středa 13. července 2016

Knižní květen a červen s Veru

Tentokrát o něco dříve, ač stále s jistým zpožděním vám přináším další článek shrnující to, co jsem si stihla koupit a co jsem přečetla. Květen byl plodný na nákupy díky Světu knihy, na kterém jsem měla to štěstí být (a bylo to úžasné!), ale téměř jsem nečetla. V červnu jsem zase nenakupovala téměr vůbec, ale četla jsem více. Tak se na to pojďme podívat v pár obrazech.

KVĚTEN


Celkem jsem na Světě knihy koupila 19 knih a jednu jsem dala mamince, takže pro sebe jsem si od tama odtáhla 18 knih. Po zbytek měsíce jsem radši ani žádné knihy nekupovala, i tak mě tahle kupička bude stát nechutně velký prostor v knihovničkách.

 Největší nákup jsem už jako tradičně měla ve Fantom Printu, kde jsem shrábla snad všechno, co se mi líbilo. Dva díly série Jantar a popel a knihu Trolové...

 ... Krvavou noc ze série Minotauří války (miluju minotaury!), Mystika a Goblika hrdinu, u kterého jsem později bohužel zjistila, že je to druhý díl.


 Samozřejmě jsem tam nemohla nechat Durotana, tedy prequel k Warcraft filmu. Zaujala mě taky Zahalená říše (už jsem ji četla, takže se brzy dozvíte, jak se mi líbila) a líbily se mi Draci z Argonathu.

  
 No a nakonec jsem si vzala i sérii Hvězdný třpyt a stíny. Obálky jsou sice nic moc, ale příběh se mi zdál zajímavý, tak snad nezklammou.

 Samozřejmě jsem zavítala ke stánku Hosta, který je na SK vždy jeden z nejlepších. Odtud jsem si odnesla další dva díly skvělého Paxe (a oba je už stihla přečíst, bohužel) - Neviditelného zloděje a Sluhy zla. Také jsem si koupila druhý díl Písně krve - Pána věže. Je to hrozná bichle, ale určitě se mi bude líbit.

V Knižním klubu jsem po dlouhém hledání uzmula další díl o Flavii de Luce, tentokrát Smrt v křištálové kouli. Knihu jsem četla a samozřejmě se mi líbila. Doplnila jsem si svůj skrovný soubor komiksů o druhý díl Death Note - také jsem už stihla přečíst. Po autogramiádě s Yrsou jsem si ještě koupila Dubnovou čarodějku, jejíž příběh mě hodně nalákal.

 V květnu jsem vůbec nestíhala číst knihy, protože jsem se učila na státnice, takže jsem nakonec četla tři, ale jednu nestihla dočíst, celkem jsem tak přečetla jen dvě knížky, což je strašně smutné, ale co se dá dělat.

 Již zmíněnou Flavii jsem nestihla dočíst, takže o ní řeknu pár slov v rámci června.

 Ještě před Světem knihy jsem si přečetla třetí díl Paxe - Dívku ze záhrobí. Byl to podle mě naprosto úžasný díl a moc mě bavil. Dívka ze záhrobí je děsivá a dechberoucí. Ilustrace jsou opravdu strašidelné a příběh se mi taky líbil. Jestli jste nic nečetli, určitě tuhle sérii zkuste!

No a jako obvykle, když nevím, co číst nebo nemám čas na čtení, jsem si pro potěšení vzala jednoho Dahla. Tentokrát knížečku The BFG. A bylo to skvělé jako vždycky. Příběh s obrem, který sbírá sny a pomocí jakési trubky je potom dává dětem, když spí, mě vážně okouzlil. Zvlášť když se spolu se svou novou kamarádkou rozhodli zastavit pojídání lidí, které praktikují ostatní obři. Byla to sranda a tahle knížka spolu s negramatickým obrem mi vykouzlila úsměv na rtech. Right or left?

Celkem jsem tedy v květnu četla 3 knihy, ale dočetla jen 2 a stránkově to dělá pouhých 516 stran. Ubohé, já vím.

ČERVEN

 V červnu jsem si koupila pouze dvě knihy, když jsem byla na návštěvě v Brně u Terezky. Snad jsem tím aspoň trošku vyvážila ten bláznivý Svět knihy.

Už dlouho mám doma knihu Loď mezi hvězdami. Četla jsem ji před pár lety a nikdy se v sérii nedostala dál. Teď to třeba vyjde s Milionem sluncí. Na druhou knihu jsem slyšela dobré ohlasy, tak jsem si Alif, neviditelný vzala taky.

 Se čtením to ale bylo lepší, než v předchozích měsících. Přečetla jsem 7 knih a 2 komiksy.

 První díl Zápisníku smrti se mi moc líbil. U druhého to dopadlo stejně. Moc sice komiksy nečtu a mangu už vůbec ne, ale tahle série mě opravdu baví. Je tak nějak správně smrtící a tak akorát provokativní. Určitě v ní budu pokračovat.

Také jsem zavázala na přechozí čtení a vrhla se na dvojku Bleache. Nevím ani pořádně proč, ale tahle manga mě baví. Už jsem si přinesla domů další dva díly, takže budu směle číst dál.

Po státnicích jsem konečně dočetla Smrt v křišťálové kouli. Mám sérii o Flavii ráda. Dokonale chladné prostředí Anglie mi pro detektivní zápletky více než vyhovuje a Flavia sama o sobě je skvělá hlavní postava - mladá dívka, která pochází z velice chladné rodiny, je šíleně zvědavá, miluje chemii a Sherlocka Holmese. Co by na tom mohlo nefungovat? Tentokrát se nehody a vraždy na Flaviu přímo lepí a dějí se v Jelením mlází, takže není divu, že se rozhodne vyzkoumat, co se vlastně u čertů děje.

Ještě před Warcraft filmem jsem se rozhodla přečíst Durotana, který měl filmu příběhově předcházet. Dočítala jsem až v kině, ale stihla jsem to! Líbilo se mi to a jsem ráda, že jsem se mohla s Durotanem a Drakou před filmem trošku zžít. Trochu mě mrzely chyby, které v knize byly, ale daly se přežít a původní příběh za ně samozřejmě nemůže. Myslím, že po téhle knize budu zkoušet další z Warcraftových příběhů, protože to za mě byl úspěch.

Již tradičně je pro mě Eragon takovou odměnou za odvedenou práci. Čtu ho vždy, až mám ve škole vše hotovo. První díl jsem četla po bakalářských státnicích, druhý když jsem dokončila ročník a třetí jsem si přečetla letos po magisterských státnicích a přijímačkách na doktorát. Bohužel se mi Brisingr líbil mnohem méně než předchozí dva díly. Nebyla jsem tak nadšená z prostředí, ve kterém se příběh odehrával. Bylo tu hodně boje a více politiky. Chyběla mi krásná obydlí elfů, lesy a magie. Tak nějak už to prostě nebylo ono. A na můj vkus tu bylo až příliš Rohana, který mi nikdy moc neseděl. Pořád jsem byla ale ráda za to, že jsem mohla strávit pár chvil se Safirou, aneb Požíračem ovcí.

 Pax skvěle funguje jako taková vycpávková kniha - je rychle přečtení, potěší, nikdy nezklame a neupadnou mi z něj záda, pokud jej budu celý den tahat. Na druhou stranu je škoda, že stránky utíkají tak rychle. Neviditelný zloděj se mi líbil o trošku méně než předchozí díl, ale pořád to bylo suprové čtení. Chvílemi jsem už ani nevěděla, komu fandit a byla jsem pekelně zmatená z neustálého honu na toho největšího záporáka. 

Sluhové zla byli podobně děsiví jako všechno to, co zažívají bratři vlastně každý den. Zlo v tomto příběhu na mě působilo tak nějak víc lidsky, což bylo možná o kapku šílenější, než kdyby tomu tak nebylo. Pořád se nemůžu rozhodnout ohledně jejich nové "kamarádky" a jsem zmatená z té otravné ošetřovatelky. Pax mě vždycky na konci nechá nerozhodnou a natěšenou na další díl, tentokrát se jen jen klepu na to, abych zjistila, jak je to s tím okem. Radši nebudu moc prozrazovat, co se mi na knize líbilo, protože bych vám ji mohla nechtěne naspoilerovat. Znám se.

 Rozhodla jsem se vyzkoušet některou z mých doktorských knih a sáhla jsem po té nejtenčí - I Am a Dalek. A bylo to skvělé! Doktor i Rose mi připadali takoví, jako v seriálu - měli stejné myšlení, přístup, řeči... Vůbec mi to nepřipadalo špatně napsané, řekla bych, že je to moc povedené doplnění seriálu. Bylo hezké být zase chvíli s mou oblíbenou dvojcí. A s Daleky je vždycky sranda! 

Měsíc jsem uzavřela Atuánskými hrobkami. Bylo to trošku jiné než první díl ze série o Čaroději Zeměmoří. Ged tu tentokrát nebyl tak docela hlavní postavou, ale spíše někým, kdo příběh narušil a totálně změnil. Prostředí hrobek se mi líbilo a jakýsi podzemní nekonečný labyrint mě děsil i přitahoval. Bylo to krátké čtení a tak nějak to plynulo mnohem lépe než první díl, takže se možná začínám dostávat do stylu autorky. Už teď pokukuji po dalších dílech a možná brzy neodolám.

Celkově jsem tedy za červen přečetla 7 knih a 2 komiksy, dohromady 2220 stran. Slušné, mám radost!

1 komentář:

Každý komentář potěší. Děkujeme :)