pátek 18. listopadu 2016

Fantastická zvířata a kde je najít - recenze

Všichni z nás, kteří milujeme svět Harryho Pottera, jsme s napětím už dlouhé měsíce čekali na další film z tohoto světa. Tentokrát o jakémsi víceméně slavném kouzelníkovi-výzkumníkovi, který se k nám za ta léta chození do Bradavic dostal především skrze svou knihu o různých fantastických bytostech - Fantastická zvířata a kde je najít - tedy Mlok Scamander. Jeho útlá knížečka v sobě skrývá popisky mnohých bytostí včetně zdůraznění jejich (ne)bezpečnosti a film nabízel možnost dozvědět se o tomto pozoruhodném kouzelníkovi něco více.

Na začátku se ocitáme v Americe - V New Yorku, do kterého Mlok přijíždí kvůli nějaké neodkladné
práci týkající se jeho milovaných mazlíčků. Veze si s sebou také kufr, který je jich přímo plný. A naneštěstí při srážce s jedním mudlou (nebo taky nečarem, podle toho, jakou angličtinou zrovna mluvíte) z kufru pár takových potvůrek uteče a rozprchne se po městě. Což by možná jindy nebyl až takový problém, ale Amerika je teď na hranici odhalení kvůli záhadným nehodám, které má na svědomí něco magického, něco, co je dost možná mnohem nebezpečnější, než by si americká vláda přála. Mlokovi s jeho polapením všech možných bytostí nakonec pomůže jedna bývalá bystrozorka, její sestra nitrozpytka a taky trochu vykulený - ale rozhodně si to řádně užívá! - mudla Jacob.

Zatímco se Mlok a jeho noví přátelé honí za více čí méně nebezpečnými magickými bytostmi, Amerikou dál řádí ono "něco". Téhle "obludě" se v čarodějném světě přezdívá obskurus a je to víceméně chuchvalec temnoty a nedozírné síly, která vznikne, pokud nějaké dítě v sobě potlačuje magické schopnosti a nenaučí se je ovládat. Jenže něčemu takovému je ve fázi proměny úplně jedno, jestli zboří třeba půlku Ameriky nebo jej uvidí celý New York. A to je tak trošku problém.


Nebudu to nijak zbytečně protahovat. Film se mi líbil. Více než to. Dokonale jsem si jej užila. V Eddiem Redmaynovi jsem chvílemi stále viděla toho nesmělého (a ne úplně zdravého) Hawkinga, ale myslím, že na roli podivínského a ne zrovna oblíbeného čaroděje sedl skvěle. Colin Farrell byl správný záporák, který mi svým chováním lezl krkem. Stále mi při sledování vrtalo hlavou, co za herce je ten, který stvárnil Credence, až jsem si našla, že se jedná o Ezru Millera, tedy chlapce známého z filmu The Perks of Being a Wallflower (Ten, kdo stojí v koutě, popř. Charlieho malá tajemství). The Perks of Being a Wallflower (Ten, kdo stojí v koutě, popř. Charlieho malá tajemství). Ostatní herci (především Dan Fogler a Katherine Waterson) byli také fajn a já byla s jejich výkony spokojena. Ano, nebyl to Harry Potter, jako ho známe. Ale rozhodně to bylo dílo hodné tohoto světa.

Ale nešlo tu tak docela o lidi, že? Aspoň ne pouze o ně. Své slovo by tu měla dostat především ona "fantastická zvířata". Ta byla jedním slovem opravdu fantastická. Slaďouš (hrabák), který jde po všem, co se leskne, a je schopen si nacpat kapsu kily zlata. Tak trochu nosorožkyně s lávou, která je zrovna v říji a je to znát. Potvůrka vypadající jako větvička s listím, která otevře jakýkoliv zámek. Zvíře, které mění svou velikost dle prostoru. Někdo neviditelný (tedy polovid) se schopností vidět blízkou budoucnost a přizpůsobit se dle ní nebo třeba naprosto nádherný pták (Thunderbird), který má svou chvíli slávi především na konci filmu. Nedokáži vyjmenovat všechny ty úžasné tvory, potvůrky a obludky, ale líbily se mi.

Film byl plný různých drobných i větších krás, které mě dojímaly a tolik mi připomínaly filmy
(knihy) předchozí. Samozřejmě tu byla kouzla. Ta stará - a všem dobře známá - i nová a zajímavá. Byla tu různá udělátka, bylinky a podobné krásné detaily. Zajímaví lidé se schopnostmi, které jsem jim nezarytě záviděla. A nebo třeba Mlokův kufr. Kufr plný nádherných světů a úžasných zvířat. Plný všeho možného, co si vaše fantazie jen dokáže představit. Plný magie. Jeho kufr jsem si zamilovala. Bez rozmyslu bych do něj šla bydlet a už nikdy se do našeho světa nevrátila.

Myslím, že základní konflikt byl celkem jasný a dost možná také očekávatelný, ale přesto tu zapadl. Znovu jsem tu mohli vidět zápas mezi světem magie a tím "obyčejným", který nic nev(id)í. A také boj dobra a zla. Boj těch hodných a těch, kteří nemají tak docela čisté úmysly. Stála tu proti sobě modernost a jakási zapšklost a přízemnost, která dokáže s řemenem v ruce (nebo dobrým postavením ve vládě) tolik uškodit.

Je mi jasné, že na film budou vycházet nenávistné a negativní recenze. Že pro spoustu lidí to nebude dost dobrý film. Dost dobrý příběh. Dost dobré herecké obsazení. Ale mě se to líbilo. Bylo to jiné a krásné. Bylo to magické a jako kdysi. Bylo to chvílemi roztomilé a nostalgické, ale ne příliš a tak akorát, aby se mi to líbilo. A bylo to vtipné. A taky chvílemi smutné. Dechberoucí a silné. Byl to svět J.K. v plné síle, protože je to mnohem více než jen Harry Potter a jeho bradavická léta. Dokonce i mnohem víc než Brumbál a jeho slavný boj. Pro člověka, který si to přeje, je to vše. A já si to dokonale užila. A byla nadšená. Takže vám film doporučuji! Vám všem, kteří máte rádi Harryho a jeho svět. Vám, kteří máte rádi fantasy. Těm, kteří milují kouzla a nadpřirozeno. I všem těm zapšklým mudlům, kteří se neumí uvolnit a předstírají, že magie neexistuje. Když nebudete věřit, nikdy ji nenajdete...


 

3 komentáře:

  1. Osobně jsem byla mile překvapena. Ačkoliv kdysi tvořil HP skoro celý můj svět, tak posledních pár let už to není tak horké. Hlavně kvůli tomu jsem se vyhnula celému hype ohledně tohohle filmu, viděla jsem jen trailer, a víc jsem neřešila, a nechtěla řešit. Hlavně díky tomu jsem byla tak nadšená. Skvělé zpracování, milý příběh, "nehloupý" humor a poměrně dobré osazení.

    Kdyby sis chtěla přečíst více, napsala jsem takové krátké zhodnocení u sebe na blogu :)

    U potrhlého králíka

    OdpovědětVymazat
  2. Colin a lézt na nervy? to neee XD sranda, mě se tam líbil hodně. Jen to "ukončení" s ním bylo blech, ale to je hlavne proto, že se mi nelibi představitel ty-víš-koho XD
    Pěkný článek, taky snad napíšu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Ráda jsem si přečetla tvoje dojmy z filmu, sama se na něj totiž o víkendu chystám a jsem natěšená :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)