středa 26. listopadu 2014

John Ronald Reuel Tolkien - Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky

Série: -
Originální název: The Hobbit or There and Back Again
Počet stran: 256
Rok mého vydání: 2005 / originál 1937
Žánr: fantasy, dobrodružství
Nakladatelství: Argo

Anotace:

Knihu s nezvyklým názvem Hobit vydal Tolkien v roce 1937 – vcelku bez většího zájmu. Ani on sám nejspíš netušil, že se pro něj i pro budoucí čtenáře stane vstupní branou do fascinujícího světa Středozemě, který se o dvacet let později stane dějištěm mytického souboje Dobra a Zla, války o Prsten moci, již zachytil v eposu Pán prstenů. Ten si získal miliony oddaných čtenářů, zprvu hlavně mezi mladými lidmi, a díky němu přišel ke cti i neprávem opomíjený Hobit. Svět Středozemě během těch dvaceti let získával celistvější a přesnější podobu, historii, mytologii, jazyky a písmo, písně a vyprávění, oživily ho národy i nárůdky rozličných plemen.

A přece u kořenů tohoto tajemného i kouzelného světa stojí příběh, který se tváří jako pohádka: příběh o usedlém a požitkářském hobitovi jménem Bilbo, jehož život jednoho dne rozvrátí kouzelník Gandalf. Spolu s družinou trpaslíků ho pošle na výpravu, na níž pohodlného Bilba čeká to, čeho by se dobrovolně nidky nezúčastnil: dobrodružství mezi obry, elfy a skřety, o nichž do té doby jen slýchal.

Malý, nenápadný, podceňovaný hobit na této cestě nejen získá pohádkové bohatství, kterým bude udivovat sousedy, ale k vlastnímu překvapení dokáže všem, že není takový budižkničemu – zachrání své druhy, unikne krvežízivým nepřátelům, oklame draka a dokonce zažehná hrozící válku. Barvité vyprávění, předehra k Pánu prstenů, která ale obstojí i jako samostatný příběh, a to nejen pro děti, ve svém strhujícím líčení činů a zážitků pohádkových bytostí nese i poselství platné i pro nás lidi: každý, i ten zdánlivě méně schopný, má na světě své místo a dostane příležitost ukázat, že je v něm víc, než se na první pohled zdá.


Mé hodnocení:

Z této knihy jsem měla opravdu strach, jak už jsem se zmínila v “Ještě než začnu…”, bála jsem se zbytečně, tahle kniha mě opravdu chytla.

Bilbo Pytlík je hobit, jako každý jiný. Líný, který má rád svůj klid a nepohrdne dobrým jídlem. Jednoho dne, když pokuřuje na prahu své nory, potká čaroděje Gandalfa, který mu nabídne dobrodružnou výpravu. Bilbo s díky odmítne, ale tím to nekončí.

Gandalf Bilbovi na dveře vykouzlí tajemnou značku, která přiláká dobrodružnou výpravu trpaslíků. Bilbo o značce neví a ač má rád návštěvy, ty neohlášené mu jsou proti srsti. Zvlášť když se do jeho nory na druhý den sejde třináct trpaslíků. Bilbo zdědil, díky matce z rodu Bralů, kteří se od ostatních hobitů lišili svoji dobrodružnou povahou, špetku téhle povahy ač by o tom věděl. Gandalf dobrodružství v hobitovi odhalí a najednou se Bilbo vydává okrást draka Šmaka s hordou trpaslíků a čarodějem, který sem tam záhadně zmizí a záhadně se znovu objeví.

Bilbo na své cestě zažije spoustu dobrodružství, ze začátku se mu stýská po lenošce ve své útulné noře, po dobrém jídle a horkém čaji, ale jak příběh plyne, tak se spokojí i s málem a nakonec kniha vrcholí, stejně jako filmová trilogie, bitvou pěti armád. 

Kniha se mi strašně líbila, plná kouzelných stvoření, mluvících zvířat, zákeřných pavouků, zlých zlobrů, kouzel, děsivých skřetů a všeho na co si vzpomenete a hlavně hrozivého draka Šmaka. Knihu doporučuji všem a já už se těším jak si zajdu na maraton prvních dvou dílů do kina a potom na třetí díl. Prostě úžasná kniha, u které mi i slza ukápla. 

Citace:

Náš příběh vypráví o tom, jak se jeden z Pytlíků do dobrodružství přece jen zapletl a shledal, že dělá a říká věci naprosto neočekávané. Přišel tak možná o vážnost u svých sousedů, ale získal - inu, jestli něco získal, uvidíte nakonec sami.

"Tak utíkejte a honem se vraťte, jestli je všechno v pořádku. Jestli ne, vraťte se, když to bude ve vaší moci! Když to nebude ve vaší moci, zahoukejte dvakrát jako sova pálená a jednou jako sýček, a my uděláme, co bude v naší moc."

Pustil se nazdařbůh a ulezl tak kus cesty, až mu najednou přišlo pod ruku cosi, co mu připadalo jako drobný prstýnek z chladného kovu, ležící na podlaze tunelu. Znamenalo to bod obratu v jeho životní dráze, ale o tom zatím neměl ani tušení.


2 komentáře:

  1. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih.. škoda že tu filmovou verzi pojali.. tak trochu jinak :/ ale knížka je to skvělá
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Vzpomínám, jak jsem před lety psala jednu ze svých prvních recenzí právě na Tolkienovi knihy. Přitom je mám tak hrozně moc ráda, že je prostě nemůžu objektivně hodnotit. Daly mi všechno, co mi skutečný svět bral - přátele, radost ze života, dobrodružství, nadšení pro věc, magii, lásku... prostě jsem se do nich zabořila v ten pravý čas a to nadšení už mě napustilo. Miluji je, a hobita úplně nejvíc :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)