neděle 4. ledna 2015

TOP 10 roku 2014

Zdravím,
tak jsem se taky jsem se konečně dokopala k sepsání těch nej knih za minulý rok. Minulý rok byl vskutku zajímavý a přečetla jsem spoustu dobrých knih. 

Za rok 2014 jsem přečetla 52 knih (o 9 více než v roce 2013) a koupila jsem si nebo dostala 102 knih (o 12 méně než za rok 2013). Nevím jestli se knihy tak zdražily nebo jsem si kupovala spíš nějaké dražší, protože na penězích to nejde poznat. Z těchto čísel vyplývá, že na jednu přečtenou jsem si koupila skoro dvě nové. Je to příjemné, snad se budu tak krotit i v roce 2015. 

Letos jsem si pro Vás připravila i tři knihy, které mě zklamaly a jedno speciální ocenění. Tak jdeme na to.

Jako první vám představím knihy, které mě nějakým způsobem zklamaly.

3. místo



Ač má nádhernou obálku, tak tahle kniha mě fakt zklamala. Pouze jako celek, jednotlivé příběhy se mi celkem líbily. Asi jsem od knihy očekávala příliš... Tady si můžete přečíst hodnocení.

2. místo


Tak tahle "kráska" se zde musela objevit. Naprosté zklamání letošního roku, stejně jako Rezistence. Nechápu to. Divergence je úžasná kniha a mám ji fakt ráda, ale autorka by udělala lépe kdyby ji nějak pěkně ukončila a do dalších dílů se raději nepouštěla. Hodnocení tady.

1. místo

Pomyslnou první příčku zklamání za minulý rok vyhrál na plné čáře první díl Dextera. Nevím čím to bylo. Nejspíš nesympatické postavy a celkem nudný děj. Znovu bych ji nečetla. Tady najdete hodnocení.

Tak zklamání máme za sebou a vrhneme se na tu příjemnější část. Na nejlepší knihy roku 2014. Bylo těžké vybrat z tolika knih, ale nakonec jsem to nějak zvládla a dopadlo to naprosto jinak než jsem měla původně v plánu. Letos žebříček ovládly severské detektivky a umístily se hned čtyři. Tak jdeme na seznam nej knih a začneme pěkně od konce. 

10. místo


Poslední místo žebříčku si zasloužila kniha Den co den, protože byla vážně skvělá. Bylo v ní vše a tolik příběhů, které vás dokázaly dojmout, rozesmát a navztekat. Jen konec mi přišel trošku otevřený a pořád se nemůžu dopídit, zda bude pokračování. Můžeme jen doufat.
"Já jen... Vím, že to zní jako strašný způsob, jak prožít život, ale já viděl tolik věcí. Když žiješ pořád v jednom těle, je strašně těžké udělat si představu o tom, na čem vlastně v životě záleží. Jsi připoutaná k tomu, kým jsi. Ale když jsi den co den někým jiným, získáš časem mnohem lepší představu věcech, které jsou obecně platné. I o těch nejobyčejnějších detailech. Uvědomíš si, jak různě můžou různým lidem chutnat třešně, jak modrá barva vypadá pokaždé trochu jinak, nebo jak zvláštními rituály kluci projevují svou náklonnost, aniž by ji museli přiznat. Pochopíš, že když ti rodiče před spaním čtou pohádku, znamená to, že to jsou dobří rodiče, protože už jsi zažila tolik jiných rodičů, kteří si na to nenašli čas. Pochopíš, jak cenný je v lidském životě jeden den, protože pro tebe každý bude úplně jiný. Většina lidí je taková, že když se jich zeptáš, jaký byl rozdíl mezi pondělím a úterým,možná ti řeknou, co měli který den k večeři. Ale já to mám úplně jinak. Díky tomu, že se na svět můžu dívat z tolika různých úhlů, mám mnohem lepší pojem o jeho dimenzích."
9. místo



Tahle netypická pohádka o Popelce si mě opravdu získala, i když konec byl trošku předvídatelný. Bylo to napínavé a po dlouhé době jsem se zamilovala do prince, to se mi nestalo dobrých patnáct let. Cinder si právem zaslouží umístit se v žebříčku. 
Prožívala to, o čem snily všechny dívky v zemi. Princ však byl tolik mimo její dosah, z úplně jiného světa, že by na něj měla přestat myslet v okamžiku, kdy se za ním zavřely dveře. Měla by na něj přestat myslet hned teď. A už nikdy si na něj nevzpomenout, snad jen jako na zákazníka - a jako na prince své země.
A přesto vzpomínka na jeho prsty na její kůži odmítala vyblednout.
8. místo

Závěr série Demonata si taky zaslouží tu být. Je to skličující, že tahle série už skončila a nelituji, že jsem ji přečetla. Darren je moje srdcovka, není nejlepší ze všech, ale já na něj nedám dopustit. Jsem zvědavá co si pro nás novopečený tatínek Darren Shan připraví teď. 
"Měl by ses živit jako psycholog."
"Abych musel denně rovnat do latě ukňouraný spratky, jako jsi ty? Ne, díky."
7. místo

Knihu Game jsem sice četla v roce 2014 podruhé, ale četla sem ji a pořád se mi líbila, tak proč ji sem taky nezařadit? Pořád mi vadí ta angličtina v knize, ale na podruhé to nebylo tak zlé a četlo se to mnohem lépe. 
"Jak jsem už říkal, našel jsem ten mobil minulej týden ve vlaku z Märsty, ale už jsem ti neprozradil, že mi nabídl, abych si zahrál hru. Poměrně zvláštní hru..."
6. místo 

První polovinu uzavírá mladičký čaroděj Harry Potter, kterému jsem po dlouhém Verunčinu přemlouvání dala šanci a nelituji toho. Zatím jsem četla první tři díly a první je pro mě nejlepší, ten nový svět, kouzla a Hagrid, toho jsem si hned zamilovala. 
Od toho okamžiku však byli s Hermionou Grangerovou kamarádi. Jsou věci, které musíte prožít společně, abyste toho druhého začali mít rádi, a omráčit horského trolla, vysokého dvanáct stop, k takovým věcem určitě patří.
5. místo

Hobit mě mile překvapil, moc jsem nevsázela na to, že by mě tenhle příběh oslovil. Jak jsem se mýlila! Bilbo si mě získal, stejně jako čaroděj Gandalf a všichni z knihy a ráda jsem se k nim vrátila v pánovi prstenů. (Se kterým nějak nemůžu pohnout, protože celý den píšu tento článek :D)
Pustil se nazdařbůh a ulezl tak kus cesty, až mu najednou přišlo pod ruku cosi, co mu připadalo jako drobný prstýnek z chladného kovu, ležící na podlaze tunelu. Znamenalo to bod obratu v jeho životní dráze, ale o tom zatím neměl ani tušení.
4. místo


Nesmí zde chybět ani samotný mistr hororu s pokračováním kultovního Osvícení. Kniha Doktor Spánek byla opravdu úžasná a hned na začátku mě děj úplně pohltil. Konec mě trochu pustil proto 4. místo. King to v sobě pořád má a já ho obdivuji. 
"... Proč se díváte na reklamu na očistu střev, Jannie? Nebo je to příliš osobní?"
Zívla. "V tuhle hodinu tam kromě tohohle dávají jenom reklamu na zázračnou podprsenku. A tu už mám."
3. místo

První tři příčky ovládly detektivky. Na 3. místě je kniha Skočný příliv. Dlouho jsem si myslela, že se umístí jako první, ale po pečlivém zvážení získala třetí místo. Dostala se tak vysoko hlavně díky konci, který mi skutečně vyrazil dech. 
"Nevoní to lahodně?"
Mårten ukázal naběračkou k velkému hrnci na sporáku. Olivia stála vedle něj.
"Ano. Co je to?"
"No, víte, měla to být polévka, ale nejsem si jistý, budeme to muset ochutnat."
2. místo

Je to už rok co jsem knihu četla. Dodnes si nějaké části vybavuji a dodnes mě Písečný muž děsí. Proto si zasloužil 2. místo. 
"Vy jste Jurka vždycky považoval za netvora, ale vždyť..."
"Z netvorů strach nemám," přeruší ho Brolin, "zato z Jurka Waltera ano."
Teď poprosím fanfáry a je tu první místo.

1. místo

 
Mé první seznámení s detektivem Harrym Holem dopadlo na výbornou, naprosto skvělá detektivka. Nechápu, proč je hodnocená nejhůře z celé série, pokud jsou ostatní opravdu lepší, tak se mám na co těšit. V blízké době se chystám na druhý díl. Harry si mě hned získal a už se těším na jeho další případy. 
"Víte proč tu zůstala?"
"Nejspíš ze stejného důvodu jako většina nás ostatních. Člověk sem jede na dovolenou, zamiluje se do krajiny, do podnebí, do snadného života nebo do nějakého chlapa. Zažádá si o prodloužení povolení k pobytu, děvčata ze Skandinávie nemají zrovna problémy se získáním práce v nějakém australském baru, a najednou je to domů tak daleko a zůstat je tak snadné."
Ale ještě nekončíme. Uděluji zvláštní ocenění knize Marina, která mě mile překvapila a všem ji doporučuji. Kniha mi přišla z projektu Putování s knihami a bohužel putovala dál, takže použiji starou fotku.


Úžasná a milá kniha. Ta se musí líbit každému a komu ne, tak je asi divnej. 
"Někdy k těm nejskutečnějším věcem dochází jen v naší představivosti, Oscare," pravila. "Vzpomínáme jen na to, co se nikdy nestalo."
To je vše. 
Přeji Vám krasný rok 2015 spoustu pěkných knih a spoustu času na jejich přečtení. 
Jsem zvědavá, jak dopadne žebříček za rok 2015, ale to je ještě daleko v budoucnosti... :) 

10 komentářů:

  1. Zajímavý výbět, Game se mi líbila a ta aj mě štvala, ale nějak mi k tomu seděla. Marinu bych si ráda přečetla a Harry Potter je Harry Potter, každý díl jiný a přesto krásný :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nooo, tak to se asi do Keplera pustím co nejdříve a Nesba si asi nakonec přece jen pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kepler je fajn a díl od dílu lepší :) Zkus první Lovce hlav od Nesba a uvidíš jestli ti jeho styl sedne ;)

      Vymazat
  3. Atlas Mraků mě taky letos zklamal :(

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tipy :) Hned jsem si připsala do diáře další knihy, které musím tento rok přečíst :)
    Jinak jsem si v uplynulém roce taky neskutečně oblíbila krimi romány, a to hlavně severské (Jussi Adler- Olsen), ale výjimky tvoří Bílé kosti, které se těm severským vyrovnají, a je to jedna z nejlepších detektivek, kterou jsem četla :)
    Jednoho Keplera už mám koupeného, a na Nesba se chystám taky :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Bílé kosti jsem se dívala a pořad o nich přemýšlím :)

      Vymazat
  5. Pěkný článek. Dost jsi mě nalákala na Den co den a Cinder :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)