pátek 14. srpna 2015

Daniel Glattauer - Dobrý proti severáku/Každá sedmá vlna

Originální název: Gut gegen Nordwind/Alle sieben Wellen
Počet stran: 448
Rok vydání: 2015 / originál 2008
Žánr: romantika, formou e-mailů


Když si tuhle knihu objednala Žanet, tak jsem se ji ptala proč? Vlastně jsem ani nevěděla o čem kniha je a podle názvu mi přišlo, že je to něco jako Bílý tesák nebo tak nějak. Jakmile jsem si přečetla anotaci, tak mě kniha zaujala, i když nejsem na romány, ale jak to dopadlo, jsem ani nečekala...




Knihu jsem si hned objednala na stránkách nakladatelství Host a rovnou sem sáhla po vydání, které obsahuje obě dvě knihy, které stálo neuvěřitelných 152 korun. Do knihy jsem moc investovat nechtěla, jelikož jsem byla přesvědčená, že zase takový zázrak to nebude. Kniha přišla za pár dní a jako po oddechovém letním čtení sem po ní sáhla (do těchto veder se hodila).

Protože existuje jenom jedna, která se vyjadřuje jako vy: vy!

Nevím kde začít, nevím co psát... Emmi chce odhlásit odběr časopisu Like a nedopatřením odešle e-mail muži, který se jmenuje Leike. Leo Leike - posledních pár dní muž mých snů. Leo ohleduplně oznamí, že u něj odběr časopisu opravdu neodhlásí a tím konverzace končí, dokud se ovšem Emmi opět, při dalším odhlašovaní odběru časopisu, nepřepíše a to jedno malé "e", které nemá co dělat v emailové adrese ji změní život. Zpočátku neznatelně, ale ten cizinec Leo Leike se jí dostane pod kůži. Komu taky ne?

Začíná konverzace dvou naprosto neznámých lidí, zpočátku trochu kostrbatá, později uvolněnější a závislejší. Ač se dohodli, že se nikdy nesejdou a nikdy nebudou mluvit o světě za monitory počítačů, i tak se o nich dozvíme trochu víc. Emmi je hubatá, "co na srdci to na jazyku" a někdy taky opilá oproti Leovi, který je rozumný, přemýšlivý a někdy taky dost opilý. Oba se nevzájem doplňují a jejich virtuální láska si mě získala celým srdcem, které mi pak nemilosrdně zlomila.

Takže jsem se hned vrhla na další díl. Byl taky naprosto boží. Ti dva cizinci si mě získali, z druhého dílu nic neprozradím, prozradila bych příliš. vím to.

Dnes už nedostanu žádnou odpověď Emmi? 
Jestli ne, tak dobrou noc! (Jestli ano, tak dobrou noc!)

A jak to dopadlo? Chtěla jsem ušetřit na knize, která byla to nejlepší co jsem letos četla, smála jsem se, byla jsem dojatá a samým napjetím jsem si okusovala nehty. Už teď můžu říct, že jsem ji nečetla naposledy. A dnes jsem si na internetu objednala knihu každou zvlášť v pevné vazbě a přihodila jsem další dvě, které autorovi u nás vyšli. 
Knihu doporučuji všem, hodí se ke všemu. K bazenu, k večernímu posezení, k zimnímu popíjení čaje, do vany, do práce, do autobusu. Prostě každý ji musí mít. Tak šup. Objednávejte. Do Lea se zamilujete a do Emmi taky. A spolu jsou nejlepší, i když jim osud přichystal pár překážek.

Mám plné zuby nečekání! Čekám!


1 komentář:

  1. Na tuhle knihu slyším hodně chvály. Asi si ji taky budu muset přečíst :-).

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)