se Mercedesový vrah, prahnoucí po “slávě”,  začne nudit a pošle dlouhý dopis Billu Hodgesovi, který na případu pracoval před odchodem do důchodu.
Detektiv postupem času získá párek povedených společníků. Mladý černoch Jarome si mě ihned získal. Vtipný, chytrý, obětavý. Prostě nejlepší. 

Bill má obavy, že by mohl vrah opět udeřit a tak začne na vlastní pěst pátrat. Jak to dopadne? Stane se další neštěstí nebo detektiv ve výslužbě včas vypátrá pana Mercedese?

Zvláštní na knize je, že jako čtenář víte hned na padesáté straně, kdo je vrah a je zajímavé sledovat, jak se cesty detektiva i vraha občas protnou. Psychologie Mercedesového vraha byla vskutku děsivá a nechutná a jeho myšlenky byly hodně kontroverzní a to dodávalo knize nádech šílenství. 

Kniha se mi fakt líbila. Líbí se mi jak King dokáže jít s dobou a věci, které by v počátcích jeho kariéry byly téměř nemyslitelné, dokáže hravě zakomponovat. Je to prostě umělec a má ponětí o moderním světě a o pohnutější mysli mladých čtenářů. 

Stálo by za zmínku, že se pan King inspiroval skutečnou událostí, kdy řidička najela do fronty u McDonaldu.  

Citace:

Věděli jste, že ty ženy mají kurví cejchy, a víte, že on má klacek jako kůň a střílí sperma silnější než lokomotiva a rychlejší než vystřelená kulka. Panna, která si sedne na prkýnko poté, co se na něm udělal tenhle chlapík, otěhotní. A nejspíš bude mít dvojčata.

"Vy jste černý," dívá se na něj rozšířenýma očima. 
Jerome se podívá na své ruce. "No jo, viďte?"
Vyprskne skřípavým smíchem. "Promiňte. To bylo hrubé. Je prima, že jste černý."
"Černá frčí," řekne Jarome.

"Propoj se se svým špatným já," řekne Jerome a zvedne ruku.
Holly s pohledem upřeným na obrazovku si s ním plácne. "Zahraj to, Same."
Jerome se zakření. "Cassablanca."
"Ano. Viděla jsem ten film sedmdesát třikrát. Mám Movie Book. Zapisuju si všechno co vidím. Moje matka říká, že je to obsedantně-kompulzivní porucha."
"Život je obsedantně-kompulzivní porucha," řekne Jerome.

"Myslím, že si kopeš jámu, Billy. Radím ti, zahoď tu lopatu dřív, než budeš tak hluboko, že nedokážeš vylézt."


1 komentář:

  1. Jak to tak celé čtu, dokonce myslím, že by se mi to i líbilo :) ty hlášky jsou dobré, takové svižné, mají vtip a jiskru.. Jsem ráda, že se ti to tak líbilo. Sice mi to už vykládals osobně, ale to nevadí. Jednou si to snad taky přečtu. Až zapomenu, cos mi o tom řekla. Takže tak příští rok? :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)