pondělí 27. března 2017

I'll tell you a story

Minulý týden jsem vám říkala o svých oblíbených knižních hrdinech. Předtím tu přišla na přetřes fantastika jako taková, a pořád se to celé tak nějak motá kolem knih. Aby taky ne, to je tak nějak to, čemu se průběžně věnuji. No a dneska jsem si pro vás připravila další ze svých myšlenek. Tentokrát takové, které se budou týkat příběhů.


Už z pravé podstaty knih plyne to, že jsou plné příběhů. Některé jsou smyšlené, jiné víceméně reálné a založené na životech opravdových lidí. Myslím, že je spousta důvodů, proč lidé čtou. Samozřejmě je to baví. Je to jakýsi únik. A všechny ty emoce jsou prostě bezvadné! Ale myslím, že knihy jsou tak úspěšné díky jedné dokonale prosté věci - jsou plné příběhů.


Příběhy tu byly odnepaměti. Jsou součástí světa a toho, jak jej vnímáme. Vlastně si lidé nedokáží své životy představit bez nich. Ráno vstanete a hned přemýšlíte v příbězích. Vyprávíte přátelům, co jste zažili. Formulujete své myšlenky do slov a ty do vět, a jednotlivé věty tvoří nějaký váš příběh. A když se na chvíli zastavíte a rozhlédnete se kolem sebe, můžete je vidět - ty všudypřítomné příběhy, jednoduše poletujíc kolem nás. Každý máme svůj vlastní. Vlastně ne - máme jich spousty. Příběhy jsou základem všeho. Jsou neodmyslitelně protkané v naší realitě.


A mně tak nějak připadá, že často vlastně zapomeneme na to, jak obrovskou moc a kouzlo mohou příběhy mít. Kdysi jsem vytvářela práci do školy, která byla založená na myšlence story-tellingu. Toho, jak prospěšný může být ve školní výuce, jak mocný umí být a jakým způsobem dokáže působit na emoce a morálku dětí (lidí). A od té doby se ve své hlavě stále tak nějak k téhle myšlence vracím. Myšlence toho, že příběhy mají obrovskou sílu. A nějakou dobu zpátky mi v hlavě uvízl jeden moment z Doctora Who, kde jedenáctý Doctor promlouvá k "čemusi", co požírá příběhy, a říká, že mu poví příběh. A nakonec přistoupí Clara a nabídne ten nejdůležitější list v lidských dějinách jako obětinu onomu Bohu/tyranovi. A Doctor doplní myšlenku, že je spousta toho, co se stalo. Obrovské množství. Ale něčeho je ještě více - toho, co se nikdy nestalo. To je nekonečné. A právě to nám dávají knihy. Skrývají příběhy toho, co se nikdy nestalo. Toho, co by se stát mohlo. Co by se stát mělo. Nebo taky nemělo. A to jim také dává nekonečnou sílu a moc.


Upřímně věřím, že právě příběhy dokáží změnit svět. Když se nad tím zamyslíte, snad mi dáte za pravdu. Ne nadarmo se říká, že pero je mocnější zbraní než meč. Slova dokáží ublížit i potěšit. Mohou člověku navždy změnit svět - udělat ho lepším ale taky horším. Vše, co se kdy stalo, začalo nějakým "povím vám příběh". A často jsou to právě ony příběhy, které mají mnohem větší moc než samotná realita.


A proto myslím, že pokud příběhy využijeme tím dobrým způsobem, můžeme vlastně skrze ně docílit dobra. Někomu udělat radost, pomoci, vyléčit, rozesmát. A to je to, co pro nás dělají spisovatelé. Dávají nám své příběhy. Natahují k nám svou ruku s příběhem na dlani. Takže až mi znovu někdo řekne, že nemá rád knihy, možná seberu odvahu a zeptám se ho, proč nemá rád příběhy. Je snad odpůrcem slov nebo myšlenek? Vždyť knihy jsou pouze tištěnou formou našich životů. Životů někoho. Příběhů někoho.


Ale příběhy samozřejmě nejsou jen v knihách. Cokoliv může mít svůj vlastní příběh - hudba, kterou někdo složil, obraz nakreslený umělcem nebo prostá slátanina dítěte ve školce, tanec nebo pohyb při běhu, způsob jakým člověk řídí auto či to, jak se někdo umí smát. A pokud některý z vašich příběhů začnete sdílet s ostatními, v tom momentě začne ta pravá magie. Magie sdíleného příběhu. Podobně jako když otevřete knihu. A dýchne na vás další nový příběh. A možná právě to je ten důvod, proč se ke knihám vracím. Protože miluji příběhy. Vidím je všude a naprosto v ně věřím. Bez nich by můj život byl tak prázdný, že by neměl žádný smysl. Knihy jsou způsob, jak zachytit příběhy a jsou tedy vlastně jakousi jednoduchou demonstrací života jako takového. A dokud bude na světě byť jediný člověk, budou potřeba příběhy a tedy knihy.


No a taková myšlenka na závěr - opět slova Doctora Who - We're all stories in the end, just make it a good one, eh? :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)