čtvrtek 6. listopadu 2014

Marissa Meyer - Cinder

Série: Měsíční kroniky #1
Originální název: Cinder
Počet stran: 400
Rok vydání: 2012 / originál 2012
Žánr: sci-fi, pohádka, 
Nakladatelství: Egmont

Anotace:

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Mé hodnocení:

Snad všem je notoricky známý příběh o Popelce. Je to krásný příběh. Dokážete si představit Popelku jako kyborga? Mechaničku umaštěnou od oleje? V budoucnosti? V Novém Pekingu? Pokud jste knihu četli, tak si to jistě dokážete představit. Pokud ovšem nemáte ponětí jak toto autorka zvládla, tak jste knihu asi ještě nečetli. Autorka se svého brilantního nápadu zhostila přímo dokonale a já stránku za stránkou hltala.

Ze začátku jsem byla skeptická a pár scén mě rozesmálo, byla to taková příjemná parodie na známou pohádku, ale po pár stranách jsem se začetla. Cinder jsem si zamilovala, byla úžasná, chytrá, zručná, měla nevlastní sestry a zlou macechu. Má malý stánek na tržišti, kde opravuje různé porouchané androidy a dotykové obrazovky. Jednoho dne se u jejího stánku zastaví samotný princ Kai se svým porouchaným stařičkým androidem. Je milý, oslňuje Cinder úsměvy a ač si to nepřizná, tak ji očaruje. A mě taky, myslela jsem, že tento věk už mám za sebou, ale do prince Kaie jsem se hned zamilovala.

A aby tomu nebylo málo, tak ve městě se objeví letumóza neboli Modrá horečka, která končí během pár dní smrtí a vědci se usilovně snaží najít její lék.

Vše se komplikuje a komplikuje, ale nebojte, čtenáři to hlavu nezamotá. Kniha se četla přímo pohádkově, pokud jste pozorný čtenář, tak jednu věc, která je odkryta až na samém konci knihy, dokážete předvídat ani ne v polovině. Ale na zážitku z knihy to neubere. 

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi pohádky, sci-fi a trošku té puberťácké romantiky. Knize dávám 9/10 abych si nechala rezervu pro další díly, na které se moc těším. 


Citace:

"Tak zaprvé, právě jsem utratila všechny svoje úspory za novou nohu. Ale i kdybych měla peníze, proč bych je utrácela za šaty, střevíčky nebo rukavičky? Vždyť by to bylo plýtvání."
"A za co jiného bys je chtěla utratit?"
"Za kompletní sadu šroubováků? Za skříňku na nářadí, u které se nezasekávají šuplíky?" Na zdůraznění svých slov ramenem zabouchla druhou zásuvku."A co takhle peněžní záloha na můj vlastní byt, abych už nemusela být Adrinou služkou?"

"Nemáme vám pro něco poslat?" zeptal se Torin. "Pro sklenici vody? Něco k jídlu?"
"Nebo Robospolečnici model 5.3?" navrhl Kai.
Torin vrhl na prince nesouhlasný pohled, ale císař se sípavě zasmál.

Prožívala to, o čem snily všechny dívky v zemi. Princ však byl tolik mimo její dosah, z úplně jiného světa, že by na něj měla přestat myslet v okamžiku, kdy se za ním zavřely dveře. Měla by na něj přestat myslet hned teď. A už nikdy si na něj nevzpomenout, snad jen jako na zákazníka - a jako na prince své země.
A přesto vzpomínka na jeho prsty na její kůži odmítala vyblednout.


5 komentářů:

  1. Páni, vysoké hodnocení :) Mě to zas tolik nechytlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Vůbec jsem neměla tušení o čem je Cinder, protože anotace čtu málokdy a Tvoje recenze mi zanechala brouka v hlavě, jestli mám knihu číst nebo ne. Popelka, ta se mi vždycky líbila, ale jen animovaná a tady mě trochu vyvedlo z míry, že je.. mechanička? Kyborg? Podle obálky jsem si jen tipovala taky nějakou sci-fi, ale hodně romantiky k tomu.
    Popřemýšlím nad knihou už jen kvůli princovi. :D Jinak velmi pěkná recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem četla pár měsíců zpátky a hrozně mě to chytlo :) Strašně mě to bavilo, líbilo se mi to a doufám, že se brzo dostanu k dalšímu dílu :)
    Jinak skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky se moc těším na další díly. Cress i Scarlet mám doma, ale nechám chvíli odstup od Cinder :) Jsem na další díly zvědavá

      Vymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)