úterý 20. srpna 2013

Prázdninový knižní tag

Tento tag vymyslela Mona - Prázdninový knižní tag

1. Čteš o prázdninách více, nebo méně, než přes rok?
Určitě více. Během školy jsem teď opravdu hodně zaneprázdněná, mám hodně předmětů, hodně knih do školy na přečtení a chodím pozdě domů, vysoká škola zkrátka ubírá až moc času na čtení toho, co chci číst, ne toho, co musím číst...

2. Když si vybavíš prázdniny, jakou knihu si s nimi spojíš?
Určitě Chatrč od Paula Younga. Četla jsem ji vloni v létě a s prázdninami jsem si ji neodmyslitelně spojila. Tenkrát bylo obrovské horko a kniha mě naprosto okouzlila a je to takový ten pocit, který člověk má, když si něco vybaví, ten, který se nedá zapomenout. Takže pro mě je to rozhodně Chatrč.

3. Kolik si schopná/ný si vzít knih na dovolenou?
Jezdívám většinou na dovolenou někam do Česka do hor a na týden, takže si beru pár knih. Většinou tak tři nebo čtyři. Ráda bych si vzala i víc, ale vím, že tam nebudu mít moc času se vším tím chozením po lese a túrami.

4. Čteš o prázdninách nějakou povinnou četbu?
Čtu. Protože studuji angličtinu a češtinu, mám milion povinné četby a jelikož jsem hroznej slušňák, neumím podvádět a ty knihy prostě čtu. Naštěstí si můžeme dost volně vybrat, takže si dokážu najít skoro vše, co je opravdu fajn, ale časově je to k zbláznění. Třeba teď na ten ročník co přijde budu muset přečíst něco okolo sto knih beletrie jen do školy na zkoušky a bůhví kolik na hodiny, takže to bude děsivé.

5. Preferuješ klasické knihy (papírové), nebo e-knihy (elektronické knihy)?
Samozřejmě papírové. Miluji je. Můžu si zajít do obchodu, hrabat se v knihách, potom si nějakou slavnostně odnést, táhat se s ní v batohu, až mě bolí záda, potom se s ní doma pochlubit mamince, položit si ji na poličku a slastně se na ni dívat a pak ji všude tahat, když ji budu číst. Elektronická kniha není hmotná a je to jen jakýsi soubor v počítači, který se až hrozivě moc podobá něčemu, co jsem stáhla nelegálně na internetu a to není vůbec žádné potěšení pro mé knižní buňky.

6. Jakou knihu by jsi ráda viděla zfilmovanou?
Tohle je těžká otázka, protože spousta knih, které znám a miluji, už film mají a ty co ne, u těch mi to nějak nechybí, protože co si budeme nalhávat, dobrá filmová adaptace je opravdu těžká a já jsem velmi kritická k tomu, když je kniha zfilmovaná. Těším se na film Stoletého staříka, o kterém ovšem vím, že bude, takže to asi není ta pravá odpověď.

7. Kdyby jsi měla možnost prožít den s nějakou knižní postavou,  jaká by to byla?
S Rebeckou z knih Asy Larssonové, se kterou bych se šla projít do lesa a potom by mě vzala na ryby a byla by okouzlující ve své bundě po babičce. A potom taky s Sherlockem Holmesem a doufala bych z celého srdce, že bude vypadat jako ten zfilmovaný Robertem Downeyem Jr., protože ten je naprosto jedinečný a dokonalý. Ano, Sherlocka bych poznala moc ráda.

8. Které místo z knih bys ráda navštívila?
Já vím, už je to trapné, ale opravdu musím říct Bradavice. Je to jediné místo, které mě láká a přitom (asi) není skutečné. Nejdříve bych se projela tím úžasným vláčkem a dala si spoustu dobrot, potom bych se projela loďkou na jezeře a zamávala příšeře, trošku bych pozlobila vrbu, okoukla Hagridovy dýně, párkrát se prošla po skleníku a nakradla si nějaké zajímavé rostlinky, které bych potom pěstovala na okně a nakonec bych hodila bombu hnojůvku Snapeovi do sklepení. Zakončila bych to dokonalou večeří, pod kterou se vždy prohýbá stůl a celou noc se učila s Hermionou a psala brkem na svitek papíru svůj úkol.. Bylo by to naprosto dokonalé a už by mě od tama nikdy nikdo nedostal. :D

2 komentáře:

  1. Vôbec som nevedela, že bude Starček zfilmovaný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měl by to být nejlépe financovaný švédský film, tak uvidíme :) hlavně se těším na autorovu druhou knihu!! on je tak fajn :)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)