středa 20. května 2015

Jaký byl svět knihy aneb premiéra v ráji

 

Poslední týdny se všichni knihomolové zabývali tím stejným - víkendem, kdy vypukne Svět knihy. Plánovali jsme, co si koupíme, koho tam potkáme nebo třeba jakým vlakem pojedeme. Ten čas se blížil a s ním i naše nedočkavost a pak to přišlo...!

A jak to probíhalo u mě?


V sobotu ráno po čtyřech hodinách velice kvalitního spánku jsem celá nedočkavá vyskočila z postele a nechala se šíleně ochotným tatínkem odvézt na olomoucké nádraží. Moje "tlupa" sice vyjížděla vlakem z Brna, ale já jsem to do Prahy musela dát na vlastní pěst. 


Vláček měl hned před odjezdem 15 minut zpoždění (něco, co bych od Regio Jetu nečekala), ale brzy jsem už seděla obklopena jídlem a s dobrou kávou a knihou a těšila se na ten skvělý okamžik, kdy poprvé zahlédnu ostatní a bude to "opravdu" tady.

I přes nesouhlasné pohledy mých spolucestujících jsem neváhala a již po cestě fotila, abych si přivezla domů co nejvíce důkazů, že jsem na Světě opravdu byla. Vlak nakonec nabíral větší a větší zpoždění a tak jsem místo v 10:10 dorazila do Prahy v 11:11. Naštěstí měli zpoždění všichni, takže jsme si příliš nezáviděli.


V Praze jsem se sešla s Terezkou, Verunkou, Anet, Filipem a zbytkem naší skupinky a se spoustou energie jsme se rozeběhli do víru všeho dění. Moje první pocity? Chaos, lidé, horko, knihy.. KNIHY! Stánků tu byla spousta, knih ještě mnohem více, vzduchu jen velmi omezeně, ale nálada panovala opravdu skvělá.


Nejdříve jsem jenom s rozmyslem procházela kolem těch hald knih a říkala si: "Nemusíš mít všechno, nemusíš mít všechno!". Když jsme ale dorazili do Fantom Printu, zjistila jsem, že musím a nechala se unést. Tohle šílenství pokračovalo ještě v Hostu, který byl zkrátka příliš krásný na to, abych tam všechny ty knihy nechala.



Knihy ale nebyly ani zdaleka to jediné, na co jsme na Světě narazili. Potkali jsme tu také spoustu blogerů, na což jsem se těšila snad nejvíc. Určitě někoho vynechám, ale našli jsme si s Terkou třeba věčně usměvavou Rachel Roo, která nám nacpala několik krásných záložek. Už po cestě ztratili knihovnici Jitku. Narazili jsme na rozlítaného Vojtu. Chvíli pokecali se Zuzkou. Prošli kolem Kristýny Tran. Připojila se k nám úžasně milá Kristýnka Costello. Pár dalších známých tváří kolem nás spíše prolétlo a nakonec se nám podařilo najít i Davida a Verču ze Čteme oba a dostali jsme od nich úžasné záložky (O tu s Jackem byl opravdu nefalšovaný zájem, zůstaly tam pro nás dvě poslední a to ještě jednu z toho jakýsi velmi hodný chlapec vrátil s tím, že teda tu se psem mít nemusí...).



Co se programu týče, moc jsme toho nestihli, ale vyfotili jsme se třeba se Zaklínačem a zúčastnili se křestu knihy Vlčí věk, což byla velice zajímavá podívaná. Zakončili jsme to s Terkou naší tradiční fotkou toho, co čteme a nakonec jsme se všichni nacpali na hromadnou fotku a oklikou přes KFC se jelo domů. 



Cesta zpátky už probíhala lépe, celá utahaná jsem se nacpala do kupé a hned jsem byla zapojena do diskuze zbytku osazenstva, které tvořilo paní, jež se vracela z Dublinu, kde byla za synem a jakýsi ostravský manželský pár se skvělou vyřídilkou. Bavili jsme se o knihách, lidech, jídle a spoustě dalších věcí a bylo to až překvapivě fajn. Ani jsem se nenadála a byla jsem v Olomouci, kde mě celou zmoženou a ověšenou taškami vyzvedl přítel a vzal domů.

No a co jsem si nakonec přivezla domů? Spoustu věcí! Lákavé knihy, krásné záložky, pekelně těžké ediční plány a spoustu dalších drobností, které mi udělaly radost.


Jsem ráda, že jsem vás tolik měla možnost potkat a už se těším, až se příště bude konat podobná akce! Ač jsme toho spoustu nestihli, také jsme toho spoustu stihli a tak přátelskou energii jako na Světu knihy jsem už poměrně dlouho nezažila. Jste skvělí (ano, Terezko, hlavně ty!).



4 komentáře:

  1. Ty fotky jsou parádní, stejně tak i článek. Jsem moc ráda, že jsi jela. Byl to super den ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda to je "nadílka" neupadly Vám ruce? :D
    Já se teda táhla i se svými věci a to mám tak polovinu..

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem te moc rada konecne zas potkala :) Skoda ze jen tak kratce, budu se muset nekdy vypravit do tech vasich koncin na delsi dobu :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)