sobota 1. listopadu 2014

Anders de la Motte - [bubble]

Série: Henrik HP Pettersson #3
Originální název: [bubble]
Počet stran: 448
Rok vydání: 2014 / originál 2012
Žánr: thriller, detektivka, sci-fi
Nakladatelství: Knižní Klub

Anotace:

BUBBLE završuje trilogii originálních švédských krimirománů o prostředí IT technologií a sociálních sítí, jejich ovládání a zneužívání. GAME a BUZZ rozehrály nevyzpytatelnou Hru o (ne)alternativní (ne)kontrolované (ne)virtuální realitě. Hlavní hrdina HP se sice snaží ze Hry vymanit, ale poté co jeho sestra Rebecca narazí na jistou léta neotvíranou bankovní schránku, nebezpečí je zpět. A větší než kdy předtím... BUBBLE přináší dramatický a aktuální příběh o tom, jak se snažíme budovat bubliny bezpečí ve světě, který je nepřetržitě digitálně sledován. Velké i malé bubliny však mají jedno společné: dříve či později prasknou...

Mé hodnocení:

V poslední době se mi celkem daří dočítat rozečtené série. Série o Henriku HP Petterssonovi je jednou z nich. Už po třetí se s HP setkáváme. Povím Vám, že tenhle týpek je čím dál tím víc podivnější.

HP je stále víc paranoidnější a jeho šílené teorie jsou skoro k smíchu. Někomu se donese, že je HP terorista a nakonec je nenáviděným mužem číslo jedna. Moc na tom nemění fakt, že se chystá velká královská svatba a HP stále uniká spravedlnosti.

Vše co jste se v předchozích dílech dozvěděli, můžete zapomenout. Mrtvoly ožívají, pak umírají a pak znovu ožijí, každý má milion jmen a přezdívek, že jde z toho hlava kolem. HP je paranoidní, v deliriu, otrávený a možná taky mrtvý. No je to zamotaná kniha.

Autor to má jako vždy vymyšlené, nejvíc se mi vždy líbí to konečné rozuzlení. Mám pocit, že autoři ze severu na to mají talent. Kniha se dobře četla, ale myslím, že jde o nejslabší díl série. Já celkově mám nejraději vždy první díly. Pokud jste se ke třetímu dílu ještě nedostaly, určitě po něm sáhněte. Stojí to za to. 

Citace:


Fízl!
HP se instinktivně skrčil za obrazovku. Tenhle týpek smrděl chlupatinou, až to štípalo v nose.

Zdálo se mu to.
Muselo se mu to zdát.
Potisící pustil tu svoji blbou bujnou fantazii ze řetězu a ona se zase jednou splašila.
Tak je to.
"Duchové přece nejsou," zamručel.
Duchové
Přece
Nejsou

Napodobil Hellströmův trochu nosový hlas: Henriku Petterssone, jste důvodně podezřelý ze závažného zločinu vůči státu, jehož jste se dopustil tím, že jste nenavrátil knihu do knihovny ve stanovené lhůtě. Jak se stavíte k tomuto obvinění?


1 komentář:

  1. Mně se tenhle díl líbil, ale už mi přišel taky trochu moc jako americký akční film :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)