pátek 9. ledna 2015

TOP 10 roku 2014 + bonus TOP 10 2013

Už jsem shrnula rok 2014 a pochlubila se s tím, co mi udělalo v bloggovém světě radost. Celkem jsem tedy za ten rok 2014 přečetla 44 knih pro radost a z nich jsem se pokusila vytvořit jakýsi žebříček těch úplně nejvíc nej. Hodnocení je odlišné od toho sovičkového, takže i kdyby něco předtím dostalo sov míň, mohlo by se to teď umístit výše.


Tak. Tohle je moje top desítka knih, co jsem přečetla v roce 2014. Všechny jsem četla poprvé, takže tu není žádný re-reading. Podívejme se na ně trošku zblízka.


Dlouho obávaný Hobit. Nikdy bych nečekala, že se umístí tak vysoko, tak snad si to brzy nerozmyslím. Rozhodně si zaslouží obdiv a mou lásku, už jen ta propracovat Tolkienova světa je prostě obdivuhodná.


Rozhodovala jsem se, zda vybrat Zahrada Sféra nebo Zahrada Lovec, nakonec vyhrál druhý díl, který se mi asi líbil o krapet více. O téhle knize by se dalo mluvit hodiny, ale nikdy by ji to dostatečně nevystihlo, snad jen - přečtěte si ji taky. Krev elfů byla úžasná kniha, správná fantasy, vtipná, ten svět se mi moc líbil. Hlavně se mi líbilo to, jakým způsobem tady funguje magie.


Dcera sněhu mě okouzlila svou prostotou a nadějí, je to kniha o lidech a jejích vztazích protkaná pohádkovými motivy, a celá se odehrává v krásné sněhové krajině. Noční cirkus není moc známý, ale já jsem se na něj hodně těšila, myslím, že není pro každého, protože v něm není moc akce a je spíš takový vyprávěcí a popisný, mě se to líbilo, byl okouzlující a tajemný.


Ready player one je poměrně známá kniha, každý ji buďto četl nebo se na to chystá. Já jsem ji přečetla s nadšením geeka a rozplývala se nad všemi těmi hrami a vymoženostmi, ta popkultura je tu opravdu úžasná, autor se rozhodně nemá za co stydět. Bohužel jsem na knihu nikdy nenapsala recenzi, ale třeba to jednou napravím. S Pratchettem jsem se setkala poměrně nedávno a bylo to zprvu spíše takové nesmělé oťukávání, Čaroprávnost mě však chytla všemi směry a užila jsem si ji naplno. Je správně potrhlá, nemá smysl se snažit nad ní rozumovat.


Eragona jsem četla v létě a zamilovala jsem si ten příběh. Řekla bych, že je trošku prostší, ale ten svět v knize se mi moc líbil, ráda bych tam někdy chvíli žila. A kdo by nemiloval draky! Zvláštní smutek citronového koláče je další kniha, na kterou jsem nenapsala recenzi a mrzí mě to. Bylo to velmi neobyčejné čtení, které se nedá moc s ničím srovnat, to, že může člověk cítit emoce lidí skrze jídlo, které připravili, je bombastický nápad. U Nikdykde jsem nejdříve váhala. Líbilo se mi to, ale trošku mi tam vadila ta přítomnost dvou světů. Nakonec jsem to skousla a oblíbila si ho, ještě dlouho budu vzpomínat na muže okusující syrové krysy a tržiště v Podlondýně. Gaiman je zkrátka dokonale zvrácený.

Tak. Tohle jsou knihy, které mě v roce 2014 nějak více zaujaly, chytly za srdce, zůstaly ve mě. Hodnocení je to naprosto neobjektivní. Líbí se vám některá? :)


Ze začátku roku jsem nebyla schopná sesmolit TOP za rok 2013 a nakonec už mi přišlo, že je moc pozdě a je to blbý, tak ho procpu sem. Bylo by mi líto si ty knihy ještě jednou nepřipomenout a neukázat vám je.


Zlodějka knih je úžasná kniha. Stala se mojí srdcovkou hned od prvních stran. Četla jsem ji před Vánoci a o rok později jsem si dala re-reading v angličtině a to byl ještě mnohem úžasnější zážitek. Kniha o knihách, o tom není třeba ani přemýšlet.


S Greenem jsem se poprvé setkala právě skrze Hledání Aljašky a tu podivnost a jedinečnost jsem si zamilovala. Udělala na mě dojem, mnohem více než Hvězdy nám nepřály. Aljaška je přesně taková, jaká já nikdy nebudu, protože bych neměla dost odvahy. Asa Larssonová je jedna z mých nejmilejších skandinávských spisovatelek. Oběť Molochovi byla úžasná kniha, po dočtení jsem ji ještě tak 14 dnů každý den brala před spaním do ruky a listovala na své nejmilejší pasáže. Chladná Kiruna je místo, kam bych z fleku odjela. A zmrzla tam.


Inkoustové srdce bylo naprosto dokonalé. Taková rozkošná kniha pro děti naplněná knihami. Měla bych v téhle sérii pokračovat. Roald Dahl je super autor. Jeho Matilda byla suprová, taková malá knihomolka a rozumbrada. Navíc tu byl skvělý humor. Koralinu mám ráda už dlouho, nejdříve jsem viděla film a pak až četla knihu, už několikrát. Je správně děsivá a fialová.


Nonstop knihkupectví pana Penumbry byla taková správně podivínská a zastaralá kniha, taková, na kterou by měl sedat prach a vytáhnout by ji mohli mlaďoši i babičky v houpacím křesle. Opět je to kniha o knihách, začínám v tom vidět nějaký vzorec! Dívka, která sahala po hvězdách působí na první pohled jako obyčejná slaďárna, ale vůbec to tak není. Mám ráda příběhy, které dokáží krásně propojit více postav třeba v rámci jednoho města a hrají si se smysly. To se téhle autorce daří moc dobře. Muž, který sázel stromy je velice útlá knížečka, přečetla jsem ji snad za půl hodiny, ale nechala ve mě hluboký dojem, takže jsem ji nemohla opomenout. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je dost profláknutá kniha. Je to také první kniha, na kterou jsem napsala na blog recenzi. Smáli jsme se doma při čtení celá rodina, protože Alan, který se řídí tím, že "Je jak je a bude jak bude." je prostě geniální pošuk.

To je vše. Dvacet knih za dva roky. A samé úžasné tituly, ke kterým se budu ráda vracet. Líbí se vám některá taky? :)
Bohužel nedokážu takhle ve zkratce vůbec vyjádřit to, jak moc se mi knihy líbí. Patřičné nadšení je snad vidět v recenzích.

9 komentářů:

  1. Zlodějku knih a Hledání Aljašky jsem dostala k vánocům a moc se na ně těším. Na Stoletého staříka jsem se koukala na internetu, ale ještě jsem si ho nekoupila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten Hobitek na prvním místě se mi moc moc líbí ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Analfabetku jsem četla a mám jí také mezi Top 10 knihami, je prostě skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Súhlasím, Zlodejka kníh je skvelá knižka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hobbit mě taky nadchl. Nikdy bych nevěřila, že zrovna taková fantasy mě chytne :) Dívka,která sahala po hvězdách mě také příjemně překvapila. Čekala jsem, že to bude nic moc příběh, kterým jen tak prosvištím ,ale naštěstí to tak nebylo :) Letos se chystám na Eragona, tak jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí. Názory na něj jsou totiž docela rozporuplné.

    OdpovědětVymazat
  6. Mnoho kníh poznám, niektoré síce nie, ale to nevadí. Hobit je super, rovnako tak Zaklínač, zatiaľ mám prečítané I a II, III mi leží na nočnom stolíku :D Nočný cirkus je krásna kniha, Eragona mám veľmi rada, Stročného starčeka tiež. Od autora mám rozčítanú Analfabetku, ktorá vedela počítať. Séria Atramentové srdce, krv a smrť je taktiež vydarejnou trilógiou, odporúčam aj ďalšie časti :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Hobita jsem četla asi před dvěma lety a moc se mi líbil, určitě si časem dám re-reading. Od Tolkiena jsem četla i první díl Pána prstenů, ale to se mi příliš nelíbilo, zřejmě proto, že se tam toho děje tolik a já to nestíhám všechno vnímat :D Ale možná tomu ještě někdy dám druhou šanci.
    Momentálně se chystám i na re-reading Zlodějky knih, protože se mi podařilo dostat ji do seznamu knih k maturitě. Je to naprosto nádherná kniha, i mě si získala už na prvních stranách!

    OdpovědětVymazat
  8. S Dcerou sněhu souhlasím. Nečekal jsem, že ta kniha bude tak úžasná :) Na Ready player one se teprve chystám a Noční cirkus jsem odložil po nějakých 100 stránkách, protože mi to přišlo dost rozvleklé a v celku nepříjemné postavy. Možná se k němu někdy vrátím :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezké hodnocení. Tolik knih máš mezi TOP 10, co si chci už dlouho moc přečíst. Doufám, že se mi všechny budou také líbit :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)