pátek 10. října 2014

Škola, škola a zase škola aneb Když knihomol studuje v Olomouci

Pro dnešek jsem se rozhodla vám napsat něco málo o tom, že už jsem zase student. Na jaře jsem udělala státnice na bakaláři, ale to mi samozřejmě nestačilo, protože učení a mordorů v knihovně není nikdy dost, a tak jsem se vydala dál na pomyslné cestě k cíli a začala magistrovat. A kde jinde než v tom nejkrásnějším městě, které tu máme - V Olomouci. A jaké to je? Wáu! Těžké. A úžasné.


No a jak takové studium v Olomouci vlastně vypadá? Vzhledem k tomu, že studuju jazyky - angličtinu a češtinu - tak velice knižně. To je dobré, že? No, jak kdy. Zkusím to trošku shrnout.

Vstávání velmi brzy. Zaspávání hned první školní týden. Ztrácení se v Olomouci. Ztrácení se ve škole (ano, i po třech letech to stále jde, když se člověk trošku snaží!). Věčné nestíhání. Špagetárna. Putování po olomouckých kavárnách. Hodně kofeinu. A taky trochu chmelu, ten je zdravý. Knihovny. A taky knihkupectví. Park. Spousta smíchu s mou nejúžasnější spolužačkou Janičkou. Hodinové putování po Olomouci a hledání ideálního místa pro oběd jen proto, abychom skončily tam, kam chodíme vždycky. Ale hlavně že jsme se díky tomu dostaly do časové smyčky! :)


A jaké to u nás na UPOLU je vlastně na hodinách?

Řecké a římské báje - učitel popisující to asi takto: "Apollón se zamiloval do krásné nymfy Dafné, běžel za ní, ona se proměnila ve vavřín, on objal strom a byl v řiti..."

Učení se modálních sloves na knize Terryho Pratchetta - "People who didn't need people needed people around to know that they were the kind of people who didn't need people." s komentářem od učitele, že ten překladatel vlastně vůbec neumí anglicky, a tak se nehodí číst překlady Pratchetta.

Učitel, který miluje moderního Sherlocka a prohlásí o sobě že je "pretty careless bastard but has his weak moments."

A pousta dalších a na první poslech už o dost nudnějších maličkostí.

Spousta lidí nadává na pedagogickou. Spousta lidí má pravdu. Chvílemi je to tu děsné. Ale taky je to tu super. Alespoň podle mě. "Life is as you make it." - "It's nice you believe that, talk to me when you're seventy."


Ty poslední týdny plné školních povinností (protože jsem si navíc zapsala VŠE co šlo a tak jsem si vytvořila naprosto úchvatný rozvrh) se nese v Klusovském stylu "Dělám co mohu a co mohu, to odkládám.", ale stejně to miluju. Ježdění do školy. Ranní cesty parkem plným padajícího listí. Krásnou Olomouc. Druhý domov. Moje slečny (skoro)spolužačky. Parkování. Back to School.

Jestli jste na střední a rozhodujete se, kam půjdete studovat na vysokou, rozhodně pojďte sem k nám. Do Olomouce. Stojí to za to! I promise.


V následujících týdnech bych ráda občas nahodila nějaký článek týkající se Olomouce, mé oblíbené kavárny atd... Za prvé je to něco, co opravdu žeru, a tak to sem patří, a navíc bych vám ráda představila místa, která asi neznáte, ale rozhodně byste měli. Ok? :)

5 komentářů:

  1. Tak hodně štěstí v novém školní roce.. u tebe je to spíše semestru.. :)
    Já sama jsem teď ve třeťáku na gymplu, takže na vejšku "dá se říct skoro povinně" musím. A chci jít právě na UPOL. Přesněji jsem přemýšlela nad Historií nebo Českou filologíi, asi se to za ten rok ještě obor změní, ale UPOL je jasný.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ať se ti daří ve škole a těším se na ten článek týkající se Olomouce. Krásné fotky. Já jsem v prváku na střední a jsem zvědavá kam po dokončení půjdu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám za sebou UPOL, sice práva, ale na Pedák jsem chodila na přednášky o literatuře. Bylo to dobrý a neztratila jsem se. A je pravda, že podzim v Olmiku je pěkný, vánoční trhy taky, musím si tam někdy udělat výlet, ještě jsem neviděla ten nový nákupák, už jsem 5 let zpět v Praze :-)

    OdpovědětVymazat
  4. V Olomouci bydlím od malička a stejně se do ní pokaždé znovu a znovu zamilovávám. A zvlášť teď, na podzim, je tu krásně. Procházka parkem, křupání listů pod nohama, červené listí všude kam se podíváš... Na Olomouc prostě nic nemá :)) (A UPOL - no to už je jen třešnička na dortu! :))

    OdpovědětVymazat
  5. V Olomouci jsem byla letos o prázdninách na chviličku a páááni. Je to vážně moc krásné město a ty budovy škol? To se s Prahou nedá vůbec srovnat :D No jo, dotace EU Praha nedostane, zatímco ostatní města jo :D
    Každopádně si ráda o Olomouci něco přečtu :) Hodně štěstí na magistru! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)