pondělí 13. dubna 2015

Cugumi Óba - Zápisník smrti 1


Název: originál Desu Nóto, česky Zápisník smrti, anglicky Death Note
Autor: napsal Cugumi Óba, kresba Takeši Obata
Rok vydání: originál 2003, česky 2011
Počet stran:
Žánr: komiks - manga
Nakladatelství: Crew


Light Jagami je jen obyčejný student. Tedy do té chvíle, než najde Zápisník smrti. Knihu, nebo spíše deník, který v tomto světě ztratil smrtonoš Rjúk. Člověk, jehož jméno zapíšete do Zápisníku, umře. A Light se rozhodne stát se novým Bohem, vzít spravedlnost do svých rukou a začne po tuctech popravovat zločince. Přijde mu to jako naprosto bombastický nápad, ne každý s ním však souhlasí, a tak začnou tohoto záhadného vraha vyšetřovat. Pomáhá jim přitom jeden bezejmenný detektiv, kterému všichni říkají L. Light má Zápisník smrti a hodlá ho používat co nejvíce, Rjúk se zatím dobře baví a detektivovi L se málem kouří od hlavy, jak se snaží zjistit, kdo je to ten zpropadený vrah/spravedlivý soudce. Co se stane, pokud šprt dostane do ruky nástroj, kterým by mohl vyhladit lidstvo?



Mangu jsem si zatím příliš neoblíbila, o to víc mě potěšilo, že Death Note se mi vlastně líbil



Co se týče děje a nějakého vývoje událostí, je to, myslím, celkem prosté, studentík se rozhodne zabíjet, přes rameno mu nahlíží smrtonoš a děj je prokládán pravidly ze Zápisníku, které tak nějak souvisí s tím, co se děje. To všechno pozoruje celý svět a snaží se zjistit, co se to vlastně sakra děje.



Light mě nijak zvlášť nenadchnul, nevím, co přijde, ale přijde mi jako jedna z těch postav, co se promění v hrozné záporáky, má to v sobě, ty jeho vize jsou neuvěřitelné (ale je to manga, že jo...). Naopak Rjúk se mi líbil, smrtonoš, který ztratil Zápisník, protože se hrozně nudil a už ho nebavilo hrát pořád kostky, a který si myslí, že "s těma lidma je fakt sranda". O detektivovi toho zatím mnoho říct nemůžu, zdá se jako typický chytrý a vychytralý frajírek, tak jsem zvědavá, kdo s koho, až mezi ním a Lightem dojde na opravdový boj. Postačí mu jeho hlava, když stojí proti člověku se Zápisníkem?


Tohle je komiks, takže krom děje, postav a způsobu psaní je samozřejmě naprosto klíčová kresba. A ta se mi vážně líbila. Mám ráda barevné komiksy, to už jsem si ověřila, hodně barev mi sedí, už proto nejsem až tak nadšená z mangy, pro kterou je typické, že je černobílá. Ale v Zápisníku smrti tahle kombinace tak nějak funguje, je tu hodně černé, je to správně temné a tragické. Tvůrce na černé barvě rozhodně nešetřil a udělal dobře. Také jsem ocenila, že tu nebylo plno obrázků okatých polonahých dívčin, ale místo nich tu většinu času postával ošklivý smrtonoš


Pokud máte rádi mangu a tenhle komiks jste ještě nezkusili, rozhodně to nepravte. Jestli se zatím jen rozhodujete a možná byste rádi dali tomuto žánru šanci, myslím, že zrovna Zápisník by vás mohl dobře nakopnout. No a pokud jste milovníci vychytralých záporných hlavních hrdinů, kteří se vyžívají ve vraždění a myslí si, že je to pro vyšší dobro světa, tak je Zápisník smrti přímo pro vás. Já k této kategorii nepatřím, ale rozhodně budu v této sérii pokračovat. A asi zkusím i seriál.








 


2 komentáře:

  1. Death Note je co se týče mang naprostá nutnost, osobně patří mezi mé nejoblíbenejší.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje první manga, kterou jsem četla, a strašně moc mě Death Note bavil, mám ho přečtený celý :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)