pátek 13. února 2015

Ursula Poznanski - Saeculum

Série: -
Originální název: Saeculum
Počet stran: 480
Rok mého vydání: 2014 / originál 2011
Žánr: horor, dobrodružné
Nakladatelství: Fragment

Anotace:

Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně?

Nechá je les vůbec odejít?

Mé hodnocení:

Říká vám něco pojem larp? Tak tahle kniha je o tom. Jde o to, že parta lidí se domluví a “hrají si” , jako by byly v jiném období, než v přítomnosti. Obléknou se podle dané doby, nepoužívají žádné moderní vymoženosti a prostě se baví. 

Kniha začíná na středověkém jarmarku, kam našeho hlavního hrdinu Bastiana přivedla jeho kamarádka Sandra. Bastian, který je naprostý šprt a student medicíny věčně zahrabaný v učení, je do ní tajně zamilovaný, tak za ní jde všude, kam mu řekne. Na jarmarku se seznámí s dalšími středověkými nadšenci, kteří ho pozvou na tajný larp. Po naléhání souhlasí. Vybaví se dobovým oblečením, obutím a jídlem, které se hodí do doby středověku a dobrodružství může začít.

Zpočátku nikdo neví, kde se bude larp konat. Pouze hlavní pořadatelé, ale jakmile se místo dozví, strhne se vášnivá diskuze, která vznikne kvůli pověrčivé Doře a kletbě, kterou uvrhl na místo podvedený bratr Tristram v dávných dobách. Bastian, který o kletbě slyší prvně si ji nechá po cestě vlakem vyprávět. Opravdu mrazivý příběh.

V hlubokém, údajně prokletém, lese odevzdají všechny věci spojené s moderním světem a k Bastianově smůle jde i o jeho dioptrické brýle. Hra může začít. Zprvu se vše zdá pořádku, najdou mýtinu, udělají si, ne příliš, chutné jídlo. Najdou vodu, vykopou latrínu (část, u které jsem se opravdu nasmála) a spoustu dalších středověkých věcí. Vše vypadá na pěkný začátek “hry” teda do té doby, než se přižene bouře, při které se ztratí jeden z účinkujících, ale tím to nekončí… Lidi začínají mizet a pradávná kletba se začíná naplňovat.

Po knize Erebos, která se mi moc líbila a doporučuji ji všem, jsem se těšila na další knihu téhle německé autorky. Ani jsem nevěděla, že se točí kolem larpu. Vím, co to je, znám to, ale neláká mě to. Mám ráda přítomnost. Po této knize bych se ani na žádný larp nevydala. Kniha byla opravdu strašidelná, připomínala mi “béčkové” horory, které mám tak ráda. Parta lidí v temném lese a prastará kletba? Jo, to můžu. Všem milovníkům hororů určitě knihu doporučuji, akorát konec mě trošičku zklamal, ale nic co by pokazilo dojem z celé knihy. Místy mi opravdu běhal mráz po zádech. Teď už si brousím zuby na autorčinu novou knihu s názvem Pět, která má opět velmi originální nápad. 

Citace:

I když se Bastian nikdy žádného středověkého kempu neúčastnil, nebyl padavka. "To je fajn, že si o mě děláte starosti," prohlásil trochu jízlivě, "ale není to nutné. Jezdil jsem na raftu, občas lezu po horách - s trochou přírody nemám problém a promáčený už jsem taky byl."
Lisbeth se zhluboka nadechla. "Určitě máš pravdu," řekla, ale vzápětí se odmlčela. "No, já jen doufám, že ti Sandra řekla, že naše larpy jsou tak trochu... nelegální. Zatím se měj, Bastiane."

"Dora si dělá starosti, protože jsme se rozhodli uskutečnit larp na stejném místě jako loni. Myslí si, -" Paul se zarazil a rozhodil paže v omluvném gestu. "Myslí si, že tam bude strašit. Nebo něco takového. To místo je prý prokleté a má to mít něco společného s jednou starou pověstí, kterou jsem bohužel kdysi vypravoval u táboráku."

"Neexistují podivná místa,"řekla. "Existují jen podivní lidé."

"A proč se nám to děje? Podle mě si znění té kletby pořádně nepamatuješ." Pohlédla mu do očí a ani nemrkla.
"Nikoho z těch, kdo vstoupí do mé říše, už nenechám nikdy odejít. Jejich kůže se oddělí od masa. Země je pohltí, jednoho po druhém, mrtví budou v noci vstávat z hrobů a jejich křik přivede každého k šílenství..."


7 komentářů:

  1. Já jsem Saeculum ohodnotila 5/5 hvězdiček... Naopak na konci se mi líbilo to, že to nebyla žádná blbost, ale všechno dávalo smysl. Jinak pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám na mysli ten úplný konec, ale nechci tady spoilerovat. Ale na plný počet to nebylo a nechtěla jsem hodnotit lépe jak Erebos, který má taky 8/10.

      Vymazat
  2. O knihe som už veľa počula a vyzerá dobre :D Má krásnu obálku a jej námet sa mi tiež pozdáva. Dobre spracovaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Kniha určitě stojí a povšimnutí a doporučuji ji. A souhlasím ta obálka je boží... V jednoduchosti je krása.

      Vymazat
  3. Musím říct, že jsem se taky trochu bála u této knihy a tím horší to bylo, že jsem to vůbec nečekala a v klidu si to četla v noci :D .. Ale knížku Pět si chci určitě přečíst taky..

    OdpovědětVymazat
  4. Já se na tuhle knihu tak moc těším!!

    OdpovědětVymazat
  5. Já se na tuhle knihu tak moc těším!!

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)