neděle 22. února 2015

Olomoucký knižní sraz

Není to tak dávno, co jsem byla poprvé na nějakém srazu. No, vlastně už to bude skoro rok. Ale ten čas letí jako o závod. Teď ovšem nastal ten okamžik, kdy jsem se rozhodla obrátit role. Získala jsem partnera ve zločinu - úžasnou Terezku - a uspořádaly jsme spolu sraz. Snad první, který kdy v Olomouci byl. A jaké to bylo? Super!




Dějištěm se stala moje oblíbená literární kavárna Druhý domov a tím velkým dnem 14.2. Nejdřív jsem ale skočila pro pár lidí na nádraží a vydaly jsme se tam. Nakonec se nás sešlo úctihodných 11, což je podle mě na Olomouc dost. A kdo všechno přišel? No samí super lidé! Dokonce tam byl i jeden kluk. Přišla se na nás podívat třeba moje milá Anička, která kvůli tomu odložila knihu dějepisu. Byla tu i Verunka alias Zefill, kterou jsem moc ráda zase jednou viděla. Nebo naše zrzavá knihovnice Jitka. Nechyběla ani maturitou zblázněná Hanka nebo Zuzka "vod Kolína" (promiň, já jsem musela, to víš, češtinář). Pár lidí jsem znala z doslechu, pár i osobně a někteří pro mě byli úplně noví. Všichni ale byli super a celou dobu panovala uvolněná nálada a pohoda.


S Terkou jsme si pro knihomoly připravily i soutěž. Měla tři části a byla jsem na ni obzvlášť pyšná. První část jsem vybírala já - vytahala jsem úryvky ze svých nejmilejších knih a soutěžící ve skupinkách dosazovali autora a knihu. Kupodivu toho hodně nevěděli! Potom přišla druhá část - Terezčina práce - anotace nově vycházejících knih a tipování, kdo knihu napsal a jak se jmenuje. A nakonec třetí část - na tu jsem se obzvlášť těšila a byla to spolupráce nás obou - vybraly jsme tři postavy - Rudyho Steinera ze Zlodějky knih, Siriuse Blacka z Harryho Pottera a Tolkienova Gluma a po soutěžících jsme chtěly, aby jim vymysleli alternativní (pokud možno lepší) konec, než jaký dostali od svých tvůrců. Každý se toho chopil jinak a někteří napsali opravdu úžasné příběhy, které mě děsily a rozesmívaly zároveň. S Terkou jsme obě přinesly nějaké knihy do soutěže, ale všichni byli naprosto úžasní a také přinesli knihy, takže se jich nakonec sešlo opravdu hodně, něco kolem dvaceti a každý si odnesl dvě knihy domů. Došlo i na autogramiádu a vzkazy v knihách, takže mám super památku.


Po nějakém to vysedávání v kavárně jsme usoudili, že máme už fakt hlad a vydali se do Šantovky si dát něco dobrého na zub. Nakonec jsme ještě zavítali do knihkupectví Dobrovský a tam jsme si dál povídali a prohrabávali knihy, které nám zrovna padly pod ruku. S těžkým srdcem jsem se se zbývajícími rozloučila a upalovala domů naplněná super pocitem, že sraz se vydařil.


Takže - moc vám všem děkuju za účast. Byli jste skvělí. Děkuju, že jste mi umožnili tohle spáchat a opravdu přišli a byli tak usměvaví a milí. A děkuji Terezce, že do toho šla se mnou a už tradičně si se mnou vyfotila svou právě čtenou knihu.


Bohužel jsem až po sraze zjistila, že jsem měla nějak pochybně nastavený foťák, takže se to focení moc nevydařilo, ale ukázky vám musím dát stejně.









 


13 komentářů:

  1. Myslím, že tento den byl jeden z těch nejlepších v mém životě. :) Tlachat o knihách a nejen o nich, poznat nové lidi... který knihomol by tohle nechtěl zažít? :) Opravdu to bylo úžasné a ve spojení s místem jako je Druhý domov... Dokonalost. :) Jeden den mi dodal energii na celý týden, který byl snad jak ve snách. Opravdu dokonalý a opět se opakuji. :D Co se týče soutěže, no fakt, že jsem nepoznala Eragona, k tomu se už ani nebudu vyjadřovat. :D Ale bylo to skvělé a opravdu povedený sraz. :)
    Pěkný report, Verunko... :) Tvá milá Anička :3 :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Aničko. Jsem moc ráda, že jsem tě tam mohla mít! :)

      Vymazat
  2. Bylo super se s vámi vidět na živo a poplkat, příště zas ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No příště se musíš předvést a vzít nás do té vaší knihovny! :)

      Vymazat
  3. To muselo být skvělé a ty soutěže jste dobře vymyslely. :)

    OdpovědětVymazat
  4. bylo to super :) děkuje Zuzka vod Kolína :D

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Je to hezké, když se můžeme takhle sejít osobně. :)

      Vymazat
  6. Jak jsem si to tak přečetla, muselo to být skvělé :) Jsi šikovná :*

    OdpovědětVymazat
  7. Tvůj článek jsem si četla prakticky hned po té, co jsi ho vložila, Verunko, ale říkala jsem si, že komentář napíšu, až budu mít víc klidu a tak jsem to odkládala až do teď, kdy se o dovolené konečně dostávám k prohlédnutí svých oblíbených blogů a toho všeho, co jsem za tu dobu "zameškala"...

    každopádně jsem si teď moc ráda zavzpomínala na to bezvadné únorové odpoledne/večer :-) moc pěkný článek, opravdu se Ti povedl ;-) jsem moc ráda, že jsem mohla poznat spoustu nových lidí a Tebe též znovu vidět :-)

    vyhranou Dceru sněhu si šetřím na zimu, abych to měla tématické, ale opravdu moc se na ni těším a doufám, že se mi bude líbit stejně jako Tobě :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)