úterý 20. ledna 2015

Robin Sloan - Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Série: -
Originální název: Mr. Penumbra´s 24-Hour Bookstore
Počet stran: 320
Rok mého vydání: 2013 / originál 2012
Žánr: Román
Nakladatelství: Host

Anotace:

Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž — ale vlastně si nikdy nic nekoupí.

Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího.

Clay se spoléhá na to, že mu jeho přátelé — Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu — pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozoruje zvláštní vzorec, který je poté zavede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahují zdi knihkupectví.

Mé hodnocení:

Knihu, kterou Veru tolik opěvovala, jsem si taky musela přečíst. Rozhodně toho nelituji, ale něco tomu chybělo.

Clay žije v San Francisku a je zatím nezaměstnaný, dokud nenarazí na zapadlé nonstop knihkupectví, které stojí vedle podniku U Prdelky. Získá práci jako noční prodavač. Knihkupectví je úžasné, táhne se do výšin a všude jsou knihy a jejich vůně. Moc lidí nepřichází a pokud ano, tak chtějí záhadou opředené knihy ze zadních regálů, do kterých má zakázáno Clay byť jen nakouknout. Jednoho dne, pod nátlakem kamaráda, neodolá a do knih nakoukne. Nic se tím nevysvětlí. Ba naopak, vyvstane spousta otázek. Zašifrované knihy se pokusí s pomocí moderní techniky rozšifrovat a zjistí zvláštní věc. Tohle není jen tak obyčejné knihkupectví…

Celá kniha je opředena tajemstvím, ale není tak napínavá, jak by mohla být. Jsem zvyklá na trochu víc akce a napětí. V knize je vše dávkováno postupně a nervy drásající napětí se nekoná. Ale i tak je kniha příjemná, pěkně se čte a obsahuje sympatické postavy. Rozhodně přečtení nelituji. Pokud chcete něco oddechového a optimistického je kniha přesně pro vás.  

Citace:

Napřed jsem si myslel, že jsem se do ní zabouchl, ale pak mi došlo, že je android.
To nemyslím ve zlém! Když na to přijde, androidi jsou přece naprosto skvělí, nebo ne? Chytří, silní, výkonní a sofistikovaní. To všechno na Ashley sedí. Taky je naše domácí: tenhle byt je její. Bydlí tady už několik let, což je poznat i na tom, jak nízký nájem tady platíme. 
Pokud jde o mě, tak naše nové vladaře androidy uvítám s potěšením.

Šklebím se a přiznávám: "Ano, podíval jsem se do nich."
"To je dobře," přikývne náhle. "Není nic horšího než knihkupec, kterému chybí zvědavost."

S každým novým projektem, který Kat popisuje, se stále víc a víc scvrkávám. Jak se dá uchovat zájem o něco - nebo o někoho - na delší dobu, když se tvým malířským plátnem stane celý svět?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)