úterý 6. května 2014

J. K. Rowling - Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

Série: Harry Potter #3
Originální název: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Počet stran: 386
Rok vydání: 2001 / originál 1999
Žánr: fantasy, dobrodružný

Anotace:

Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích.

Mé hodnocení:

Tak na úvod bych začala, že mám poslední dobou nějakou čtecí krizi. Nejde mi se pořádně začíst a příběh mě nebaví, takže se fanouškům Bradavic omlouvám, ale bude to znát.
Ze všech stran jsem slyšela jen samou chválu na třetí díl Harryho Pottera. Údajně nejlepší díl, ale mně to tak nepřišlo. Možná to je jen tou krizí. 
První díl zatím považuji pořád za nejlepší, v tomto díle mi bylo líto Hermiony (uznávám, že i mě párkrát naštvala), ale bylo od Rona nehezké, jak se k ní choval, jen kvůli jedné prašivé kryse. Jsem fanouškem spíše Křivonožku, během čtení jsem si začínala malovat jak si pořídím kočku až budu bydlet sama… 
Utvrdila jsem se v tom, že Hagrida opravdu miluji. Jeho lásku k děsivým stvořením obdivuji a chápu. Mám toho hromotluka opravdu ráda. V díle bylo i trochu víc o profesoru Lupinovi a Chroptící chýši, to se mi líbilo. 
Posledních sto stran se mi četlo dobře, i přes cestování časem, které mě baví, ale nikdy jsem mu nerozuměla. Doufám, že touhle knihou moje krize skončila. 

Citace:

"Z ministerstva pro nás pošlou dvě auta," odpověděl pan Weasley.
Všichni se po něm podívali.
"Pročpak?" zeptal se zvědavě Percy.
"To kvůli tobě, Percánku," vysvětloval vážným tónem George. "A na kapotách budou mít takové ty malé vlaječky a na nich písmena PŽ -"
"- což znamená přemoudřelý žvanil," dodal Fred.
Všichni přítomní s výjimkou Percyho a paní Weasleyové si smíchy poprskali pudink.

"Dobrá, máš tady něco jako pokřivený kříž..." začal a četl při tom Odhalování věcí budoucích. "To znamená, že tě čekají zkoušky a utrpení - to je mi tedy líto - ale je tady taky něco, co by se dalo pokládat za slunce. počkej moment... to znamená obrovské štěstí... takže budeš sice trpět, ale budeš moc a moc šťastný..."
"Tak abys věděl, já si myslím, že by sis to svoje vnitřní oko měl nechat prohlédnout," prohlásil Ron a oba museli potlačit smích, když profesorka Trelawneyová pohlédla jejich směrem.

Vzal si Hermioninu učebnici a strhl z ní lepící pásku, kterou byla omotaná. Učebnice po něm chňapla, ale Hagrid jí přejel po hřbetě obrovským ukazovákem; kniha se slastně zachvěla , otevřela se a klidně mu ležela v ruce.


4 komentáře:

  1. jeee muj oblibeny Harry Potter <3 pekna recenze :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám tenhle díl ráda, je to takový přelom mezi pohádkovými díly a těmi krutějšími a líbí se mi ta promyšlenost detailu při cestování časem a třetí film je jeden z nejlepších podle mě, ale je jasné, když má člověk krizi, tak to trošku ovlivní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně mám z filmů nejraději čtvrtý díl,tak doufám,že mě kniha nezklame.

      A taky doufám,že krize pominula. Za to určitě může atlas mraků :-D

      Vymazat
  3. Třetí díl mám ráda, i když mi jako nejlepší asi nikdy nepřišel. Je to podle mě takový mezistupeň, kdy dvojka byla spíš dětská (pořád nemůžu zapomenout na Valentýn, heh) a čtyřka už taková drsná.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)