pátek 12. září 2014

Reading habits

U Verunky na Knižním přátelství jsem četla super taggový článek o čtecích návycích a usmyslela jsem si, že bych si jej také ráda vyplnila, Verunka použila nápad TheBookJazz.

1. Máš doma určité místo na čtení?

Nejradši čtu v posteli, to je věčné. Navykla jsem si kvůli škole číst hodně v noci, takže se vždycky pohodlně uložím a čtu třeba do svítání, na záda to asi není ideální, ale je to útulné a baví mě to tam nejvíce. V létě se ještě snažím číst třeba na dvoře nebo na zahradě, ale většinou tam někdo otravuje (někdy je to zvíře, jindy rádio nebo nějaký rodinný člen), takže se tam moc dlouho číst nedá.

2. Záložka nebo kousek papírku, který se právě válí poblíž?

Ráda bych odpověděla záložka, mám jich doma dost a ráda je používám, ale jsem tak neskutečně líná, že většinou prostě knihu zakládám čímkoliv, co zrovna najdu, ať už je to účtenka z obchodu nebo papírový ubrousek, protože ujít pár metrů a vybrat si správnou záložku mi po otevření knihy přijde jako tuze velká dřina.

3. Můžeš prostě jen tak přestat číst, nebo nejprve dočteš kapitolu?

Ráda jedu po kapitolách, takže se ji vždy snažím dočíst, když vím, že budu muset od knihy odejít. Někdy samozřejmě odběhnu nebo čtu třeba ve vlaku a prostě musím přestat, ale moc mi to nevyhovuje a snažím se to nedělat, protože ta rozečtená kapitola potom pláče a domáhá se pozornosti.

4. Jíš nebo piješ během čtení?

Piju vždycky, to by ani nešlo vydržet, buďto klasicky vodu nebo kávu či čaj. Knihy nečtu třeba u oběda, ale pojídám u nich různé maličkosti, třeba sušenky, většinou nějaké sladkosti, ne klasické obědové jídlo.

5. Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?

Na televizi se nedívám obecně vůbec, dokonce ani bez knihy v ruce, takže tu určitě ne, ale hudbu někdy u čtení poslouchám. Nedělá mi problém si číst nebo se učit a u toho mít puštěnou hudbu, většinou poslouchám něco, co už hodně znám, a protože je to pořád dokola to samé, tak to vnímám spíše podvědomě a líbí se mi to, je to příjemný doplněk pro čtení.

6. Čteš vždy pouze jednu knihu nebo několik naráz?

Většinou spíš jednu, alespoň tu pro radost. Průběžně čtu skoro pořád také knihy do školy, ale daří se mi to v hlavě oddělit jako čtení pro zábavu a čtení do školy a nedělá mi problém více příběhů naráz. U toho čtení pro radost se radši soustředím jenom na jeden svět, jeden příběh, jeden nový život. Žít jich několik denně by bylo moc přelétavé.

7. Preferuješ čtení doma nebo čteš kdekoliv?

Nejradši si čtu doma, mám tam svůj klid a postel a určitou volnost, kterou jinde nezískám, ale ráda to prokládám i čtením někde jinde. Baví mě číst ve vlaku, je to takové romantické a připadám si u toho vždycky úplně hustě, ale bohužel moc nikam nejezdím, takže to se tak často nestává. Během školy si čtu třeba i v tramvaji, kavárně, ve škole či knihovně, občas v létě i někde venku na lavičce a to je moc fajn. Olomouci obecně čtení hodně sluší.

8. Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?

Rozhodně ve své mysli, čtení nahlas nějak nepotřebuju. Pokud se mi něco hodně líbí a je zrovna poblíž nějaká oběť, přečtu nahlas úryvek nebo třeba jen větu, ale sama pro sebe si knihy nečtu, stačí, že se u nich směju, na veřejnosti je to někdy problém - hlavně v tiché knihovně!

9. Čteš si některé pasáže dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?

To obecně nedělám, možná přelétnu očima o pár řádků níž, ale nikdy na konec kapitoly nebo dokonce na konec knihy, to bych pak už vůbec nebyla překvapená a i tak si většinou dokážu představit, co se v příběhu stane.

10. Lámeš hřbet nebo se jej snažíš uchovat jako nový?

Rozhodně nelámu! Pokud mám nějakou hůře otevřitelnou knihu, tak ji čtu jen tak něžně a opatrně, že mě z toho až bolí ruce. Doteď jsem neodpustila svému tátovi, který mi polámal hřbety na knihách od Stiega Larssona, vypadá to děsně a já s nimi musím dál bydlet!

11. Píšeš si do svých knih?

Nepíšu, to mi moc nesedí a nemám tu potřebu. Zajímavé strany zakládám papírky, občas i ohnu rožek, ale poznámky nevedu a dokonce i na knihách z knihovny mě hodně štvou (často především proto, že je nemůžu přečíst a nechápu, co ti lidi o tom jako vymýšleli, když je to taková kravina! :D).

Podělte se se mnou s vašimi návyky, tohle mě určitě zajímá! :)

2 komentáře:

  1. Konečně někdo, kdo čte nejradši jen jednu knihu a ne několik zároveň xD Jinak souhlasím, že Olomouci čtení sluší. Minulý týden jsem si četla v parku u jezírka a je to prostě hrozně fajn :)

    OdpovědětVymazat
  2. přesně :D raději, ať mi odumřou ruce, než knize ublížit :DD

    s poznámkami v knize z knihovny jsem se ještě nesetkala :D (tedy, obecně jsem ještě neviděla takhle poznámky v knize :D jen v učebnicích... ale je to takový moc hezký a romantický, ale já bych to prostě nemohla :D)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)