neděle 28. září 2014

Erik Axl Sund - Vraní dívka

Série: Slabost Victorie Bergmanové #1
Originální název: Krakflickan
Počet stran: 328
Rok vydání: 2014 / originál 2010
Žánr: severská detektivka, thriller
Nakladatelství: Knižní Klub

Anotace:

Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette…


Mé hodnocení:


Ještě stále jsem z konce knihy zmatená, tak nevím jak tohle hodnocení bude dávat smysl.

Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla až teď a nemusela jsem čekat bůhví jak dlouho na pokračování. Počítala jsem s tím, že budu číst severskou detektivku s “nálepkou” jen pro silné povahy. Čekala jsem všechno, ale tohle ne. Kniha byla opravdu pro silné povahy, ale ne tím krvavě nechutným způsobem, ale způsobem zneužívání a trápení dětí, což bylo vážně jen pro silné povahy. Ale příběh jsem ustála (snad) bez následků, i když jsem občas nevěřícně koukala co se děje a co si autoři vymysleli. 

Vyšetřovatelka Jeanette má na starosti případ(y) chlapců, jejichž těla se našla zmrzačená, zdrogovaná a zbavena genitálií. Jde o hrůzné činy velmi důkladného vraha, který se nenechá jen tak chytit. Nejednou se ve vyšetřování setká se jménem psychoterapeutky Sofie. Sofie už něco zažila, vyslechla hodně lidí s pokřivenou osobností a Jeanette se snaží v případu pomoct. 

I když je čtenáři zřejmé kdo má vraždy na starosti Jeanette k tomu nemá důkazy a ani podezření a případ je uzavřen.

V knize je hodně probírán osobní život vyšetřovatelky, psycholožky a i její pacientky Victorie. Ač v detektivkách moc nemusím pitvání se v minulosti a vztazích, tak v téhle knize jsem čekala na každé zasvěcení do dob dávno minulých. 

Detektivka napsaná trochu jiným způsobem se mi vážně líbila, někdy nad činy zůstával rozum stát. nedokážu uvěřit, že takové věci se dějí. Pokud máte ráda severské detektivky rozhodně tuhle knihu doporučuji.

Citace:

Chtěla mít možnost ovlivnit osud těch,kdo ubližovali, i těch, kterým bylo ublíženo.
Chtěla se stát skutečným člověkem.
A to jí práce u policie umožňovala.

Celá budova byla obložena šedivými a modrými kachlíky a ostře kontrastovala s okolostojícími domy omítnutými v různých pestrých odstínech. Kdesi slyšela, že to za druhé světové války mělo při možném bombardování odvrátit pozornost od nemocnice. Budova nemocnice měla ze vzduchu působit jako jezero a domy kolem ní měly vytvářet iluzi polí a luk.


4 komentáře:

  1. Zrovna knihu čtu, ale pořád se nemůžu pořádně začíst :/ Snad se to ještě změní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, já se začetla hned. Hlavně díky krátkým kapitolám... Snad se ti to nakonec zalíbí :)

      Vymazat
    2. Zalíbilo ! Skončila jsem v půl páté ráno, což mluví samo za sebe :D

      Vymazat
  2. Po tom konci se opravdu strašně moc těším na další díl :33<3

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)