neděle 14. prosince 2014

Vánoční edice: Christmas tag


Tag jsem našla u naší milované Verunky.

1. Nejkrásnější dárek, který jsem kdy dostala k Vánocům

Dárky dostávám ráda. A taky je moc ráda lidem dávám. Každý rok svědomitě vymýšlím, co komu dám, obcházím obchody i obchůdky, nenápadně zjišťuji, po čem srdce mých blízkých zrovna prahnou, píšu si seznamy a nápady do různých bloků a deníčků... Každý rok mi maminka říká, že dárků mnoho nebude a hlavně ať nejsem zklamaná. Některé roky to třeba bylo s domácím rozpočtem opravdu na štíru a já počítala s tím, že nedostanu víceméně nic. Nakonec tomu tak ale nikdy není. Rodiče to vždy nějak udělají, aby nás se sestrou potěšili. Nemohu říct jeden dárek, který by mi udělal tu největší radost. To prostě nejde. Když jsem byla ještě dítě, prý jediné co jsem chtěla byl vždy dudlík. Od té doby jsem trochu znáročněla, ale klasika je stále jasná. Nejvíce mě zkrátka potěší knihy. Moji milovaní mi je dávají, kupují je s láskou a rozmyslem, s energií i nevědomostí. Všichni vědí, že mi knihou udělají radost. I kdyby padaly trakaře, ze světa zmizela všechna naděje a venku by bylo tolik sněhu, že by se nedalo ani vyjít z domu, stejně bych pod vánočním stromečkem našla knihy. A vždy se z nich budu radovat stejně jako předešlé roky. Budeme s maminkou očichávat jejich úžasnou vůni, listovat navzájem svými novými knihami a plánovat si, co si kdo přečte první s lehkou panikou v hlase, že to ani nemůžeme stihnout. Takže ano, miluji všechny dárky a jsem moc ráda, když mi někdo nějaký dá, nebudu dělat, že tomu tak není. Ale tím naprostým favoritem jsou zkrátka knihy. Jen ty dokážou nést vzpomínky tak kouzelně.


2. Nejhorší dárek, který jsem kdy dostala k Vánocům.

Takový není. Bez legrace, mě nic nenapadá. Dostávám dárky od lidí, kteří mě mají rádi a oni vědí, čím mi udělají radost. Každý dárek je navíc už sám o sobě úžasný, je v něm to gesto a snaha, takže i kdyby to byla stará klika od dveří, dokázala bych si v tom najít to správné kouzlo (třeba bych si vzpomněla na ten typicky britský vtípek na začátku Vánoční koledy a je to). Nejhorší dárky neexistují, je to jen jeden z vánočních mýtů, abychom měli čím strašit zlobivé děti.


3. Jaký je tvůj nejoblíbenější Vánoční song?

Tohle je těžké. Každý rok poslouchám zhruba stejnou směsici písní, mám několik osvědčeních desek a ty jedu stále dokola. A každý rok se najde jedna píseň, kterou poslouchám o něco více než ty ostatní. Pro tento rok je to asi Have Yourself a Marry Little Christmas. Znám různé verze a snad každá mě dokáže dojmout. Když pustím tuhle píseň, všechen ostych jde stranou a já většinou brečím. Tu písničku opravdu prožívám. Připomíná mi navíc úžasný film The Family Stone a o to smutnější to je.


4. Jaký je tvůj nejoblíbenější Vánoční film?

Tak tohle je jednoduché. Láska nebeská. Tenhle film toho se mnou spoustu prožil. Miluji ho už odmala. A je na něm krásně vidět ten vývoj všeho. Od chvil, kdy jsem ho jako malá sledovala v televizi, když maminka večer před Štědrým dnem uklízela kuchyň, přes momenty, kdy jsem po něm pokukovala zatímco jsem pekla mazanec až po momenty, kdy jsem se už dívala v angličtině a s titulky, většinou tak dvakrát okolo Vánoc a alespoň jednou kdykoliv jindy v rámci roku. Plánuji ještě článek o filmech, které nesmí okolo Vánoc chybět, takže se o něm rozpovídám více tam.


5. Máš svoji oblíbenou Vánoční knihu?

Je několik knih, bez kterých si Vánoce nedokáži představit, tahle oblast je pro mě moc moc důležitá, takže jsem o tom napsala celý článek. Ale je jen jedna kniha, která prochází celým mým životem a vždycky jsem jí byla věrná, ne jen o Vánocích, ale to nic nemění na tom, jak stěžejní právě v tomhle období je. Je krásná, plná radosti a smíchu a jsou v ní hromady sněhu, které my tu nikdy mít nebudeme (ač bychom si to s maminkou moc přály). Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové. Je to klasika a v naší rodině kniha s obrovskou tradicí, kterou milujeme všichni. Mohla bych ji číst pořád, kdykoliv bych měla trošku špatnou náladu. A o Vánocích se k ní vždy vracím a předčítáme si doma příběh o tom, jak slaví tyhle svátky v Bullerbynu nebo jak se málem nedostaly děti domů, protože napadlo tolik sněhu...


6. Na jaké cukroví se vždycky nejvíce těšíš?

To se dá jen těžko říct, protože mám ráda více druhů. K Vánocům neodmyslitelně patří perníčky, ty dělám už odmalinka a každý rok to probíhá stejně - pozdě večer povytahuju všechno, co je potřeba, ohřeji med s máslem, část ujím, celá se zašpiním od mouky, pak s vítězoslavným pohledem ukáži mamince své veledílo, těsto schovám, párkrát ho ve spíži navštívím a trošku ujím a další den se u nás peče! A pak zdobí, to je vždycky ta nejnevděčnější část. Kromě perníčků jsem nově zavedla také sušenky, všichni se vždycky těšíme na pařížské rohlíčky, pracky... Prostě cukroví!


7. Ukaž, jak jsi šikovná v balení dárků

Dárky vždycky balím až těsně před Vánoci, většinou pár dnů před Štědrým dnem a moc si to užívám. Těším se na to, že zase budu balit dárečky pro své milované. Prvních pár kusů mi nadšení vydrží a pak postupně upadá, až jsem navztekaná a nejde mi to. Nejradši samozřejmě balím knihy, protože to mi jde a vypadá to i hezky. Se zbytkem je to už horší. Zatím nemám zabalené žádné dárky, takže nemám nic, co bych Vám mohla ukázat, tak se místo toho pochlubím stromečkem, který jsem si dnes v pokoji nazdobila.


Co máš na Vánocích nejraději?

Všechno. To, že jsou. Že se každý rok vrací. Že je miluji a vždycky tomu tak bylo, nikdo mě nemusel nutit se na ně těšit. Že jsem obklopena lidmi, kteří je mají rádi. Že si o Vánočních prázdninách doma čteme knihy a maminka u toho vždycky nejdříve usíná. Že pečeme cukroví. Že mohu lidem udělat radost dárky a oni ji zase dělají mě. Že máme každý rok kapra a výborný salát. Že mou mamku stále nepřešlo si každý rok přát, aby byl na Štědrý den sníh. Že mám na světě lidi, kterým na mě záleží a chtějí mě třeba na Vánoce nebo okolo nich vidět. Vánoce zkrátka miluji celým svým srdcem, nedám na ně dopustit. A jsou zase tady. Už je slyším, jak potichu našlapují, přibližují se, co nevidět zaťukají na vrátka a vlétnou dovnitř s vervou hodnou jen jim. Ach. Vánoce!



6 komentářů:

  1. Láska nebeská je taky můj nejoblíbenější vánoční film - prostě klasika, miluju ten film!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už se těším na perníčky! Vánoční růži mám v pokoji taky ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si každý rok na vánoce čtu knihu Děti z Bullerbynu. Taková náhoda. :))

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)