pátek 15. ledna 2016

Knižní výzvy a plány pro rok 2016

Sice mi ještě chybí pár článků, abych pořádně uzavřela předchozí rok, ale udělám to trošku na přeskáčku a nyní vám lehce nastíním, jaké mám pro tento rok čtecí plány.

Jelikož letos státnicuji a musím dokončit ročník, napsat diplomku atd., dopředu vím, že s čtením to nebude žádná pohádka. Je možné, že budu mít několik měsíců na knihy hrozně málo času (posledně tomu tak bylo, nečetla jsem snad vůbec). Nebudu si tedy stanovovat žádné nemožné úkoly a půjdu na to pozvolna.

Za rok 2016 bych ráda přečetla dohromady 100 knih a komiksů. Loni se mi něco podobného povedlo, ale byl to co se školy týče mnohem jednodušší rok, takže nebudu zvyšovat své nároky.


Žádné přesné plány na to, co budu číst nemám. Hodlám pokračovat ve čtení komiksů, kterým jsem zatím moc nedala. Co se knih týče, nechám se spíš překvapit, ale tady je alespoň pár plánů:

1. Přečtu další dva (popř. tři) díly Harryho Pottera v angličtině, čímž téměř (nebo úplně) završím čtení této série anglicky s tím, že bych byla ráda, kdyby to bylo vidět i na blogu (články).
2. Budu číst co nejvíce fantasy knih, které mě pořád hrozně baví, takže to nebude problém, ale ráda bych to tu zmínila.
3. Přečtu si nějakou bichli nebo rovnou několik. Tlustné knihy příliš nečtu, nahánějí strach, ale nakonec to za tu námahu většinou stojí, takže se o to občas pokusím.
4. Přečtu si několik knih, které mám doma už hrozně dlouho, a nechce se mi do nich. Věřím, že mám v poličkách spoustu pokladů, které čekají na odhalení - je na čase se na chvíli stát pirátkou.
5. Samozřejmě budu dál přidávat články - o to se ostatně průběžně snažím. Ráda bych však zvýšila počet tematických článků - jejich tvorba mě hrozně baví, ale jsou časově poměrně náročné, takže vždy hrozně trvá, než se k nim odhodlám.
6. Také bych ráda více fotila - moc mi to nejde a světlo v mém pokoji je příšerné, což mi často kazí chuť cokoliv zvěčnit, ale chci to napravit. Myslím, že mi v tom bude nadále pomáhat krom blogu také instagram, kam fotky dávám celkem pravidelně.
7. Přečtu si pár knih společně s někým - Terkou, sestrou, Adélkou, přítelem, mamkou - je celkem jedno s kým, ale baví mě číst knihu a v průběhu si o ní povídat s někým, kdo zrovna prožívá stejný příběh.
8. Uspořádám další read-a-thon. Ten Vánoční mě moc bavil a mám navíc speciální plán na léto - dopředu můžu jen říct, že to bude fuška - nebo možná ne? - uvidíte.


Rozhodla jsem se zapojit do výzvy, která se objevila na Databázi knih a můžete ji najít také zde.

Obsahuje tyto položky:
1. Kniha začínající stejným písmenem jako tvé křestní jméno.
2. Kniha poprvé vydaná v roce 2016.
3. Kniha z žebříčku 100 nejlépe hodnocených knih na DK.
4. Kniha napsaná nebo inspirovaná skutečností.
5. Kniha, která byla přeložena do angličtiny.
6. Kniha, která má méně než 200 stran.
7. Kniha, která byla zfilmovaná.
8. Kniha, která má více než 400 stran.
9. Kniha od veřejně známé osobnosti (ne spisovatele)
10. Kniha povídek
11. Kniha od českého autora
12. Kniha od autora píšícího pod pseudonymem
13. Kniha autora oceněného Nobelovou cenou
14. Kniha přečtená za jediný den.
15. Kniha s číslem v názvu.
16. Oblíbená kniha tvého dětství.
17. Kniha doporučená kamarádem.
18. Kniha o přátelství.
19. Populárně naučná kniha.
20. Kniha od autora mladšího 30 let.

Přemýšlela jsem i o anglické výzvě, kterou mi ukazovala Terka, ale sestra se do téhle zapojuje taky a myslím, že bude zajímavé se navzájem hecovat a tak trochu se motivovat. Možná do knih budu zahrnovat i ty, co čtu anglicky, nevidím důvod, proč by to mělo vadit.


Navíc jsem vymyslela, že si se sestrou (nově vzniklou čtenářkou) vytvoříme svou vlastní sesterskou výzvu. Každá jsme si pro tu druhou připravily několik bodů a vpodstatě si tak zařídily, že bude ta druhá číst to, co chceme nebo jí aspoň lehce zavaříme.

Naše výzva vypadá takto:
Úkoly pro sestru:
1. Přečti knihu, kterou ti doporučí tvá sestra.
2. Přečti si knihu se sesterskou tematikou.
3. Přečti si alespoň jeden díl Harryho Pottera.
4. Přečti knihu, v níž je postava se jménem Veronika.
5. Přečti knihu odehrávající se v některé z následujících zemí - Švédsko, Norsko, Dánsko, Finsko, Island.
6. Přečti během 24 hodin buďto 3 knihy nebo 600 stran.
7. Přečti knihu, kterou již nelze koupit (půjčenou z knihovny...).
8. Přečti si knihu, ve které je hlavní postavou zvíře.

Úkoly pro mě:
1. Přečti si Dívku od vedle.
2. Přečti si knihu, která vyšla v roce tvého narození (1991)
3. Přečti si knihu, kterou si vybereš jen podle obalu, aniž bys věděla, o čem je.
4. Přečti si knihu, ve které jsou kouzla.
5. Přečti si knihu od autora se stejnými iniciály (V.M.)
6. Přečti si knihu, která je špatně hodnocená.
7. Přečti si knihu s barvou v názvu.
8. Přečti si knihu, která má více než 600 stran.

Jak vidíte, nebyly jsme vyloženě zlé, ale nedá se ani říct, že bychom se zrovna šetřily. Jsem na to dost zvědavá, protože momentálně čtu málo kvůli škole a do chvíle, než budu mít státnice, to asi o moc lepší nebude, takže je dost dobře možné, že mě nakonec sestra mnohonásobně předběhne. Uvidíme, uvidíme, uvidíme.


Nakonec bych ráda dodala, že nemám pro letošní rok v plánu tak šíleně nakupovat knihy jako některé předešlé měsíce - nemám je kam dávat, nejsem milionářka ani zlatokopka a navíc některé možná ani nikdy nepřečtu. A navíc jsem si slíbila, že už nebudu platit tak šílené pokuty v knihovnách. Už se to vážně nedá snést a jsem na sebe vždycky hrozně naštvaná. Pokud se mi to stane znovu, dávám si zákaz půjčovat si knihy v knihovně. A to by byl kvůli škole problém. 

To je snad vše, co jsem vám chtěla říci. A jaké máte plány vy? Myslíte, že mám šanci, aby se mi všechno tohle povedlo? :)

3 komentáře:

  1. Určitě to zvládneš, ona stovka vlastně není moc, když se začteš do komiksů. :D To pak počet přečtených věcí skáče raketovou rychlostí. A zrovna mě napadl komiks, který zapadne do jednoho bodu výzvy pro tvou ségru - u Paseky bude vycházet tento rok komiks Ségry (u nás na webu je recenze na Úsměv od stejné autorky). Pokud to bude tak super, jako právě Úsměv, určitě by se jí to líbilo. Není to vůbec náročné a spíš tě to hodně vrátí do dětství a puberty. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná knihovna a závidím sestru, která sdílí lásku ke knihám :)

    OdpovědětVymazat
  3. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/knut-hamsun-hlad.html

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)