úterý 16. prosince 2014

Vánoční edice: Filmy, bez kterých by to ani nešlo

1. Láska nebeská/ Love Actually

Už jsem ten film zmiňovala (dost možná několikrát), ale zaslouží si speciální místo v tomhle článku. Miluju ho celým svým srdcem. Vždycky tomu tak bylo. Dívala jsem se na něj jako malá, v televizi, když jsem ještě neměla odpor k dabovaným filmům. Dívala jsem se i později, jako starší, stále v televizi. A nakonec jsem v posledních pár letech přešla na dívání v angličtině a pouštím si ho na pc, většinou několikrát do roka. A vždycky si to užiju! 

Tenhle film mě dokáže rozbrečet i rozesmát. Znám tam spoustu scén nazpaměť a často ho probírám se svými blízkými a vždycky se u toho střídavě smějeme a střídavě tváříme nostalgicky a zasněně. Myslím, že je skvěle udělaný. Britský humor je tu naprosto suprový, takový něžný, opatrný, zkrátka britský. A ta angličtina!

Je tu směsice lidí, která je různými cestičkami a zákoutími propletená. Nemůžu říci, čí osud mám nejradši nebo na koho se těším nejvíce, to prostě nejde. Líbí se mi nešikovný spisovatel, který jen nerad skáče do vody pro svou knihu, kterou jen velmi pomalu datlí na stroji, zatímco se okolo něj ochomýtá mladá slečna, která ovšem anglicky nerozumí lautr nic. Líbí se mi nově zvolený premiér, který se hned první den zamiluje do své přisprostlé služebné. Nebo postarší zpěvák, který se snaží znovu prorazit do světa svou odrhovačkou o Vánocích, který do kamery dětem radí, aby nekupovali drogy, ale stali se slavnými a dostávali je zadarmo. Malý kluk, který prochází strašlivou agonií skrze nešťastnou lásku. Dva velice stydliví lidé, kteří se baví o dopravní špičce zatímco natáčí milostné scény. Ta příšerná kuchařka na svatbě (Fuj, to jídlo je odporný! Co děláte? - Jsem kuchařka. Škoda, že vás nepožádali, abyste udělala jídlo na tuhle svatbu. - Požádali. Škoda, že jste odmítla. - Neodmítla.). Muž zamilovaný do nevěsty svého nejlepšího kamaráda. Manžel, který se tak trochu ztratil a udělal ze sebe i své manželky blázna... Každý ten příběh je jedinečný a mě se za tu spoustu let ještě neomrzely.

V Lásce nebeské hraje neuvěřitelné množství úžasných herců, takže jen okrajově z těch, co mám nejradši: Colin Firth, Hugh Grant, Bill Nighty, Alan Rickman, Martin Freeman, Keira Knightley... 

Mohla bych o tom básnit hodiny. Ale místo toho vám nabídnu, abyste si film pustili. Jednou. Dvakrát. Desetkrát. A až se někde potkáme, můžeme si o něm popovídat.


2. Základ rodiny (The Family Stone)

Český překlad je naprosto špatný, ale jen pro pořádek ho sem dávám. Třeba film někdo znáte jen v češtině. Na tenhle kousek jsem narazila teprve před pár lety a podívala se na něj, tuším, se svou mamkou. Od té doby se na něj dívám pravidelně každý rok. 

Taky jsou tu světlé momenty a vtípky, ale je to mnohem smutnější než Láska nebeská. Jedna obyčejná americká rodina slaví Vánoce, všichni se sejdou, jeden z bratrů dokonce přivede svou přítelkyni, která je ovšem celkem děsná a nikdo ji tu nemá rád. Nejmladší sestra jí dělá přímo naschvály a ona vždycky řekne přesně to, co se nehodí. Jejich maminka je nemocná a tak se celými Vánoci nese jakýsi pomyslný opar smutku a beznaděje. Sourozenců je tu poměrně velké množství - nejmladší rozkošná sestřička, starší a trochu otrhaný a svobodomyslný bratr, neslyšící bratr, sestra očekávající svého manžela, bratr s "tou" přítelkyní. Vlastně by z toho nemuselo nic být... Ale všechno se krásně proplete a vyvrbí. Lidské osudy se tu míchají jako v ruletě a je jen na postavách, zda si vsadí nebo přestanou hrát. 

Opět je tu spousta skvělých herců, které mám moc ráda, takže jen namátkově: Rachel McAdams, Craig T. Nelson, Luke Wilson... 

Jestli máte rádi takové ty rodinné filmy, rozhodně to zkuste. Ano, je to americké, ale řekla bych, že to má daleko od takových těch typicky střelených a příšerných filmů dnešního světa.


3. Noční můra Tima Burtona (Nightmare before Christmas)

Tenhle film jsem zmiňovala i na Halloweena, ale je na něm dokonalé to, že se hodí do obou období. Do chladného a mlhavého podzimu plného spadaného listí i do sněhem provoněného prosince, kdy už všichni netrpělivě čekají na Ježíška a těší se na kapra.

Pokud máte rádi Tima Burtona (já ano), musíte tenhle jeho počin milovat. Kostivec Jack už je znuděný ze všeho toho děsu Halloweenu a při melancholické noční procházce nedopatřením spadne do Vánočního města. Už jen pro těchhle pár minut, které tu stráví, bych dokázala film sledovat pořád dokola. Je to tu tak nádherné! A Jack má najednou spásnou myšlenku. Jeho Halloweenští přátelé už nebudou slavit tak jako vždycky, místo toho si uspořádají Vánoce

Je to vtipné.  Chvílemi i dojemné. Krásně vytvořené (nebudu si radši zahrávat s termíny jako nakreslené či animace, většinou se mi to vymstí). Plné písniček, které vás zkrátka nutí se pohupovat a zpívat (jsou filmy, ve kterých příliš mnoho hudby nefunguje. Sem se to však hodí, nemám s tím sebemenší problém). Líbí se mi, jak je film provázaný různými jazykovými hříčkami a drobnými narážkami, které nejspíše vyzní tak skvěle jen v angličtině.

Tenhle kousek má charakter. Má jiskru. Má všechno, co se od správného Vánočního filmu sluší a patří a ještě něco navrch. Podívejte se na něj! Nebudete litovat.



Tak. To je ode mě prozatím vše. Více filmů s Vánoční tematikou mezi mými oblíbenými ani není. Tyhle tři ovšem vynahradí dvacet jiných. Jsou plné kouzel a úsměvů. Sněhu a lásky. Naděje a té správné Vánoční atmosféry. Co více bych si mohla právě na tohle období přát?

8 komentářů:

  1. Láska nebeská je můj nejoblíbenější vánoční film - bez něj by to nešlo.. Základ rodiny jsem zatím neviděla, ale rozhodně se ho chystám zkouknout tento rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! Jsem zvědavá, jestli se ti to bude líbit :)

      Vymazat
  2. Nightmare before Christmas jednoznačne patrí k mojím Vianociam :) Je tak morbídna, až je skvelá.

    OdpovědětVymazat
  3. Láska nebeská je hrozně krásný film a taky si bez něj nedokážu představit Vánoce :) Film Noční můra Tima Burtona jsem neviděla, ale už stahuji, vypadá to dokonale :)

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. No on ji má rád asi každý.. ale stejně jsem ji sem musela dát :)

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)