pondělí 8. září 2014

Yrsa Sigurdardóttir - Poslední rituál

Série: Tóra Gudmundsdóttir #1
Originální název: Þriðja táknið
Počet stran: 421
Rok vydání: 2007 / originál 2005
Žánr: severská detektivka
Nakladatelství: Metafora

Anotace:

Jsme na Islandu, v budově univerzitní katedry historie. A právě zde je nalezena zohavená mrtvola německého studenta Haralda. Má vypíchnuté oči a jeho tělo je označeno magickou runou. Bohatá rodina zavražděného najme bývalého kriminalistu Matthewa a islandskou právničku Tóru. Brzy vyjde najevo, že Harald založil spolek zájemců o čarodějnictví a vášnivě studoval islandské čarodějnické procesy. Sám měl na těle spoustu tetování, nechal si rozpůlit jazyk, aby vypadal jako hadí, a zajímal se o mučení, které možná kdysi vyzkoušel i v praxi. Tóra s Matthewem tedy logicky hledají vraha mezi adepty magie. Další stopa, báseň psaná krví, vede prozměnu k Haraldově rodině, kde očividně není všechno v pořádku. Do toho se ještě přimíchá tajemný rukopis, plán cesty k záhadnému předmětu, k němuž má hledače dovést třetí znamení. Přes to všechno není román jen obyčejnou detektivkou. Svou oblibu získal i barvitě vylíčeným, pracovním i milostným, životem rozvedené právničky Tóry a jejích dospívajících dětí. Příznivce tajemna a magie potěší realistickým pohledem do této nanejvýš zajímavé oblasti a milovníky kriminálních příběhů napínavým pátráním po vrahovi.


Mé hodnocení:

Dnes nad ránem jsem dokončila seznamování s touhle islandskou autorkou. Měla jsem trochu obavy hned jak jsem zahlédla příjmení  autorky. No a obavy se vyplnily. Nejednou jsem si lámala jazyk nad islandskými jmény a názvy měst, ale hned jak jsem si zvykla se mi naskytnul pohled na velice zajímavý příběh.

Kniha začíná nálezem mrtvoly, která se zřítí do náruče profesora. Mrtvý nemá oči a je zohaven zvláštními symboly. Rodina mrtvého, kterého identifikovali jako Haralda, německého studenta, není spokojená s laxním přístupem tamní policie a požádá o pomoc právničku Tóru. Tóra se po zvážení a setkáním s rodinným přítelem Matthiasem rozhodne případ znovu prošetřit. Tak začíná hon po stopách čarodějnických procesů, mučení upalování a lidmi, kteří patří do "čarodějného klubu". Tóra a Matthias se neustále škádlí a popichují. Ona nemůže vystát německého snoba a on matku dvou dětí bez vkusu. 
Z počátku mi byl Matthias silně nesympatický, ale stejně jako mu na chuť přicházela Tóra, jsem si na jeho smysl pro humor zvykla i já a na konci knihy jsem už do něj byla prakticky zamilovaná.

Tímto bych chtěla poděkovat Veru, že mě před rokem knihou obdarovala. Pokud máte rádi severské detektivky Poslední rituál se Vám bude líbit. 

Citace:

Tóra se nejméně posté podivila, jak mohou být oba sourozenci tak odlišní. Holka, hotová parádnice, jako kojenec snad ani neslintala, a kluk by nejraději naházel všechno oblečení na jednu haldu, kam by se na večer šťastně a spokojeně ukládal ke spánku.

"... Měl byste si takovou péřovku pořídit. Jsou strašně pohodlné."
"To by nešlo," zavrtěl hlavou Matthias a znovu se na Tóru usmál. "To byste musela v autě sedat na zadním sedadle, a to by bylo na nic. Je naprosto vyloučené, že by se na přední sedadla vešly dvě takovéhle bundy."

"... Jmenoval se Harald Guntlieb a nedávno ho zavraždili."
Torgrímovi se rozzářil obličej. "Ano byl celý - jak to jen říct? - celý ozdobený?"
"Ano, dá-li se tomu říkat ozdoby," přisvědčila Tóra. 


3 komentáře:

  1. Ahoj, tahle kniha tedy vypadá nadmíru lákavě. Rozhodně si ji přečtu a to hned jakmile mi k tomu moje úspory dají příležitost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám radost, že se ti to líbilo!! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)