středa 13. ledna 2016

Knižní ohlédnutí za rokem 2015

Rok 2015 skončil a já již tradičně usedám a snažím se určitým způsobem shrnout, co vše se v tom roce odehrálo. Zda jsem splnila své plány, jestli se mi se čtením dařilo, kolik jsem toho zvládla na blogu... Musím přiznat, že mám tato shrnutí ráda - jsou pro mě dobrou zpětnou vazbou a navíc mi vždy dodají energii plánovat dál a těšit se na to, co teprve přijde.

Pojďme si tedy udělat takovou menší tour po roce 2015 a mých úspěších i neúspěších.


Stanovila jsem si, že přečtu za ten rok 53 knih. Možná se to zdá jako divné číslo, ale mým prostým přáním bylo přečíst každý týden knihu. To se mi povedlo a nakonec jsem sama přečetla 63 knih a 4 mi byly přečteny. Dohromady to tedy dělá 67 knih.
 
Také jsem se dostala ke čtení komiksů, v čemž bych ráda pokračovala a postupně si rozšířila obzory. Za rok 2015 jsem jich přečetla jen nějakých 30.


Kdybych měla tedy počítat vše dohromady (a počítám jen knihy, které jsem četla pro radost, takže ne beletrii do školy), dostala jsem se na číslo 100 a musím přiznat, že jsem to ani náhodou nečekala a rozhodně mě to těší, ač spousta lidí přečetla mnohem mnohem více.

Měla jsem spoustu knižních plánů a povedlo se mi splnit jen některé z nich - pokračovala jsem v Potter-tonu a přečetla další dvě knihy Harryho v angličtině, začala jsem číst komiksy v rámci komiksmaratonu a napsala k tomu i pár článků, zabředla jsem do ještě většího počtu fantasy knih v rámci fantasy maratonu (na který jsem ale článků moc nenapsala, takže tady bych se měla pokárat), zlehka jsem se zapojila do čtení Tolkiena, které pořádala Terezka a přečetla pár jeho knih, také jsem (spolu s Terezkou) uspořádala v Olomouci knižní sraz a myslím, že měl celkem úspěch a užili jsme si ho, chtěla jsem uspořádat nějaký společný reading - jen tak, ne jako akci - a nakonec jsem to uskutečnila po Vánocích se sestrou a přečetly jsme si společně Let It Snow (Sněží, Sněží). Pár věcí se mi nepovedlo vůbec - chtěla jsem napsat nějakých 30 recenzí, ale vzhledem k tomu, jak malý je o ně zájem, jsem to dost šidila (ale alespoň jsem se snažila je zveřejňovat v pondělí, což bylo taky součástí plánu), nenapsala jsem některé tematické články, které jsem si vymýšlela, ale napsala jsem zase jiné a musím přiznat, že mě moc bavily, na projekty Miss kniha a Číst se (ne)dá všude jsem zanevřela úplně, ale ráda bych se k nim občas vrátila...


Měla jsem ještě nějaké další plány na léto a většinu jsem také jakžtakž zvládla, ač to občas pokulhávalo a do něčeho se mi nakonec ani nechtělo (viz. dodnes nepředělaná a nevyužitá Sklenice plná knih, na kterou akorát tak sedá prach a po večerech se mi vysmívá).


V průběhu roku jsme s Adelicí dovymyslely systém, který by nám vyhovoval - chtěly jsme mít každá svůj prostor na zveřejňování článků, takže jsme si týden rozdělily a každá máme "své dny", což mi skvěle vyhovuje a funguje to dobře.

Také dostala Knižní louka nový hábit v podobě designu, na který jsem se moc těšila a dlouho ho plánovala, a myslím, že se nakonec podařil podle mých představ, takže za to jsem moc ráda. Velké dík tady patří mému příteli, který poslouchal mé rozkazy a proměňoval je ve vzhled, který můžete vidět nyní - sama bych to nikdy nedokázala.


Mám také moc velkou radost z toho, že nám postupně přibývají fanoušci na fb a ještě stále na náš blog pár lidí chodí - věřte tomu, že komentáře stále čtu a z vašich pozitivních ohlasů mám vždycky velkou radost. Také jsem si v únoru 2015 zařídila instagram a zatím mě zveřejňování fotek pořád baví a i tam jsem ráda za rozrůstající se sledovatele.

Za obrovský úspěch považuji to, že začala číst má sestra - týden před svými 18-tými narozeninami přečetla první knihu a postupně se ke čtení dostala více a teď už ji chytlo podobné šílenství jako mě, což mě opravdu potěšilo a ještě na tom budu pracovat!


Jako úspěch beru rozhodně i to, že jsem se zúčastnila několika skvělých knižních akcí - Světa knihy, Valašského srazu u Verči a Davida a podobně - tahle naše scházení mě moc baví a doufám, že je budeme páchat dál. Také mě moc bavil závěrečný (po)Vánoční read-a-thon.


Je skvělé, že se blog stále drží, s Adelicí se pořád máme rády, spolupracujeme a píšeme i články (i když často jen sporadicky a s velkým odstupem, když je málo času)

Ně něčem bych ještě ráda zapracovala, ale to už bude patřit do plánů na rok 2016.

Tolik tedy k alespoň krátkému shrnutí a zhodnocení roku 2015. A jak jste na tom vy?

4 komentáře:

  1. Měla jsi opravdu nabitý rok. Samé zajímavé události, akce a ty knihy! Doufám, že i letošní rok bude tak super ;) A tu Olomouc by jsme si mohly zopáknout někdy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Terezko. Hodně z těch věcí se povedlo jen díky tobě, byly jsme spolu na každém sraze nebo události! :) A Olomouc můžeme klidně zopakovat a přidat k tomu ještě ten čtecí kroužek :D

      Vymazat
  2. Ať se daří i v dalším roce, Verčo! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)